Miso polévka se soba nudlemi a pečeným tofu

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 0 názorů

Suroviny

Miso vývar:
c5 cm čerstvého zázvoru (doporučuji bio, má mnohem výraznější a lepší chuť)
5 kousků řasy Kombu o velikosti cca 10 cm2
7 větších sušených hub šitake
1/2 hrnku bílé miso pasty (koupila jsem v bioobchodě v Bělehradské)
2 lžíce dobré sojové omáčky
šťáva z limetky nebo citronu
Polévka:
500 g pevného tofu (např. Alfabio či Sunfood) - vhodné je nechat ho před přípravou nejméně půl hodiny lisovat
300 g čerstvých šitake houbiček
3 lžíce sezamového oleje
4 lžíce dobré sojové omáčky
Srirarcha (pálivá omáčka, viz obrázek)
500 - 600 g Soba nudlí (tradiční asijské pohankové nudle)
100 g baby špenátu (hodilo by se nějaké tradičněji asijské lupení, ale nemohla jsem žádné sehnat ;)
5 jarních cibulek
naklíčené mungo
bílý sezam
černý opražený sezam (či Gomasio)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Vývar: Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny louhovat (mezi tím si připravte věci na zbytek polévky). Po půl hodině vývar přeceďte.

  2. Odměřte si miso pastu, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetkovou šťávu a tamari, dokud nedosáhnete požadované chuti.

  3. Polévka: Troubu předehřejte na 200°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na menší kostičky (viz obrázek), dejte do mísy a zalijte 1-2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sojovky. Přidejte Srirarchu dle chuti (já dávám cca 2 lžičky).

  4. Promíchejte, tofu přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení několikrát promíchejte, aby se tofu opékalo ze všech stran. Takto připravené tofu, ideálně ještě obalené v sezamu, je delikátná chuťovka samo o sobě, tak pozor, ať ho všechno nesníte ještě před přidáním do polévky!

  5. Šitake zbavte nožiček a klobouky nakrájejte na tenčí proužky. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi tamari. Pečte asi 12 minut.

  6. Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a Soba nudle uvařte dle návodu (obvykle se vaří od 2 do 5 minut, poté je nutné je zcedit a propláchnout studenou vodu). Rozdělte do 4 misek.

  7. Opražte sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru lehce změkne sám.

  8. Pokud vám vývar mezi tím trochu vychladl, opět ho zahřejte (ale nevařte). Když je horký, přelijte jím nudle a dle chuti strávníků přidejte všechny ostatní ingredience. Ihned podávejte.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 237 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Miso polévka se soba nudlemi a pečeným tofu

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: recepty polévky šitake nudle houba šitake s nudlemi polévka s šitake polévka z šitake tofu sunfood tofu sunfood polévka soba houbicka sitake šitake sušené sitake recepty vyvar na sobu recept recepr šitake vegan zeleninový vývar se soba soba polévka recepty se soba nudlemi šitake recepty šitake recepty soba nudle v polevce čínské recepty miso

Zapomněl/a jsem heslo