Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla: Dokonalá domácí zavařenina, která se nikdy neztratí!
Zdroj: Unsplash, Monika Grabkowska

Přemýšlíte vždycky nad buchtami, která asi může mít povidlovou náplň a koláče také volíte jen ty s temně modrou náplní? Teď je sezona švestek, tak si udělejte povidla domácí! Není to vůbec těžké a navíc si je ochutíte podle sebe. S naším video návodem to zvládnete raz dva, aniž byste museli stát celý den u plotny.

Vsaďte raději na ta domácí

Náplně z povidel k české kuchyni patří stejně jako buchty a koláče, jimiž se plní. I když je vaří i u našich nejbližších sousedů – na Slovensku, v Polsku nebo v Rakousku, dala by se povidla označit za jednu z našich specialit. Většinou si je spojujeme se staročeskou kuchyní a do jejich vaření se dnes již mnoho lidí nepouští. Často je raději kupujeme, kvalita těch průmyslově vyráběných však nemusí být vždycky nejlepší. Některé jsou plné konzervantů, mnohdy uměle dobarvené, ochucené a přeslazené. A když chcete koupit poctivé, zase za ně zaplatíte moc. Proto je ideální volbou udělat si povidla domácí. Ta si uvaříte i ochutíte přesně tak, jak to chcete vy a ještě se navíc vrátíte ke krásné tradici, protože pro naše předky bylo vaření povidel tradičním podzimním rituálem. Po sušení to byl i druhý nejčastější způsob uchovávání ovoce. Tak proč se jimi neinspirovat?

Chce to dlouhé vaření

Za starých časů se povidla vařila mnohem častěji než třeba marmelády a džemy. K jejich přípravě totiž nepotřebujete žádné želírovací přípravky ani pektin jako právě v případě džemů, zahuštění se dosahuje dlouhým pomalým vařením do tuhé konzistence. Díky němu se ze švestek odpaří tolik tekutiny, že vznikne hmota, kterou již není nutné nijak dále zavařovat a vydrží klidně celou zimu, i déle. Dříve dělaly hospodyňky dokonce tak tuhá povidla, že bylo nutné je před použitím krájet. Dlouhým vařením se také švestky vždycky trochu připalovaly, což vedlo ke vzniku typické černé barvy povidel. Barviva, která se dnes mnohdy používají, nebyla potřeba.

Aby byla dokonale sladká

V minulosti se povidla často dělala ze sušeného ovoce a šlo spíše o jakousi omáčku z rozvařeného ovoce. Teprve později se přešlo na švestky čerstvé. Povidla se ovšem připravovala i z jiných druhů ovoce, třeba z hrušek, borůvek nebo i meruněk. Pro dokonalá povidla je třeba, aby byly švestky nebo i jiné ovoce dostatečně sladké a hodně uzrálé. Ideální je, když přejdou již prvními mrazíky, je v nich pak přirozeně mnohem více cukrů. Dlouhým vařením pak docházelo i k větší koncentraci cukrů, čím déle se povidla vařila, tím byla sladší. To bylo i žádoucí, neboť za starých časů se povidla používala jako sladidlo místo vzácnějšího medu či cukru. Sladší povidla mají i delší trvanlivost, tekutější povidla, která se připravují kratší dobu, jsou kyselejší a snáz se zkazí. Mohou totiž zplesnivět nebo zkvasit. Kvalitní  a dobrá povidla se klidně dají mlsat jen lžičkou, mají ale spoustu dalšího využití než jen do koláčů a buchet. Můžete jimi třeba dosladit těsto na perník nebo je naředit a perník jimi potřít. Využít se dají i do dalšího perníkové pečiva (ke spojení perníčků, do perníkového závinu) nebo i k potření dortového korpusu. Na Moravě je oblíbená i povidlová omáčka, která se podává k uzenému masu.

Díky pečení v troubě téměř bez práce

Tradičně se povidla vařila buď přímo nad ohněm v měděném kotli, nebo v hrnci  (třeba ve speciálním povidláku) na kamnech a za stálého míchání. U přípravy povidel je výhoda, že nemusíte švestky vždycky předem vypeckovávat. Pecky jsou dokonce při vaření žádoucí, neboť dodávají povidlům ještě lepší chuť. Až rozvařené švestky se prolisují přes síto, aby se odstranily pecky. Teprve pak se švestky vaří do dokonalé povidlové konzistence. Pokud doma nemáte doma speciální kotel s elektrickým míchadlem a nechcete, aby vám po vaření povidel upadla ruka, upečte je v troubě. Je to snadné, a i když zřejmě nedosáhnete tak dokonale temného výsledku, i tak budou povidla vynikající.

A jak na to? Nejsnazší recept najdete v našem videu. Anebo postupujte následovně: Nejprve švestky omyjte a v tomto případě raději vypeckujte. Troubu předehřejte na 180 °C a švestky vložte do pekáčku nebo litinového hrnce. Poté je lehounce posolte, sůl z nich vytáhne sladkost, a vložte do trouby. Pro lepší chuť a vůni můžete případně přidat i koření – skořici, hřebíček a badyán. Někdy se přidává i ocet (na 3 kg švestek asi 6 lžic). Ocet zabrání tomu, aby se povidla v troubě připálila a navíc povidla zakonzervuje. Máte-li rádi zajímavější chutě, klidně zvolte balzamikový. Jakmile švestky pustí šťávu a trochu se rozvaří, rozmixujte je a vraťte do trouby. Pečte asi 3-5 hodin. Občas zkontrolujte a případně lehounce promíchejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Hotová povidla poznáte podle toho, že když jimi projedete vařečkou, vytvoří se cestička. Nakonec je přendejte do vysterilovaných sklenic, případně zakápněte trochou rumu, aby se nekazila, a uložte do chladu.  

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Juraj Horak

16. 9. 2021 15:14

Mate jednu pravdu , kdyz nemate svoje svestky je to problem . Na povidla se svestky sbiraly , nebo jemne zatraslo stromem . Rikalo se , ze musi mit scvrkle prdelky . To je od stopky byly takove svrastele , Sly na 24 hodin do octove vody a potom na mirny ohen , Zasadne se nemichaji , trva to strasne dlouho . Dnes nemam k takovym svestkam pristup a ty z trhu , nebo z obchodu jsou slabota .
Za par dni zacnou hnit , co ty dozrale padane neudelaji . Takze je hodim do pekaricky na program marmelada a musim dat zelirovaci cukr ,aby byly trosku sladke . Neni to ono .

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více