Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?
Zdroj: Wikimedia Commons, Paoletta S., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4992962

Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm, známý už 200 let. Příprava je snadná, na ingredience taky není recept náročný - tak nezbývá, než se pustit do vaření!

Těstoviny podle předpisu

Slovo pasta znamená v italštině těstoviny, spojení „alla norma“ se překládá jako „podle normy“ nebo „podle předpisu“. Pasta alla Norma je italský pokrm, který zajímavých způsobem kombinuje smažený lilek, vařené těstoviny, rajčata a strouhaný sýr ricotta. Podle The Oxford Companion to Italian Food jde o typické jídlo sicilské kuchyně. Jak ve své knize S Italem v kuchyni píše známý kuchař Emanuele Ridi, tahle dobrota opěvuje hlavně lahodnost lilku. Na její recept se přišlo již v roce 1800 ve městě Catania. Tehdy podle Ridiho přesně tuhle kombinaci těstovin, rajčat, strouhaného sýru a lilku ochutnal v jedné restauraci sicilský spisovatel, novinář a básník Nino Martoglio, a prohlásil, že je „jako podle normy“. Myslel tím jídlo tak dokonalé a po všech stránkách vyladěné, jako byla proslulá opera s názvem Norma od italského skladatele Vincenzo Belliniho. Název tomuto pokrmu už zůstal a příprava je stejně snadná jako kdysi.

Vařte jako Ital!

Co na jídlo s názvem Pasta alla Norma potřebujete? Těstoviny rigatoni nebo penne, dále lilek, rajčatový protlak, česnek, cibuli, olej - slunečnicový i olivový, sůl, pepř, bazalku a tvrdý sýr ricotta nebo balkánský sýr. Lilek je potřeba nejdříve nakrájet na plátky asi 1 cm široké a řádně prosolit, aby se z něj dostala přebytečná voda a aby zelenina ztratila případnou hořkost. Nasolený lilek nechte „vypotit“ asi 30 minut, pak jej důkladně otřete kuchyňskou papírovou utěrkou, zlehka obalte v hladké mouce a smažte v rozehřátém slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova. Právě mouka zajistí, že lilek při smažení nenasákne tolik tuku a udrží si tvar a křehkost. Osmažené plátky lilku nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce.

Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Přidejte oloupaný a nožem rozmačkaný stroužek česneku a vše zalijte kvalitním rajským protlakem. Uvařte těstoviny a sceďte je. K rajčatové směsi přihoďte na čtvrtky nakrájený osmažený lilek a nechte společně prohřát. Přidejte natrhanou čerstvou bazalku a nastrouhanou ricottu. Opět prohřejte, a pak už hned podávejte. Těstoviny na závěr posypte ricottou a můžete je taky pokapat olivovým olejem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více