Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná vyřeší problém všem, kterým se navzdory praktickým tipům, stále nedaří uvařit krásně sypkou a měkkou rýži. Nicméně tento spotřebič dokáže mnohem víc a někdy může dokonce nahradit multifunkční hrnec.


Jak probíhá vaření v rýžovaru? 

Fungování rýžovaru není nic složitého. Jedná se vlastně o vaření v páře, které je obecně stále více populární, protože si jídlo navzdory tepelné úpravě zachová spoustu vitaminů a minerálů. A vlastní obsluha rýžovaru je opravdu jednoduchá. Samozřejmě je dobré před použitím každého modelu nejdříve prostudovat návod. Obecně se však dá říct, že stačí odměřené množství rýže a vody dát do nádoby, která je součástí rýžovaru, a pak ho zapnout. O zbytek se už nemusíte starat. Rýžovar se sám vypne, až bude rýže hotová.

Proč vám rýžovar ušetří práci?

Přípravu přílohové rýže v rýžovaru skutečně zvládnou i naprostí začátečníci. Nejen že je snadná, ale hlavně není vůbec pracná. Už nemusíte pokaždé studovat na obalu, jak dlouho byste měli rýži vařit. Ani neustále odklápět pokličku na hrnci a kontrolovat, jak to s rýží zrovna vypadá. Rýžovar tohle všechno vyřeší za vás a vypne se přesně v tu správnou chvíli, když je rýže naprosto dokonale připravená.

Mohlo by vás zajímat

Při výběru hrají hlavní roli příkon a objem

Rýžovar je zatím sice málo rozšířený pomocník v českých kuchyních, nicméně svou práci umí na jedničku. Proto jeho nákup rozhodně stojí za zvážení. Určitě však není dobré koupit první spotřebič, na který narazíte. Při nákupu se zaměřte na takový spotřebič, který vám bude vyhovovat. Sledujte hlavně dva základní parametry. Prvním z nich je příkon, který se většinou pohybuje kolem 500 Wattů. Nicméně platí, že čím vyšší příkon, tím kratší dobu bude trvat příprava rýže.

Druhou věcí, na kterou je vhodné se při nákupu zaměřit, je objem rýžovaru. Ten určuje množství rýže, které v něm uvaříte. Pro vícečlennou rodinu je lepší objem 1 až 1,5 litrů, zatímco pro osoby žijící single nebo pro dvojici stačí objem půl litru. Určitě vás ale potěší i pár vychytávek, mezi něž patří například funkce udržení teploty, ochrana proti přehřátí, časovač nebo automatické vypnutí. Pokud chcete, aby vám rýžovar nahradil multifunkční hrnec, vyberte si typ, který je vybavený nástavcem na přípravu zeleniny, například mrkve na mrkvovou pomazánku.

Co všechno uvaříte v rýžovaru?

První co každého napadne, že se dá připravit v rýžovaru, jsou samozřejmě všechny druhy rýže včetně zdravější quinoy. Ale nemusí jít jen o přílohu k masu. Uvaříte v něm třeba i rýžový nákyp, rýžovou kaši, mléčnou sladkou rýži, rizoto, ale třeba i rýži na domácí sushi. Určitě postupem času sami objevíte ještě spoustu jídel z rýže, s nimiž vám rýžovar pomůže. Navzdory jeho názvu v něm můžete uvařit i jiné ingredience, jako jsou například fazole, čočka, hrách či pohanka. Rýžovar však zvládne připravit dokonce i vajíčka, ryby a zeleninu, dokonce i řapíkatý celer.

Na nákup vám bude stačit tisícovka

Nejlevnější rýžovar pořídíte už za necelou pětistovku. Musíte však počítat s tím, že na něm budou převládat plastové díly a kromě vaření rýže vám nic mimořádného neposkytne. Střední třída rýžovarů se pohybuje kolem tisícovky. Tam už budete mít k dispozici kvalitní nerezový spotřebič a příslušenství minimálně v podobě lžíce na rýži, odměrky na rýži a vodu nebo nástavce na vaření ryb a zeleniny. K dostání jsou rýžovary i za 3000 korun a více, ale ty mají velký objem zhruba na 6 litrů syrové rýže, takže jsou spíše určené pro gastronomické provozy.

Sdílet článek

Přečtěte si