Původní švestková povidla

Maja Motti Kuchařka: Maja Motti

Zavařeniny 19 názorů

Suroviny

8 kg švestek
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Odpeckuji cca 8 kg přezrálých švestek a postupně je dávám rozvařit do kastrolu se širokým dnem. Potom vařím na mírném ohni, dokud není hmoty tak jedna třetina nebo čtvrtina původního objemu a hustá tak, že se musí míchat, jinak by se povidla připalovala a horká vystřelovala z kastrolu ven.
    Vařím je tak dlouho, dokud se za vařečkou netvoří brázda, která se "neslije", tedy až jsou hodně hustá. Naliji je do sklenic a zavíčkuju.

Poznámka

Jaro před námi - a po něm nastoupí letní sezona zavařování. Je lepší být v předstihu. Tato povidla vařil můj děda v obrovském kotli každý rok (samozřejmě v jiném poměru). Jsou to klasická tuhá povidla, které můžete použít do koláčů i pro diabetiky. http://www.majamotti.eu

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Původní švestková povidla

  • Frantiska Frantiska

    taky je tak varim :) Povidla jsou bez cukru.

    Jinak se stejnym zpusobem da zpracovat i jiné ovoce: klasika jablka, hrusky, ale i tresne, visne a nebo merunky.

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    casino: Nemusejí se dávat víčka, stačí celofán. Já dávám víčka kvůli uskladnění.

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    Dajda::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Taky je dělám už několik let, a to nikoliv ze švestek, ale z červených blum, kterých se nám v létě většinou urodí kupa. Takže jsou to nepravá pravá povídla. :-D Jsou nakyslejší, ale do koláčků typu svatební skvělé. Nevařím je v jednom kuse, ale po chvílích. Prudký var, pak je chvíli nechám odpočívat a po nějaké době zase uvedu do varu. Fakt je, že blumy obsahují mnohem více tekutin a tu je třeba odvařit.

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Tato povidla se nemusejí zadeklovávat víčky;-)

    Maja Motti:
    Klidně mohl zůstat název Pravá švestková povidla:yes:

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    Při vaření povidel používám na kastrol síto, povidla hodně prskají

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    cathleen: Ano, švestky dobře drží vysokou teplotu, při nalévání do sklenic je třeba dávat pozor na ruce. Víčka se chytnou sama.

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    zizala: zůstane ti cca 1 litr, ale záleží na tom, jak dlouho je budeš vařit.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Kolik asi sklenic je z těch 8mi kg švestek?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Maja Motti: naléváš je horká a víčka se přichytí?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Maja Motti: to vím ;-);-), ale máš pravdu v tom, že takhle jednoduše a odjakživa dělaná tu nejsou :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen:To máš marný já míchám pravou,ty možná levou! Pak jsou pravá a levá,no ne !:-p;-)

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    zizala: Doporučuji, jsou opravdu dobrá

    Odpovědět

  • Maja Motti Maja Motti(autor receptu)

    Já jsem raději název opravila, aby se lépe dýchalo.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Souhlas, jsou pravá. Já dělám nepravá, pečená v troubě s přídavkem octa i cukru. Jsou moc dobrá, ale tohle mě láká vyzkoušet, takže ukládám, pokud se urodí :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak uvařit švestková povidla švestková povidla bez cukru povidla z blum domácí švestková povidla pravá švestková povidla svestkova povidla delana v troube rychlá švestková povidla švestková povidla recept zavařování povidel povídla švestková švestková povidla blumy povidla klasická švestková povidla švestková povidla pro diabetiky zavařovaní povidla povidla recept top recepty svestkova povidla švestková povidla bez cukru recept pravá švestková povidla recept jak uskladnit povídla

Zapomněl/a jsem heslo