Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brzy na jaře, dokud je nám čerstvě sklizená zelenina vzácná, oceníme chutné listy medvědího česneku. Z volné přírody můžeme ochutnávat celou řadu dalších lístků, ale medvědí česnek mezi nimi vyniká atraktivní chutí. V kuchyni najde široké uplatnění a přebytek snadno zpracujeme na pozdější využití.

Medvědí česnek můžeme snadno pěstovat a sbírat na vlastní zahradě. Sazeničky se dají koupit - česnek je trvalka a roste z maličkých cibulek. Pak mu stačí vyhradit kousek půdy, nejlépe v polostínu na vlhčím stanovišti.

  • Místo si vyznačíme, protože česnek po odkvětu zatahuje a nadzemní části již nejsou vidět.
  • Medvědí česnek vyráží brzy z jara, podobně jako pažitka. Sbíráme je od druhé poloviny března a v průběhu dubna.
  • Když česnek začne vykvétat bílými kvítky, listy ztrácí svěžest a výbornou chuť.
  • Na zahradě nejspíš nemáme příliš velký porost, proto je nejlepší sbírat listy vždy jen pro rychlou spotřebu.

Sběr medvědího česneku ve volné přírodě

Medvědí česnek roste v nižších polohách ve volné přírodě, můžeme si ho natrhat na procházkách.

  • Vyhovuje mu vlhko a polostín, proto listy nacházíme v okolí potoků a říček v lužních lesích, na podmáčených místech.
  • Daří se mu ve smíšených i listnatých lesích, především na jejich prosvětlených okrajích. 
  • Někdy potkáme jen několik rostlin, jindy větší skupinu a občas i velký porost, který končí daleko před námi.
  • Listy česneku sbíráme od poloviny března do období kvetení. Když česnek končí, tak ho již nahradí větší úroda zeleniny z našich zahrad.
  • Při sběru s rostlinami zacházíme šetrně, abychom porost neponičili. Někteří z nás si místa výskytu česneku ponechávají jen pro sebe jako tajemství.
  • Na sběr medvědího česneku si vezmeme nůžky a košík nebo látkovou tašku. Listy příliš nestlačujeme a chráníme je před zapařením. 
Následující video vám předvede, jak vyrobit pesto z medvědího česneku. V kuchyni najde bohaté uplatnění. Výborně chutná k topinkám a hodí se na dochucování mnoha jídel.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více