Kouzlo starých časů: Upečte si fantastické povidlové šátečky bez kynutí! Hotové jsou do hodinky!
24. 8. 2021 Vaření
Povidlové buchty, koláčky nebo šátečky, to je klasika české kuchyně, kterou milují děti i dospělí. Ale co když na dlouhé kynutí těsta nemáte čas nebo náladu? Máme pro vás skvělý recept, se kterým připravíte nadýchanou dobrotu v cuku letu!
Sladká povidla
Jak už jsme psali dříve, povidla jsou téměř českou a moravskou specialitou a za starých časů byla právě tahle hutná sladká pomazánka druhým nejčastějším způsobem uchovávání ovoce. Dodnes se v některých vesnicích dochovaly dosud funkční povidlárny, tedy speciální domky či místnosti s výbavou určenou přímo na vaření povidel. Dnes jsou samozřejmě modernější způsoby přípravy, třeba pomalé pečení povidel v troubě, ale obliba téhle dobroty je pořád stejná. A široké je i využití v kuchyni. Kromě namazání na chleba se povidla fantasticky hodí pro plnění buchet, koláčů i šátečků, dále dodají grády různým omáčkám, třeba staročeské trnčené nebo rajské. Ale nejvíc si tuhle švestkovou lahůdku pochopitelně užijete ve sladkých moučnících. Jeden takový jsme si dnes pro vás připravili.
Mohlo by vás zajímat
Šátečky s drobenkou
Tohle pečivo má všechna nej, na která si dokážete vzpomenout: lahodné máslové, ale přitom nadýchané těsto, skvělou sladce pikantní náplň i křupavou drobenku na povrchu. A aby toho nebylo málo, ještě jsou šátečky rychle hotové. Ačkoliv při přípravě použijete droždí a dokonce necháte pár minut vzejít kvásek, tím veškeré čekání končí. Pak už hned můžete zpracovat těsto. O nadýchanost se postará trouba. Přesný postup, jak na to krok za krokem najdete v našem videu:
Náš tip:
Chcete-li aby koláčky vydržely déle vláčné a ještě krásně voněly, potřete je ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem. Na 100 g másla použijte 50 ml rumu. Pokud vám to něco připomíná, tak máte pravdu, směsí másla, rumu a vanilky se tradičně po upečení „kropí“ pravé valašské frgály!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat