Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 715 kJ / 1 366 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,96 g |
Tuky | 59,71 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 646 mg |
Sodík | 226 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 152,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme kmín, česnek a mouku, kterou necháme zpěnit za častého míchání. Přisypeme na menší kostičky pokrájené brambory, předem namočené houby, promícháme a přilijeme cca litr vývaru.
Krok 2: Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme zhruba 5-7 minut. Pak přisypeme na cedníku horkou vodou propláchnutou pohanku, dochutíme pepřem, majoránkou a dovaříme brambory i pohanku doměkka, kdy dáme pozor, abychom pohanku nepřevařili.
Krok 3: Nakonec do polévky vmícháme mírně rozšlehaná vejce, necháme krátce provařit, případně přilijeme dle požadované potřeby vývar, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Na talířích dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami dle chuti.
Zveřejněno 19. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská štědračka - polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jvgv
Moje poznámka
Valašská štědračka - polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jvgv
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 9 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 18 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 7 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 7 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 11 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 11 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 11 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 12 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 13 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 14 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 15 hodinami
Suroviny:
brambory,
pohanka,
máslo,
cibule,
mouka hladká,
houby sušené,
vejce,
česnek,
majoránka,
kmín drcený,
pepř mletý,
sůl,
zelená nať
Komentáře (8)
Takže ak dávam pohánku do polievky, tak tak, ako som písala. Pokiaľ na iný účel, dám pohánku do misky a zalejem vriacou vodou asi 1-1,5 cm nad pohánku. Zakryjem a zabalím do paplóna. Zvyknem ešte pricapiť vankúšom.
...Terezko, pohance určitě stačí úprava, kterou tu popisuješ, ale i v návodu na obalu pohanky je psáno: proplácnout, zalít a VAŘIT do měkka.
Myslet si o tom můžeme své, vařit podle sebe taky, já vařil podle zdroje, který jsem uvedl... a výsledek byl