Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm, známý už 200 let. Příprava je snadná, na ingredience taky není recept náročný - tak nezbývá, než se pustit do vaření!
Těstoviny podle předpisu
Slovo pasta znamená v italštině těstoviny, spojení „alla norma“ se překládá jako „podle normy“ nebo „podle předpisu“. Pasta alla Norma je italský pokrm, který zajímavých způsobem kombinuje smažený lilek, vařené těstoviny, rajčata a strouhaný sýr ricotta. Podle The Oxford Companion to Italian Food jde o typické jídlo sicilské kuchyně. Jak ve své knize S Italem v kuchyni píše známý kuchař Emanuele Ridi, tahle dobrota opěvuje hlavně lahodnost lilku. Na její recept se přišlo již v roce 1800 ve městě Catania. Tehdy podle Ridiho přesně tuhle kombinaci těstovin, rajčat, strouhaného sýru a lilku ochutnal v jedné restauraci sicilský spisovatel, novinář a básník Nino Martoglio, a prohlásil, že je „jako podle normy“. Myslel tím jídlo tak dokonalé a po všech stránkách vyladěné, jako byla proslulá opera s názvem Norma od italského skladatele Vincenzo Belliniho. Název tomuto pokrmu už zůstal a příprava je stejně snadná jako kdysi.
Článek z magazínu
Vařte jako Ital!
Co na jídlo s názvem Pasta alla Norma potřebujete? Těstoviny rigatoni nebo penne, dále lilek, rajčatový protlak, česnek, cibuli, olej - slunečnicový i olivový, sůl, pepř, bazalku a tvrdý sýr ricotta nebo balkánský sýr. Lilek je potřeba nejdříve nakrájet na plátky asi 1 cm široké a řádně prosolit, aby se z něj dostala přebytečná voda a aby zelenina ztratila případnou hořkost. Nasolený lilek nechte „vypotit“ asi 30 minut, pak jej důkladně otřete kuchyňskou papírovou utěrkou, zlehka obalte v hladké mouce a smažte v rozehřátém slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova. Právě mouka zajistí, že lilek při smažení nenasákne tolik tuku a udrží si tvar a křehkost. Osmažené plátky lilku nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce.
Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Přidejte oloupaný a nožem rozmačkaný stroužek česneku a vše zalijte kvalitním rajským protlakem. Uvařte těstoviny a sceďte je. K rajčatové směsi přihoďte na čtvrtky nakrájený osmažený lilek a nechte společně prohřát. Přidejte natrhanou čerstvou bazalku a nastrouhanou ricottu. Opět prohřejte, a pak už hned podávejte. Těstoviny na závěr posypte ricottou a můžete je taky pokapat olivovým olejem.
Témata: těstoviny, italská kuchyně, lilek, rajský protlak, olivový olej, pasta alla norma
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak připravit nejoblíbenější zapékané rychlovky, česnekové bagety a chleby ve vajíčku
Zapékání ozdobeného pečiva Na rozdíl od plněných toustů pečivo při zapékání nezavíráme horní vrstvou. Používáme plátky veky, tenké krajíčky chleba,… Číst více
Čištění toustovače není zrovna příjemná práce. Tato jednoduchá vychytávka vám zaručeně pomůže
Tousty jsou oblíbená rychlá večeře nebo svačina, na kterou můžete zpracovat mnohé zbytky z ledničky i toustový chléb, kterému zítra projde datum… Číst více
Co si připravit na Nový rok k obědu? Nejoblíbenější novoroční jídla z čočky
Čočka - výživná a levná Čočka je totiž výživná a přitom levná. Navíc chutná a oblíbená. Do jídelníčku ji proto můžeme zařazovat co nejčastěji.… Číst více
Jak udělat vánoční ovocný salát: Které ovoce v něm nesmí chybět?
Co patří do vánočního ovocného salátu Kromě chutných jablek a hrušek, našeho nejběžnějšího ovoce, do něj přidáváme i exotické druhy. Ovoce by mělo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Sifon, cibulák a umakart. Takhle vypadaly kuchyně v 80. letech
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno před 17 hodinami

Bezová panna cotta
Přidáno před 18 hodinami

Salámové košíčky plněné zelím
Přidáno 26. 5. 2022 19:21

Cuketa na česneku po asijsku
Přidáno 26. 5. 2022 16:32

Jednoduchá polévka z červené čočky
Přidáno 26. 5. 2022 14:24

Babiččina polévka ze slepičího vývaru (alla miliónová)
Přidáno 26. 5. 2022 09:17
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.