Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
24. 11. 2021 Vaření
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se již cvičně rozehřívá před startem vánočního cukrářského maratonu. Pokud si tento „závod“ chcete usnadnit, pojďte se s námi podívat na přehled základních těst, z nich můžete vyčarovat mnoho druhů cukroví.
Před startem
Váháte, zda letos vsadit na klasiku a upéct oblíbené vanilkové rohlíčky a pracny, nebo zkusit něco jiného? Uvařte si šálek čaje, posaďte se do křesla a pročtěte si následující řádky. Provedeme vás předpisy na základní těsta tak, abyste už nikdy netápali. Nabízíme recepty na šest základních druhů těst i tipy, jak je při pečení využít.
- Linecké těsto
Na základní světlé linecké potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 3 žloutky a 2-3 lžíce mléka. Postup: Všechny suroviny rychle zpracujete do hladkého těsta, přikryjte je fólií a nechte v chladu odležet hodinu nebo do druhého dne. Pak z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova. Náš tip: Z tohoto těsta můžete udělat i košíčky nebo leknínky. - Kakaové těsto
Je velmi podobné lineckému a potřebujete na ně: 240 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 žloutky, 140 g moučkového cukru, 140 g mletých mandlí a 140 g másla. Postup: V míse smíchejte všechny suroviny do hladkého těsta, opět přikryjte fólií a nechte v chladu odležet minimálně půl hodiny, maximálně 3 dny. Pak vyválejte na plát, vykrajujte libovolné tvary a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut. Náš tip: Světlé a tmavé těsto můžete kombinovat a slepovat dohromady. Ke kakaovému těstu se skvěle hodí čokoládový krém a čokoládová poleva, chuť všech surovin se dobře propojí. - Kokosové těsto
Potřebujete 300 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 120 g strouhaného kokosu, 20 g másla a 1 vejce. Postup: Opět smíchejte všechny suroviny v jednu kompaktní hmotu. Nechte krátce vychladit a poté buď vyválejte na plát a vykrajujte tvary, anebo vtlačte do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček a pečte v mírně vyhřáté troubě. Náš tip: Zkuste připravit kokosové stromečky. Z vyváleného těsta vykrojte tvary stromečků, po upečení je potřete citronovou polevou a hned posypte kokosem. Stromečky budou vypadat jako zasněžené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Citronové těsto
Potřebujete na ně: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 350 g másla a šťávu a strouhanou kůru z jednoho citronu. Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady, zpracujete do hladkého těsta, přikryjte je fólií a nechte v chladu odležet. Pak z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova. Náš tip: Těsto je opět, podobně jako linecké, vhodné i na košíčky. Část mouky můžete nahradit mákem. S citronem si skvěle rozumí! - Ořechové těsto
Potřebujete: 300 g hladké mouky, 280 g másla, 100 g moučkového cukru a 120 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové). Postup: Všechny suroviny uhněťte na těsto a ihned je vyvalujte na plát a vykrajujte různé tvary. Pečte na plechu v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Náš tip: Tohle těsto můžete využít také na klasické plněné ořechy. - Kávové těsto
Na tuhle delikatesu upotřebíte: 500 g hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, 170 g moučkového cukru, 1 lžičku jemně mleté kávy, 1 žloutek, 1 vejce a 200 g másla. Postup: Všechny suroviny zpracujte ručně nebo v robotu na těsto, dejte je do chladu odpočinout a pak vyválejte na plát silný jako stéblo. Vykrajujte tvary, ideálně kolečka nebo oválky, a pečte na plechu v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Náš tip: Spojujte máslovým nebo kávovým krémem a polévejte kávovou polevou.
V příštím díle se zaměříme na krémy a polevy. Řekneme si, jaká jsou úskalí vařených krémů i jak vymíchat polevu tak, aby byla hladká a nádherně se leskla.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více