Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
18. 1. 2022 Vaření
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají světle hnědou barvu. Nevyrábějí se totiž z pšeničné mouky, ale z pohankové, což jim dodává zajímavou příchuť. A přestože pohanka byla populární i ve staročeské kuchyni, tyto nudle jsou skrz naskrz japonské a spíš než špek k nim patří tofu.
Populární skoro jako sushi
Nudle soba jsou typickou surovinou asijské kuchyně stejně jako rýže nebo nudle rýžové a jedním ze známých reprezentantů japonské kuchyně. I když u nás tak známé nejsou, pro Japonce znamenají totéž co sushi. V Japonsku se prodávají v obyčejných fastfoodových bistrech i v luxusních restauracích. Od běžných těstovin se liší tím, že jsou z pohankové mouky, která jim dává typickou oříškovou a zemitou příchuť, navíc jsou díky ní bezlepkové. Slovo soba ostatně znamená v japonštině pohanka a odtud tedy plyne i název nudlí. Často se ovšem můžete setkat s nudlemi, připravenými z mouky pohankové i pšeničné (označují se jako Nagano soba), ty už ovšem bezlepkové nejsou. Pohanková mouka v nich může být nakombinována i s rýžovou moukou. Občas se slovem soba označují jakékoliv tenké nudle, k odlišení těch pravých pohankových nudlí se používá název nihon soba. Podle webu Livestrong.com jsou soba nudle jedním z nejzdravějších zdrojů sacharidů. Obsahují (zejména ty čistě pohankové) méně kalorií, velmi málo tuku a cholesterolu, poskytují zdravé sacharidy a dodávají bílkoviny a vlákninu. Soba nudle se také vyrábějí ochucené a dobarvené zeleným čajem nebo kůrou malého čínského citronu ičang papeda.
Mohlo by vás zajímat
Od čínské kaše k japonským nudlím
Občas se uvádí, že soba mají čínský původ, z Číny se do Japonska ovšem dostala zřejmě jen pohanka. Podle webu Npr.org se tam soba dostala v podobě kaše a buddhističtí mniši, kteří studovali v Číně, si ji dávali během svých dlouhých meditačních cest. Právě oni pohanku přivezli do Japonska a lidé v Japonsku z ní udělali nudle. Podle stránek Thisis-japan.com si na pohance v podobě jakýchsi knedlíků nebo sucharů lidé v Japonsku pochutnávali již od 8. století. Teprve na přelomu 16. a 17. století vznikla krájená soba kiri, předchůdce dnešních nudlí. Nudle se vyvinuly v prefektuře Nagano a teprve odsud se dostaly do Tokia, kde se nejprve staly oblíbenou specialitou pouličních stánků. Následně se rozšířily do celého Japonska. V Japonsku je dodnes mají v oblibě i proto, že věří, že dlouhé a tenké nudle soba představují dlouhý život a dlouhověkost.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jen se zeleninou
Pokud máte rádi asijské speciality, ale rádi byste si k nim dali nějakou jinou přílohu, než je rýže, jsou soba nudle ideálním řešením. Díky tomu, že mají nudle samy o době zajímavou chuť, není nutné k nim vymýšlet nějaké speciální smetanové omáčky, stačí jim jen trocha zeleniny nebo hub (třeba shitake nebo jidášovo ucho), sójová omáčka a máte dokonalou jednoduchou asijskou specialitu. Soba se podávají buď teplé ve vývaru nebo nastudeno jako salát. Ty se pak servírují s omáčkou založenou většinou na sójové omáčce. Vývar nebo omáčka, s nimiž se soba podávají, se nazývá tsuyu. K pohankovým nudlím se také výborně hodí sezamová pasta tahini a celkově se s chutí sezamu výborně snoubí, proto jím můžete těstoviny posypat.
Zkuste je jako lehký salát
Pokrmů z nudlí soba je nepočítaně a každý má svůj vlastní název. Liší se nejen použitými ingrediencemi, ale i způsobem servírování. Jednoduchý, lehký a svěží salát plný prospěšných látek vytvoříte podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 balení soba nudlí (asi 300 g), 1 větší okurku, 1 svazek nasekaných zelených cibulek, 80 g tahini pasty, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíci světlé miso pasty (nemusí být), 2 lžičky tamari nebo sójové omáčky, 1 lžičku opečeného sezamového oleje, hrst nasekaného čerstvého koriandru, špetku červených pepřových vloček, ⅓ až ½ šálku vody, 2 lžíce sezamových semínek (nejlépe černých) a mořskou sůl podle chuti. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte nudle soba podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je a propláchněte pod studenou vodou. Okurku nakrájejte na dlouhé tenké proužky. V malé misce rozšlehejte tahini, rýžový ocet, zázvor, miso, tamari či sójovou omáčku, sezamový olej, koriandr a vločky červené papriky. Po smíchání přilévejte vodu, dokud vám nevznikne lehce tekutý dresink. Ten pak smíchejte s uvařenými soba nudlemi. Přidejte proužky okurky, šalotky, sezamová semínka a případně další koriandr. Dochuťte podle chuti solí nebo ještě sójovou omáčkou. Ihned podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci