Valašská štědračka - polévka

Suroviny 4 porce

250 g oloupaných brambor
100 g pohanky
50 g másla
1 cibule
30 g hladké mouky
12 g sušených hub předem namočených
cca 1200 ml zeleninového nebo masového vývaru
2 vejce
2 stroužky drceného česneku
2 rovné lžičky majoránky
1 rovná lžička drceného kmínu
mletý pepř
sůl
zelená nať na dozdobení - celerová, petrželová...

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme kmín, česnek a mouku, kterou necháme zpěnit za častého míchání. Přisypeme na menší kostičky pokrájené brambory, předem namočené houby, promícháme a přilijeme cca litr vývaru.

  2. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme zhruba 5-7 minut. Pak přisypeme na cedníku horkou vodou propláchnutou pohanku, dochutíme pepřem, majoránkou a dovaříme brambory i pohanku doměkka, kdy dáme pozor, abychom pohanku nepřevařili.

  3. Nakonec do polévky vmícháme mírně rozšlehaná vejce, necháme krátce provařit, případně přilijeme dle požadované potřeby vývar, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Na talířích dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami dle chuti.

Poznámka od kuchařky

Inspiroval jsem se časopisem S Penny u stolu, kdy jsem si recept poupravil, podle našich chutí. Polévka je výborná, rychlá, hodně sytá.

Komentáře k receptu Valašská štědračka - polévka

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    recepty73: Páči. :yes: Dala som si do obľúbených, určite urobím.;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    tejaja: Eja57: savlinka: ...děvčata, jsem rád, že se Vám polévka líbí:-*:-8 ...děkuji:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    recepty73: <3 Jirko, ja viem, na obaloch sa to takto píše. Ale je to najmenej šetrný spôsob prípravy pohánky. U nás na východe sa pohánka pripravuje odjakživa, aj pohánková múka. A čo mi už babička vždy odmala prízvukovala: Pohánku nikdy nevar. Samozrejme, o rutíne nemala ani potuchy, hoci oveľa viac rutínu je vo vňati pohánky.
    Takže ak dávam pohánku do polievky, tak tak, ako som písala. Pokiaľ na iný účel, dám pohánku do misky a zalejem vriacou vodou asi 1-1,5 cm nad pohánku. Zakryjem a zabalím do paplóna. Zvyknem ešte pricapiť vankúšom. :-D:-D:-D A o 25-30 min je pohánka krásne mäkká a môžem používať ďalej.<3;-)

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Krásná polévka a určitě MOC dobrá:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Vrátil jsi mě do dětství:-* mísa polévky u babičky, voňavá a táááák dobrá:yes:...jen si myslím, je to hooodně let, že tam byly krupky a ne pohanka....ale jinak je to ona:yes:

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    tejaja: ...vařil jsem podle receptu;-), postup je zcela zachován, jen dochucení je výraznější, podle naší chuti;-)<3
    ...Terezko, pohance určitě stačí úprava, kterou tu popisuješ, ale i v návodu na obalu pohanky je psáno: proplácnout, zalít a VAŘIT do měkka.
    Myslet si o tom můžeme své, vařit podle sebe taky, já vařil podle zdroje, který jsem uvedl... a výsledek byl :yes: :-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Krásna polievka, len...pohánka sa nevarí. Pri tejto polievke by som varila všetko presne podľa receptu a pohánku nasypala do vriacej, už odstavenej polievky. Zakrytú polievku by som nechala ochladnúť na teplotu, kedy sa dá jesť, a vtedy už pohánka v nej bude krásne mäkká. ;-)

    Odpovědět