Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Zdroj: Toprecepty, Veganotic

Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají světle hnědou barvu. Nevyrábějí se totiž z pšeničné mouky, ale z pohankové, což jim dodává zajímavou příchuť. A přestože pohanka byla populární i ve staročeské kuchyni, tyto nudle jsou skrz naskrz japonské a spíš než špek k nim patří tofu.


Populární skoro jako sushi

Nudle soba jsou typickou surovinou asijské kuchyně stejně jako rýže nebo nudle rýžové a jedním ze známých reprezentantů japonské kuchyně. I když u nás tak známé nejsou, pro Japonce znamenají totéž co sushi. V Japonsku se prodávají v obyčejných fastfoodových bistrech i v luxusních restauracích. Od běžných těstovin se liší tím, že jsou z pohankové mouky, která jim dává typickou oříškovou a zemitou příchuť, navíc jsou díky ní bezlepkové. Slovo soba ostatně znamená v japonštině pohanka a odtud tedy plyne i název nudlí. Často se ovšem můžete setkat s nudlemi, připravenými z mouky pohankové i pšeničné (označují se jako Nagano soba), ty už ovšem bezlepkové nejsou. Pohanková mouka v nich může být nakombinována i s rýžovou moukou. Občas se slovem soba označují jakékoliv tenké nudle, k odlišení těch pravých pohankových nudlí se používá název nihon soba. Podle webu Livestrong.com jsou soba nudle jedním z nejzdravějších zdrojů sacharidů. Obsahují (zejména ty čistě pohankové) méně kalorií, velmi málo tuku a cholesterolu, poskytují zdravé sacharidy a dodávají bílkoviny a vlákninu. Soba nudle se také vyrábějí ochucené a dobarvené zeleným čajem nebo kůrou malého čínského citronu ičang papeda.

Od čínské kaše k japonským nudlím

Občas se uvádí, že soba mají čínský původ, z Číny se do Japonska ovšem dostala zřejmě jen pohanka. Podle webu Npr.org se tam soba dostala v podobě kaše a buddhističtí mniši, kteří studovali v Číně, si ji dávali během svých dlouhých meditačních cest. Právě oni pohanku přivezli do Japonska a lidé v Japonsku z ní udělali nudle. Podle stránek Thisis-japan.com si na pohance v podobě jakýchsi knedlíků nebo sucharů lidé v Japonsku pochutnávali již od 8. století. Teprve na přelomu 16. a 17. století vznikla krájená soba kiri, předchůdce dnešních nudlí. Nudle se vyvinuly v prefektuře Nagano a teprve odsud se dostaly do Tokia, kde se nejprve staly oblíbenou specialitou pouličních stánků. Následně se rozšířily do celého Japonska. V Japonsku je dodnes mají v oblibě i proto, že věří, že dlouhé a tenké nudle soba představují dlouhý život a dlouhověkost.

Nejlepší jen se zeleninou

Pokud máte rádi asijské speciality, ale rádi byste si k nim dali nějakou jinou přílohu, než je rýže, jsou soba nudle ideálním řešením. Díky tomu, že mají nudle samy o době zajímavou chuť, není nutné k nim vymýšlet nějaké speciální smetanové omáčky, stačí jim jen trocha zeleniny nebo hub (třeba shitake nebo jidášovo ucho), sójová omáčka a máte dokonalou jednoduchou asijskou specialitu. Soba se podávají buď teplé ve vývaru nebo nastudeno jako salát. Ty se pak servírují s omáčkou založenou většinou na sójové omáčce. Vývar nebo omáčka, s nimiž se soba podávají, se nazývá tsuyu. K pohankovým nudlím se také výborně hodí sezamová pasta tahini a celkově se s chutí sezamu výborně snoubí, proto jím můžete těstoviny posypat.

Zkuste je jako lehký salát

Pokrmů z nudlí soba je nepočítaně a každý má svůj vlastní název. Liší se nejen použitými ingrediencemi, ale i způsobem servírování. Jednoduchý, lehký a svěží salát plný prospěšných látek vytvoříte podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 balení soba nudlí (asi 300 g), 1 větší okurku, 1 svazek nasekaných zelených cibulek, 80 g tahini pasty, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíci světlé miso pasty (nemusí být), 2 lžičky tamari nebo sójové omáčky, 1 lžičku opečeného sezamového oleje, hrst nasekaného čerstvého koriandru, špetku červených pepřových vloček, ⅓ až ½ šálku vody, 2 lžíce sezamových semínek (nejlépe černých) a mořskou sůl podle chuti. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte nudle soba podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je a propláchněte pod studenou vodou. Okurku nakrájejte na dlouhé tenké proužky. V malé misce rozšlehejte tahini, rýžový ocet, zázvor, miso, tamari či sójovou omáčku, sezamový olej, koriandr a vločky červené papriky. Po smíchání přilévejte vodu, dokud vám nevznikne lehce tekutý dresink. Ten pak smíchejte s uvařenými soba nudlemi. Přidejte proužky okurky, šalotky, sezamová semínka a případně další koriandr. Dochuťte podle chuti solí nebo ještě sójovou omáčkou. Ihned podávejte.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více