Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová omáčka z cukety: Vyzkoušejte přípravu klasické omáčky tentokrát trochu jinak
Zdroj: TopRecepty.cz

Koprová omáčka patří mezi klasiky české gastronomie. V jedné rodině se připravuje s hovězím masem, jiní si ji zase nedovedou představit bez vařeného vejce. Jak si ale připravit tuto omáčku zdravěji a využít přitom i velké množství cuket, které se urodily na zahradě? Vyzkoušejte námi ověřený recept.

Cuketa i kopr jsou typické letní produkty, které si mnozí pěstují sami na zahrádkách. Cuketa je velmi oblíbená pro svou jemnou až nevýraznou chuť. Díky tomu ji lze využít v kuchyni různými způsoby. Naopak kopr je zase typický svou aromatickou a výraznou vůní, která je v pokrmech nezaměnitelná. Kombinace těchto dvou surovin tak vykouzlí jídlo, na které jen tak nezapomenete.

Koprová omáčka připravená zdravěji

Koprová omáčka patří mezi typické české omáčky, které se v původním receptu zahušťují moukou. Lze ji připravit s hovězím masem a knedlíkem nebo pouze s vařeným vajíčkem a bramborem. Kombinace přílohy, masa či vajíčka si každý zvolí podle své chuti. Co rodina, to jiný zvyk. Vyzkoušejte tentokrát koprovou omáčku připravit zdravěji. Použitím cukety nahradíte velké množství mouky z původního receptu a připravíte si tak zdravější verzi, kterou se nebudete bát naservírovat i těm nejmenším.

  • Na základní dávku omáčky budete potřebovat: 500 g očištěné a nastrouhané cukety, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, cca 2 hrnky vývaru, 100 ml smetany 31%, 100 g zakysané smetany, 1/2 lžičky octu (podle chuti), lžičku cukru (podle chuti), 3 kuličky nového koření, svazek kopru, sůl a bílý pepř.
  • Máslo rozpustíme a necháme na něm zpěnit drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme cuketu, lžičku cukru, zakápneme octem a restujeme 3–4 minuty.
  • Odstřihneme pár hrubých stonků z kopru, svážeme nití a přidáme je k cuketě.
  • Po orestování cuketu zaprášíme moukou a zalijeme větší částí vývaru. Přidáme sůl, koření a vaříme do změknutí.
  • Z uvařené cukety vyjmeme stonky kopru a nové koření, poté omáčku rozmixujeme dohladka.
  • Přidáme obě smetany, podle chuti pepř, cukr nebo ocet a drobně nakrájený kopr.
  • Nyní už jen krátce povaříme. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, zřeďte ji zbylým vývarem.
  • Tip: Koprová omáčka z cukety se většinou podává s vařenými vejci a bramborami.

Pokud vás příprava koprové omáčky z cukety (trochu jinak a zdravěji) nadchne, vyzkoušejte i velmi podobný recept na kulajdu z cukety. Jedná se o obdobnou kombinaci chutí cukety a kopru. 

 

Komentáře

Děkujeme za upozornění. V textu je již opraveno.

Poznámka Pokud se vám omáčka zdá řídká, zřeďte ji zbylým vývarem, je pro začínající kuchaře nejspíš poněkud zavádějící. Správě to bylo v originálním receptu: Případnou hustotu zředíme zbylým vývarem.;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky