Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Zdroj: Freepik, freepik

Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě těstovin, rizota a pizzy, je to jejich placatý chléb focaccia. Dělá se samotná jen posypaná solí i různě ochucená. Podává se rovněž rozříznutá a plněná jako sendvič. Původně byla jídlem pro chudé, dnes vám ji nabídnou třeba k salátu i v luxusní restauraci. A to zcela právem.


S focacciou od snídaně až do večeře

Na první pohled na focaccie není nic zvláštního – jde o klasický chléb z bílé mouky a droždí. Pokud na něj ale použijete prvotřídní ingredience, vytvoříte hotovou delikatesu, kterou si vychutnáte úplně samotnou. Trochu by se dala připodobnit pizze, ale těsto na focacciu je mnohem nadýchanější a má dokonalou vůni po olivovém oleji. Na rozdíl od pizzy také mívá focaccia většinou tvar obdélníku. Italové focacciu přímo milují a pokud by na to přišlo, klidně by jen s ní přežili celý den. Ráno si ji máčejí i do snídaňového cappuccina, na svačinku si ji dají jako sendvič, k obědu či k večeři zastane roli přílohy a když je chuť na něco sladkého, i to focaccia zvládne, jen ji posypete cukrem a skořicí. Pokud byste zatoužili po něčem extra, dozdobte si focacciu nakrájenými rajčátky, paprikami, cibulí a bylinkami a popusťte trochu uzdu své fantazii. Když vytvoříte ze zeleniny různá kvítka a z bylinek stonky, vše krásně nazdobíte a takovouto focacciu předložíte návštěvě, všichni vás budou vychvalovat až do nebes.

S olejem, se solí nebo dokonce s bramborami?

Podobný placatý chléb se pekl podle webu Italiantourism.com již v dobách starověkého Říma. Říkalo se mu panis focacius, což odkazovalo k faktu, že se pekl na ohni. Jak uvádí Oxford Latin Dictionary slovo focus totiž znamená „ohniště, místo pro pečení“. Uvádí se ovšem i to, že původní recept pochází od Etrusků, kteří sídlili na území dnešního Toskánska a někdy se také dává do souvislosti se sousední Ligurií. V každém případě má focaccia mnoho krajových variant. Na severozápadě Itálie si třeba rádi pochutnávají na sladké focaccii, tzv. focaccia dolce, která se sype cukrem, případně se do těsta přidávají rozinky a med. Nejzákladnější je janovská focaccia (focaccia alla genovese), která se jen pokape olivovým olejem, případně posype solí. V dalších regionech dávají na focacciu olivy, rozmarýn, šalvěj, ančovičky, rajčata, ale třeba i brambory. V Jižním Tyrolsku se podle webu Familien-feiern-feste.net doprostřed těsta umísťují barevná vajíčka a takováto focaccia je tradičním velikonočním dárkem kmotrů pro jejich kmotřence. Focaccia dokáže zahnat i větší hlad během dne. Stačí, když ji rozpůlíte a vytvoříte sendvič. Obložit jej můžete sušenou šunkou, rajčaty, mozzarellou, rukolou i dalšími dobrotami.

Focaccia podle Itala

Chcete-li upéct focacciu podle pravého italského receptu, pusťte se do toho společně S Italem v kuchyni Emanuelem Ridim. Na pravou italskou základní focacciu potřebujete 500 g hladké mouky, 1 lžíci mořské soli, půl kostky droždí, 400 ml vlažné vody a olivový olej, přibližně 50 ml. V míse nejprve smíchejte vlažnou vodu a droždí a počkejte, až se droždí rozpustí. Postupně přisypávejte mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou, aby těsto neoschlo a nechte je na teplém místě ideálně při teplotě 30 °C vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220-250 °C.  Až bude těsto nakynuté, posypejte je trochou mouky, aby se nelepilo a vypracujte z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříte dvě placky o tloušťce asi 2 cm. Vzniklé placky polijte olivovým olejem, posypejte mořskou solí. Rukama olej dobře rozetřete a prsty udělejte v těstě důlky, díky nimž se olej a sůl dostanou dobře do těsta. Obě placky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 10-12 minut dozlatova. Hotovou focacciu nejprve nechte vychladnout na mřížce, teprve pak ji nakrájejte na kousky. Focaccia je výborná teplá i studená.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více