Knedlíky a koláče nejsou jediné dobroty, které můžeme vytvořit ze švestek
Když se urodí dost švestek, můžeme je zakonzervovat nebo použít v kuchyni čerstvé. Ve valné většině z nich vaříme knedlíky a pečeme koláč na plech, ale máme v databázi i jiné a zajímavé moučníky k vyzkoušení.
Koláče na plech a bublaniny
Koláče na plech tvoříme nejčastěji z kynutého, ale i šlehaného nebo drobenkového či křehkého těsta. Švestky chutnají v kombinaci s mákem, ale i smetanou, pudinkem, tvarohem nebo jogurtem.
Dorty, řezy, rolády
Krém, poleva nebo šlehačka povyšují i obyčejnou buchtu na sváteční moučník. Většinou jsou lákavé na pohled, natož na ochutnání. Se švestkami vytvoříte zajímavý moučník.
Bábovky a muffinky
Do šlehaných těst na bábovku můžeme použít švestky čerstvé, mražené i sušené. Těsto s ovocem je vždy vláčné. A i zde mohou hrát švestky důležitou roli.
Šátečky, koláčky a spol.
…je něco, co popadnete do ruky a po kousnutí se objeví šťavnatá náplň v podobě čerstvého ovoce nebo i povidel. Těsto může být kynuté, listové nebo z rodu křehkých těst.
Sladká jídla
Ať už jsou to nákypy, jahelník nebo hlavně oblíbené knedlíky, sladká jídla k české kuchyni patří a máme je rádi. Vděčně je přijímají hlavně děti.
Švestkové omáčky
Ke sladkým jídlům patří i švestkové omáčky, které podáváme k vánočce nebo masu. Vaříme je z povidel, ale i sušených či čerstvých švestek. Zahustit je můžeme strouhaným perníkem, ochutit třeba skořicí.
Švestky k masu
Také s masem a rybami jsou švestky báječné pro toho, kdo má rád kombinaci ovoce a masa. Švestky můžeme i grilovat nebo udit. Zvláště gril a udírna jim dodávají pikantní kouřové aroma a výsledek je svělý.
Zavařeniny ze švestek
Švestky můžeme i sterilovat nebo sušit a tím je uchovat na zimu. Vyrábíme kromě povidel i různá čatní a podobné speciality. Nebojme se použití koření a pikantnějších chutí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 1 hodinou
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 11 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nenechte si ujít tyto neodolatelné odrůdy švestek. Jaké pěstovat na chuť, do koláčů či na pálenku
Švestková hitparáda jde do finále. Užijte si skvělé buchty, žemlovku, roládu nebo muffiny!
Krajánky, kadlátka nebo trnky. Švestky měl v oblibě už Karel IV. a populární jsou dodnes
Komentáře