Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Steak

Na steak se vždy používá to nejlepší maso. Přes vlákno se krájí plátek z většího kusu, často hovězího masa. Steaky se upravují většinou grilováním nebo opékáním na kvalitní pánvi, nejlépe litinové, kterou lze řádně rozpálit, aby se maso zatáhlo. Stupeň a délka propečení se odvíjí podle přání konzumenta.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

T-bone steak

T-bone steak je bezpochyby králem všech steaků. Název vychází z kosti ve tvaru T, která je zasazena mezi dva druhy masa. Každý z nich patří k nejlepším kusům vhodných na grilování. Masitější část je nízký roštěnec a menší je svíčková, nejdražší část hovězího masa. Tento steak se připravuje jako všechny ostatní, zohledňuje se síla nakrájeného masa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Chateaubriand

Pod francouzským názvem Chateaubriand se skrývá velký steak z toho nejlepšího hovězího masa, a to z hovězí svíčkové. Připravuje se z jejího středu, blíže k širšímu konci. Celý steak může měřit 16-20 cm a  vážit až 1000 g. Jeho přípravu můžeme označit za sváteční. Z velkého steaku se nají až čtyři osoby. Nejčastěji se připravuje na těžké litinové pánvi, která musí být dobře rozpálená, aby se maso zatáhlo, a poté se dopéká v troubě do stupně medium nebo medium-rare.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je kvalitní maso, které zrálo 4-6 týdnů. Připravuje se na hodně rozpálené pánvi nebo na grilu. Pokud chceme mít maso co nejkřehčí, připravujeme je jako medium, a krájíme je kolmo na svalová vlákna, aby to byla delikatesa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové. Nejlepší je z mladých býků. Prudce se opéká z obou stran tak, aby vnitřek plátku masa zůstal šťavnatý.

1 2

Další témata

Další recepty