Štědračka: Valašská vánoční polévka v sobě spojuje to nejlepší z kuchyně. Ochutnejte!
15. 12. 2021 Vaření
Bez poctivé rybí polévky si mnozí nedokáží představit Vánoce. Víte ale, že za starých časů se na štědrovečerním stole vyskytovala jen zřídka? Místo ní si naši předci dávali spíš polévku houbovou, bramborovou či hrachovou. A nebo spojili vše dohromady… a tak vznikla štědračka.
Místo ryb houby nebo hrách
Vánoce vypadaly v minulosti trochu jinak než ty současné a kapra s bramborovým salátem a hustou rybí polévku s jikrami a mlíčím byste v tehdejším vánočním menu hledali marně. Na podobu štědrovečerního jídelníčku měl vliv hlavně půst, který se tehdy přísně dodržoval, a také to, že ryby byly ještě v polovině 19. století poměrně vzácné. Dnes tak oblíbená rybí polévka se připravovala jen v krajích, kde bylo hodně rybníků, třeba na Třeboňsku. V jiných koutech naší vlasti vařily hospodyňky jiné druhy polévek a často tato tradice přetrvala až do dnešních dnů. A tak vám třeba na Valašsku i dnes nabídnou jako první chod houbovou polévku nebo štědračku, a to i přesto, že po ní následuje tradiční smažený kapřík.
Mohlo by vás zajímat
Pro hojnost, zdraví a štěstí
Právě polévka byla kdysi důležitou součástí celé sváteční večeře. Ta mohla začít až po západu slunce, když na nebi vysvitla první hvězda. V tu dobu už musela mít hospodyně vše nachystáno a celá rodina zasedla k večeři. Nejstarší dcera pak na sváteční prostřený stůl přinesla právě polévku. Hospodyně už totiž nesměla vstávat od stolu, jinak hrozilo, že by jí zanášely slepice. Polévka pak byla prvním chodem z devatera jídel, které bylo zvykem podávat. I když se vařilo z obyčejných surovin, štědrovečerní večeře byla poměrně bohatá. Kladl se hlavně důraz na to, aby se na stole objevily všechny plodiny, které dala zahrada, pole nebo les. Polévka se proto připravovala nejčastěji z hub, hrachu, čočky, krupek, pohanky a brambor. Všechny tyto suroviny měly navíc v jídle svůj význam. Obiloviny znamenaly hojnost, hrách a čočka představovaly radost z toho, že se rodina sešla pohromadě, čočka zajistila v domácnosti peníze a houby zase štěstí. Pokud bylo všeho dostatek, uvařila se polévka, v níž byly všechny zmiňované suroviny, a navíc ještě sušené ovoce, které zase zjišťovalo mezi členy rodiny svornost. Slibně se vyvíjející nadcházející rok tak byl díky polévce zvané štědračka pojištěn několikanásobně.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená na Valašsku
Štědračka neboli ščedračka je polévkou typickou pro Valašsko, vařila se ale občas i v jiných krajích. Štědračka je opravdu štědrá polévka co do množství surovin. Hospodyně do ní zkrátka hodila téměř vše, co se jí dostalo pod ruku. Jak již bylo uvedeno, nesměly v ní chybět brambory, houby, luštěniny ani obiloviny. Často se do ní dávala třeba pohanka, z níž se v minulosti často s oblibou vařilo hlavně v zimních měsících, neboť už tehdy byla vyhlášená svými zahřívacími schopnostmi. Zajímavou chuť pak štědračce dodávalo sušené ovoce – nejčastěji švestky, ale i jablka nebo hrušky. K dochucení sloužil česnek, který také nesměl chybět ve štědrovečerní hostině, neboť byl zárukou zdraví. Na štědračce je úžasné, že je štědrá nejen do surovin, ale i opravdu vydatná. A navíc skvěle chutná!
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek