Focaccia (z lednice)

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 11 názorů

Suroviny

Těsto:
360 g vody
7 g čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje
8 g soli
500 g hladké mouky T650
Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce vody
rozmarýn
2 stroužky česneku
hrubá sůl
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do odvážené vody přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme řidší těsto.

  2. Hotové těsto vyškrábneme do širší mísy, ve které se bude dobře překládat a hned přeložíme - okraj těsta chytneme ve vodě namočenými prsty, potáhneme a přeložíme přes zbytek těsta.
    Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stranách a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat.

  3. Těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat.
    Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším odpočinku ho přeložíme i počtvrté a takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice.
    Tam vydrží i dva dny.

  4. V den pečení vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme.

  5. Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu.

  6. V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličkami rozmarýnu a posypeme hrubou solí.
    Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250°C. Teplotu ihned snížíme na 230°C a focacciu upečeme dozlatova.

Poznámka

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 39 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Focaccia (z lednice)

  • KUKI1 KUKI1

    cathleen: Děkuji moc, vyzkouším.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    KUKI1: v téhle délekynoucí j v těstě méně tuku. Myslím si, že na chuti samotné focaccie to dlouhé kynutí poznat bude (v kladném slova smyslu). Pokud dáváte důraz na chuť samotné střídy, tato bude určitě trochu voňavější i chutnější - doporučuji vyzkoušet obě a porovnat. Není nad vlastní vyzkoušení. ;-)

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    cathleen: ano, to je ona

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    KUKI1: jsem šťastná, že i u vás tahle focaccia boduje <3 je opravdu snadná a zároveň výborná. Tím druhým receptem myslíte tuhle? https://www.toprecepty.cz/recept/42405-focaccia-s-...

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Tuto fantastickou focacciu peču teď každý týden, vyhovuje mi prvotní příprava den předem a druhý den jen pečení. Mám od Vás uložený ještě jeden recept na focacciu (bez lednice), je chuťově stejná jako tahle a taky tak nadýchaná? Děkuji moc za odpověď a Vaše skvělé recepty

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    magdalenka: já jen dodávám, že je opravdu vynikající <3

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Recept mi unikol, až sa divím, lebo ak vidím niečo od teba, vždy to vzbudí moju pozornosť. Fotka s megabublinami ma dostala! :-8 Krása!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    KUKI1: dávám na klasicky velký plech, ale těsto nerozprostírám po úplně celé ploše. Máme ji rádi trochu vyšší, s křupavým povrchem.

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Právě ji pecu, vypadá výborně , ale asi jsem ji dala na malý plech, je vyšší. Na jaký plech je to myšleno? Děkuji

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    SilviaD: ano, velmi přibližně - jako obálku. Mezi jednotlivými přeloženími těsto kyne v teple místnosti.

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Mňam, mňam :-). Toto vyzerá byť prudko jedlé a dá sa krásne upiecť cez víkend na raňajky. To cesto skladáme ako obálku? A medzi jednotlivými skladaniami sa nedáva do chladničky?

    Odpovědět

Tématické fráze: focaccia recept focaccia recepty z lednice foccacia

Zapomněl/a jsem heslo