Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
19. 9. 2021 Vaření
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě těstovin, rizota a pizzy, je to jejich placatý chléb focaccia. Dělá se samotná jen posypaná solí i různě ochucená. Podává se rovněž rozříznutá a plněná jako sendvič. Původně byla jídlem pro chudé, dnes vám ji nabídnou třeba k salátu i v luxusní restauraci. A to zcela právem.
S focacciou od snídaně až do večeře
Na první pohled na focaccie není nic zvláštního – jde o klasický chléb z bílé mouky a droždí. Pokud na něj ale použijete prvotřídní ingredience, vytvoříte hotovou delikatesu, kterou si vychutnáte úplně samotnou. Trochu by se dala připodobnit pizze, ale těsto na focacciu je mnohem nadýchanější a má dokonalou vůni po olivovém oleji. Na rozdíl od pizzy také mívá focaccia většinou tvar obdélníku. Italové focacciu přímo milují a pokud by na to přišlo, klidně by jen s ní přežili celý den. Ráno si ji máčejí i do snídaňového cappuccina, na svačinku si ji dají jako sendvič, k obědu či k večeři zastane roli přílohy a když je chuť na něco sladkého, i to focaccia zvládne, jen ji posypete cukrem a skořicí. Pokud byste zatoužili po něčem extra, dozdobte si focacciu nakrájenými rajčátky, paprikami, cibulí a bylinkami a popusťte trochu uzdu své fantazii. Když vytvoříte ze zeleniny různá kvítka a z bylinek stonky, vše krásně nazdobíte a takovouto focacciu předložíte návštěvě, všichni vás budou vychvalovat až do nebes.
Mohlo by vás zajímat
S olejem, se solí nebo dokonce s bramborami?
Podobný placatý chléb se pekl podle webu Italiantourism.com již v dobách starověkého Říma. Říkalo se mu panis focacius, což odkazovalo k faktu, že se pekl na ohni. Jak uvádí Oxford Latin Dictionary slovo focus totiž znamená „ohniště, místo pro pečení“. Uvádí se ovšem i to, že původní recept pochází od Etrusků, kteří sídlili na území dnešního Toskánska a někdy se také dává do souvislosti se sousední Ligurií. V každém případě má focaccia mnoho krajových variant. Na severozápadě Itálie si třeba rádi pochutnávají na sladké focaccii, tzv. focaccia dolce, která se sype cukrem, případně se do těsta přidávají rozinky a med. Nejzákladnější je janovská focaccia (focaccia alla genovese), která se jen pokape olivovým olejem, případně posype solí. V dalších regionech dávají na focacciu olivy, rozmarýn, šalvěj, ančovičky, rajčata, ale třeba i brambory. V Jižním Tyrolsku se podle webu Familien-feiern-feste.net doprostřed těsta umísťují barevná vajíčka a takováto focaccia je tradičním velikonočním dárkem kmotrů pro jejich kmotřence. Focaccia dokáže zahnat i větší hlad během dne. Stačí, když ji rozpůlíte a vytvoříte sendvič. Obložit jej můžete sušenou šunkou, rajčaty, mozzarellou, rukolou i dalšími dobrotami.
Focaccia podle Itala
Chcete-li upéct focacciu podle pravého italského receptu, pusťte se do toho společně S Italem v kuchyni Emanuelem Ridim. Na pravou italskou základní focacciu potřebujete 500 g hladké mouky, 1 lžíci mořské soli, půl kostky droždí, 400 ml vlažné vody a olivový olej, přibližně 50 ml. V míse nejprve smíchejte vlažnou vodu a droždí a počkejte, až se droždí rozpustí. Postupně přisypávejte mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou, aby těsto neoschlo a nechte je na teplém místě ideálně při teplotě 30 °C vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220-250 °C. Až bude těsto nakynuté, posypejte je trochou mouky, aby se nelepilo a vypracujte z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříte dvě placky o tloušťce asi 2 cm. Vzniklé placky polijte olivovým olejem, posypejte mořskou solí. Rukama olej dobře rozetřete a prsty udělejte v těstě důlky, díky nimž se olej a sůl dostanou dobře do těsta. Obě placky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 10-12 minut dozlatova. Hotovou focacciu nejprve nechte vychladnout na mřížce, teprve pak ji nakrájejte na kousky. Focaccia je výborná teplá i studená.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Trvanlivý krém s moučnou kaší využijeme při plnění řezů nebo cukroví. Poradíme, jak na něj a jakou mu dát příchuť
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť