Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kouzlo starých časů: Upečte si fantastické povidlové šátečky bez kynutí! Hotové jsou do hodinky!
Zdroj: Toprecepty, Hella

Povidlové buchty, koláčky nebo šátečky, to je klasika české kuchyně, kterou milují děti i dospělí. Ale co když na dlouhé kynutí těsta nemáte čas nebo náladu? Máme pro vás skvělý recept, se kterým připravíte nadýchanou dobrotu v cuku letu!

Sladká povidla

Jak už jsme psali dříve, povidla jsou téměř českou a moravskou specialitou a za starých časů byla právě tahle hutná sladká pomazánka druhým nejčastějším způsobem uchovávání ovoce. Dodnes se v některých vesnicích dochovaly dosud funkční povidlárny, tedy speciální domky či místnosti s výbavou určenou přímo na vaření povidel. Dnes jsou samozřejmě modernější způsoby přípravy, třeba pomalé pečení povidel v troubě, ale obliba téhle dobroty je pořád stejná. A široké je i využití v kuchyni. Kromě namazání na chleba se povidla fantasticky hodí pro plnění buchet, koláčů i šátečků, dále dodají grády různým omáčkám, třeba staročeské trnčené nebo rajské. Ale nejvíc si tuhle švestkovou lahůdku pochopitelně užijete ve sladkých moučnících. Jeden takový jsme si dnes pro vás připravili.

Šátečky s drobenkou

Tohle pečivo má všechna nej, na která si dokážete vzpomenout: lahodné máslové, ale přitom nadýchané těsto, skvělou sladce pikantní náplň i křupavou drobenku na povrchu. A aby toho nebylo málo, ještě jsou šátečky rychle hotové. Ačkoliv při přípravě použijete droždí a dokonce necháte pár minut vzejít kvásek, tím veškeré čekání končí. Pak už hned můžete zpracovat těsto. O nadýchanost se postará trouba. Přesný postup, jak na to krok za krokem najdete v našem videu:

Náš tip:
Chcete-li aby koláčky vydržely déle vláčné a ještě krásně voněly, potřete je ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem. Na 100 g másla použijte 50 ml rumu. Pokud vám to něco připomíná, tak máte pravdu, směsí másla, rumu a vanilky se tradičně po upečení „kropí“ pravé valašské frgály!
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více