Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbylo vám hodně cukroví? Využijte je do pohárů nebo upečte fantastický dort cukrovník!
Zdroj: Toprecepty, isindy

Před svátky se o ně vedly hádky a všichni se snažili nenápadně uloupit aspoň jeden rohlíček ze spíže a teď po Vánocích už najednou o cukroví nikdo nejeví zájem. Pokud máte stále plné krabice, můžete je samozřejmě dát do mrazáku… a nebo je raději využijte do dalších dezertů.

Kuličky nebo rovnou lízátka?

Máte ze všeho cukroví nejraději vosí hnízda a různé nepečené kuličky? A je vám líto, že ty vždycky z talířů s cukrovím mizí mezi prvními? Nečekejte na další várku až na příští Vánoce. Pokud vám doma přebývají pečené druhy cukroví, není nic jednoduššího než je rozmixovat nebo rozdrtit na malé drobečky, přidat nějaký krém na spojení hmoty a uválet kuličky. Z perníčků, medu a sladkého (nejlépe zkaramelizovaného) kondenzovaného mléka vytvoříte dokonalé medovníkové kuličky, které pak můžete obalit ve zbylých drobečcích nebo v nasekaných vlašských oříšcích. Pokud jste všechno kondenzované mléko vypili ve vaječňáku, klidně použijte na stmelení hmoty máslo, případně marmeládu. Na vylepšení chuti můžete přidat trochu rumu, strouhaný kokos, skořici či oříšky. Pokud máte rádi čokoládové cukroví, vmíchejte do směsi kakao a nakonec kuličky ponořte do rozpuštěné čokolády. Kuličky také můžete udělat o trochu větší a pak je napíchnout na špejle. Vzniknou vám úžasná „lízátka“ cake pops, která jsou v poslední době hitem nejen dětských oslav. Špejle nebo přímo lízátkové tyčky předtím namočte do rozehřáté čokolády, aby na nich kuličky držely. Nakonec je ponořte do čokoládové nebo nějaké barevné polevy a posypte cukrovým zdobením.

Dezert ze skleničky

Chystá se k vám po svátcích ještě nějaká návštěva? Pokud hostům místo dezertu nabídnete talíř s cukrovím, asi už je po vánočním přejídání příliš nepotěšíte. Co ale třeba využít zbylé rohlíčky, pracny či perníčky do pohárů? Dezerty ve skleničkách jsou přímo univerzálním pohoštěním, kterým nadchnete děti i dospělé, a nemusí být ani se zmrzlinou. Základem poháru může být krém z tvarohu, kysané smetany, šlehačky, smetanového sýra mascarpone nebo třeba jen obyčejný pudink. Jednotlivé vrstvy krému pak v pohárech prokládejte právě cukrovím rozlámaným na kousky nebo rozemletým na drobky a čerstvým, mraženým či kompotovaným ovocem. Dospělým můžete poháry trochu vylepšit nějakým smetanovým likérem, dětem zase do nich přidejte mléčný karamel nebo rozpuštěnou čokoládu. Hotové poháry už stačí jen dozdobit šlehačkou, posypat nasekanými oříšky či hoblinkami čokolády a pokapat toppingem. Na ozdobu se také hodí kousek perníčku nebo linecké srdíčko.

Dort cukrovník

Na sladké chuť zůstává, ale cukroví už nechcete ani vidět? Není nic jednoduššího než mu dát jinou podobu. Cukrovím totiž můžete klidně nahradit mouku a upéct z něj třeba bábovku nebo obyčejný koláč na plech. Využijete tak nejen perníčky, rohlíčky či různé sušenky, ale i cukroví s náplní, marcipánem a případně i nepečené. Slavný je také dort cukrovník. Jak na něj? Cukroví rozmixujte co nejvíc najemno, dejte do mísy a na 500 g rozmixovaného cukroví přidejte 2-4 lžíce hladké mouky, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 1 větší vejce a tolik mléka, aby vzniklo přiměřeně hutné těsto. Promíchejte a prošlehejte a případně přilijte ještě mléko. Směs by měla konzistencí připomínat těsto na bábovku. Pro chuť můžete přidat trochu rumu, skořici, kakao, vanilku, ořechy nebo rozinky. Těsto je díky cukroví sladké samo o sobě, ale pokud máte rádi sladší moučníky, klidně jednu až dvě lžíce cukru přisypejte. Pak už je jen stačí nalít do máslem vymazané a moukou vysypané formy na dort a upéct ve středně vyhřáté troubě. Dort je dobrý si samotný, anebo jej můžete po vychladnutí rozříznout a promazat krémem nebo třeba povidly.

Perníkové variace 

Perníčky sice vydrží dlouho, ale můžou se taky po čase "přejíst". Pak už je lepší využít je njinak. Rozdrcené perníčky je možné dát do závinu místo strouhanky. Perníkovými drobečky zkrátka posypete rozválené těsto předtím, než na něj dáte nastrouhaná jablka nebo švestky, aby se nerozmáčelo. Ovoce také můžete touto sladkou strouhankou posypat ještě před zabalením závinu. Perníčky se do štrúdlu hodí hlavně kvůli aromatické vůni perníkového koření a můžete jimi nahradit skořicový cukr. Klidně ale místo nich dejte třeba pracny nebo nějaké kakaové cukroví. Ovoce už pak nemusíte ani sladit. Z drobečků cukroví se dá udělat i drobenka na kynuté koláče s ovocem, případně se rozlámané kousky hodí i na typický zimní dezert crumble.   

Recepty k tomuto článku

Související obsah