Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jde to i bez mikrovlnky: Jak udělat křupavý popcorn nebo rychlý snídaňový koláček mug cake?
Zdroj: Freepik, stockking

Mikrovlnná trouba je dokonalým vynálezem a mnozí by se bez ní v kuchyni neobešli. Díky ní ohřejeme jídlo bez dalších kastrůlků, některé pokrmy v ní uděláme i rychleji než v běžné troubě a jsou i dobroty určené přímo k přípravě v mikrovlnce. Ale nebojte, pokud ji nemáte, nebo se vám zrovna pokazila, vše se dá zvládnout i bez ní.

Popcorn z hrnce

Pokud je nějaké jídlo neoddělitelně spojené s mikrovlnnou troubou, je to právě popcorn. Zlatá zrníčka kukuřice si většinou kupujeme v papírových sáčcích, které stačí jen vložit do mikrovlnky, nastavit teplotu a čas a pak už jen čekat, až se sáčky samy nafouknou a zrnka se změní na pěnové „obláčky“. Zajímavé přitom je, že tato příprava popcornu je poměrně mladá, podle webu Popz.eu byla Jimem Watkinsem vynalezena až roku 1971. Pražená kukuřičná dobrota se ale dá udělat i bez mikrovlnky tak, jak se připravovala mnoho let před tímto objevem. Popcorn vzniká zahříváním kukuřičných zrn, dokud nepuknou a nenafouknou se do podoby bílých pukanců. Toho je možné dosáhnout i v obyčejném hrnci s poklicí a dokonce je taková příprava popcornu mnohem zdravější. Navíc máte záruku, že takový popcorn neobsahuje žádné špatné látky nebo chemikálie, o nichž se často mluví v souvislosti s popcornovými sáčky do mikrovlnné trouby. Domácí popcorn je i méně kaloričtější, než třeba ten s máslovou příchutí a ještě si ho můžete dochutit, jak chcete. V obchodech je možné koupit speciální kukuřici na výrobu popcornu, která neobsahuje žádná dochucovadla a jde většinou o kvalitní zrnka s vysokou pukavostí. Příprava je pak už jednoduchá. Ve velkém hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte pár lžic rostlinného oleje (stačí jen málo na pokrytí dna) na středně vysokou teplotu. Vložte do ní zrnka kukuřice, zakryjte poklicí a počkejte až začnou pukat. Pánví trochu zatřeste, aby prasklo co nejvíc zrníček. Pokud bude interval mezi pukáním delší než 5 vteřin, je popcorn hotový. Pak už ho jen přesypejte do misky a ochuťte solí, kořením, bylinkami, česnekem či jarní cibulkou. Máte-li raději sladký, stačí přidat třeba skořicový cukr.

Hrnečkový dortík

Velkým snídaňovým hitem poslední doby je mug cake. Jde o malý koláček nebo spíš takový muffin, který připravíte za pár minut, když vás začne honit mlsná. Je i ideální alternativou snídaně, pokud máte v ranní shonu málo času na její přípravu, nemáte napečeno, ale nechcete se odbýt jen jogurtem nebo sušenkami. Mug cake má mnoho variant, nejčastěji se ale vyskytuje v čokoládové verzi. Ten úplně nejjednodušší připravíte tak, že do většího hrnku vymazaného máslem nebo vystříkaného trochou oleje dáte čtyři lžičky hladké mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, 4 lžičky cukru a 2 lžičky kakaa  a promícháte. Pak přidáte 1 vajíčko, 3 lžičky mléka a 3 lžičky slunečnicového oleje, prošleháte do hladké směsi a… dáte vařit do mikrovlnné trouby. Stejnou službu vám ovšem samozřejmě prokáže i normální trouba, jen v ní pečení trvá o trochu déle a je třeba vybrat hrneček, který odolá vysokým teplotám. Peče se totiž při teplotě 250 °C 12-15 minut. Mug cake se dá udělat snadno i v obyčejném hrnci nebo v hluboké pánvi. Stačí, když na její dno položíte látkový ubrousek, na něj postavíte hrneček s těstem a zakryjete alobalem. Pak do hrnce nalijete horkou vodu tak, aby voda nesahala až k okraji hrnků, ale ouška byla ponořená. Poté hrnec zakryjte poklicí a vařte asi 30 minut na středním plameni. Na mug cake je navíc úžasné, že se dají udělat v mnoha příchutích, stačí dát jen prostor své fantazii.

Rýže upečená v troubě

Rýži je možné vařit mnoha způsoby a velmi oblíbená je i její příprava v mikrovlnné troubě. Díky ní uvaříte rýži tak, aby byla prostě dokonalá – úžasně nadýchaná, nelepkavá a akorát tak měkká. Dosáhnout takové konzistence při běžném vaření rýže v hrnci může být pro méně zkušené kuchařky obtížné. Samozřejmě existují i záchranné varianty v podobě rýže ve varných sáčcích nebo předvařené parboiled rýže, jež vám práci usnadní, ale ani v tomto případě není rýže tak kyprá. A navíc vaříte vlastně z polotovaru. Pokud se bojíte, že se vám rýže při vaření v hrnci připálí nebo naopak rozvaří na kaši, zkuste přípravu v troubě. Je to opravdu snadné. V hrnci nejprve rozpalte olej nebo přepuštěné máslo ghí a na něm trochu osmahněte rýži. Osolte ji a zalijte vodou, tak aby sahala asi 1,5 cm nad rýži. Poté hrnec zakryjte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut nebo dokud se voda nevsákne do rýže a rýže nezměkne.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více