Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Zdroj: Freepik

Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku, košíčky na muffiny, nebo podložky na pečení či válení těsta, se těší u většiny kuchařek velké oblibě. Je to především proto, že těsto se na silikon nelepí, moučníky krásně vyklopíte, a navíc formu ani nemusíte vymazávat. Časem se ale stává, že na silikonu ulpí nepatrné částečky potravin a tuků a nádobí začne lepit. Víme, co s tím!

Jak se o ně starat?

Běžná péče o silikonové nádobí není nijak složitá. Můžete ho mýt ve vodě s běžným přípravkem na nádobí nebo ho můžete dát do myčky. Měli byste to udělat po každém použití, protože pro zachování praktických vlastností silikonu je důležité, aby byl skladovaný čistý. Přesto se však může stát, že po čase začnou být některé kusy lepkavé. Pak nezbývá nic jiného, než si buď pořídit nádobí nové, nebo se pustit do důkladnější očisty. Než tedy vyrazíte ke koši, přečtete si náš článek. Třeba ještě nějakou formu zachráníte!

Když potřebujete silikonové nádobí zbavit lepivého povrchu, většinou pomůže horká voda. Naplňte dřez nebo velký kbelík velmi horkou vodou – vlažná nebude fungovat. Pro jistotu můžete do lázně přilít horkou vodu z rychlovarné konvice. Pak přidejte jednu polévkovou lžíci odmašťovacího prostředku na mytí nádobí (Jar, Pur) a pořádně promíchejte vařečkou nebo dlouhou lžící. Nádobí ponořte do připraveného roztoku a nechte ho tam minimálně půl hodiny. Abyste se při manipulaci s nádobím neopařili, je vhodné použít silné gumové rukavice. Pak nádobu vyprázdněte, přidejte znovu teplou vodu a pár kapek přípravku na nádobí. Promíchejte, vezměte si měkkou houbičku a jednotlivé kusy nádobí pečlivě umyjte. V žádném případě však nepoužívejte abrazivní prostředky ani houbičku s hrubým povrchem, protože byste nádobí poškodili. Na závěr nádobí důkladně opláchněte v teplé vodě a vysušte utěrkou z mikrovlákna.

Vyzkoušejte troubu a jedlou sodu

Pokud horká lázeň nepomůže, můžete zkusit trochu agresivnější metodu. Zahřejte troubu na 180 °C. Potom do ní dejte na deset minut silikonové nádobí. Tím ho trochu změkčíte a usnadníte si tím následné čištění. Jednotlivé kusy pak vyndejte z trouby, mírně je opláchněte teplou vodou, aby se trochu navlhčily, a posypte je jedlou sodou. Pak vše postříkejte vodou v lahvi s rozprašovačem a nechte alespoň hodinu působit, dokud soda nezaschne. Potom nádobí ponořte do teplé mýdlové vody a prsty ho kousek po kousku důkladně promněte. Nakonec nádobí opláchněte a osušte utěrkou z mikrovlákna.

Tipy, jak udržet silikonové nádobí co nejdéle čisté

Máte vyčištěno, nebo jste právě pořídili nový kousek? Třeba nádherně tvarovanou bábovkovou formu? Pak se zaměřte na to, aby vám silikon vydržel co nejdéle fit! Nepoužívejte olej ve spreji ani formy nevymazávejte tukem. Není to vůbec potřeba, naopak si tím zaděláváte na "lepivé potíže". Při mytí silikonu používejte odmašťovací prostředek na nádobí nebo ho dejte rovnou do myčky. Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Zanechávají škrábance, v nichž se pak zachycují zbytky potravin a tuků. Nádobí po umytí ukládejte na své místo vždy zcela suché. Po umytí ho proto nechte doschnout na vzduchu klidně i několik hodin a až potom je ukliďte. S takovou péčí vám vydrží dlouho!

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Nejnovější recepty Více