Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak: Poradíme, jak připravit dokonale šťavnatý steak, co má šťávu

Steak: Poradíme, jak připravit dokonale šťavnatý steak, co má šťávu

Patříte mezi opravdové milovníky pořádného kusu šťavnatého masa? Pak si s námi zkuste přesně takový kus masa připravit doma. Před jeho vlastní úpravou je nutné nechat maso správně uležet a nakrájet. Pravý steak se připravuje ze silného plátku hovězího masa, vysokého asi 2 cm. Důležité je také maso správně nakrájet přes vlákna, aby si maso zachovalo šťavnatost. Velmi dobrým pomocníkem je také teplotní sonda, která hlídá teplotu uvnitř masa. 

Základní rozdělení steaků

Pokud vyrazíte na pořádný steak do restaurace, setkáte se tam s různými názvy steaků. Připravili jsme pro vás krátký přehled, z jakého masa bude váš steak nejšťavnatější.

Podle podílu tukové tkáně. Tuk je nositel chuti, proto se nebojte přípravy steaku s tukovými vlákny, které se při tepelné úpravě rozpustí a dodají tak tu správnou šťavnatost.

  • Rib Eye steak: Jeho podíl tukové složky se pohybuje okolo 16% a řadí se tak, mezi nejvíce šťavnatý kousek. 
  • Sirlon steak: Obsahuje nižší podíl tuku.
  • Rump steak: Obsahuje nejnižší podíl tuku.

Propečenost steaku už je pak je na vás, jak ho máte rádi. Přinášíme několik rad, které vám pomohou při přípravě steaku

  • Raw: Znamená, že je steak syrový. Tahle příprava se však u steaků nevolí. Při použití syrového masa se připravuje tzv. tatarský biftek.
  • Blue rare: Velmi mírně opečený.
  • Rare: Mírně opečený, cca 1 min.
  • Medium rare: Středně opečený.
  • Medium well: Více propečený. 
  • Well done: Úplně propečený. 

Více

1 2 3

Další témata

Další recepty