Veganské jídlo: Víte, jak se liší od vegetariánského a jak na chutnou a levnou veganskou večeři?
7. 6. 2022 Vaření
Vegani a vegetariáni nejedí maso. Veganství je ale mnohem přísnější. Čím vším se liší, na co si dát pozor a co skvělého si dát k večeři, to vám prozradíme v následujícím článku.
Co je veganská strava
Veganství i vegetariánství se stávají stále populárnějšími. Vegetariánská strava má několik forem, což může být pro někoho trochu matoucí. Protože se ale jedná o výrazná omezení ve stravování, je důležité si je dobře promyslet. O co se vlastně jedná? Veganství je přísnější než vegetariánství. Nesmíte konzumovat nic živočišného původu (včetně vajec, medu), ale také byste neměli používat materiály, které pocházejí ze živočichů (kůže, hedvábí). Vegani se vlastně snaží co nejvíce vyloučit všechny formy trápení či zneužívání zvířat a nepodporovat krutost. Strava je tedy založena na ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších a luštěninách.
Setkat se ještě můžete s takzvanými frutariány. Ani oni nejedí žádné živočišné potraviny, ale ani luštěniny a obiloviny. Jedná se vlastně o ovocnou dietu. Konzumují jen čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej. Ovoce ale nesmí být nijak poškozené a mělo by spadnout ze stromu samo. Bezmasou stravu také konzumují vitariáni. Říká se jí také raw strava, tedy „živá“, která neprošla tepelnou úpravou vyšší než 42-45 °C. Jedná se hlavně o ovoce, zeleninu, bylinky, jedlé houby, ořechy, semínka a o obilí.
Mohlo by vás zajímat
Co mají společného vegetariáni a vegani
Vegani se rozhodli vyhýbat se všem produktům živočišného původu. Jsou přesvědčeni o tom, že mají největší dopad na jejich zdraví a na životní prostředí. Vegetariáni jsou proti zabíjení zvířat kvůli jídlu, ale obecně považují za přijatelné konzumovat vedlejší živočišné produkty (mléko a vejce), jestliže zvířata mají odpovídající podmínky k životu.
Vegani věří, že zvířata mají právo žít bez toho, aby to vedlo k využívání lidmi na jídlo, oblečení, vědu, ale i zábavu. Vegetariánská a veganská strava obsahuje množství vitamínů, minerálů a zdravých rostlinných sloučenin. Pokud jsou ale špatně naplánovány, mohou chybět některé složky stravy. Patří sem hlavně nízký obsah vitamínu B12; vápníku, zinku, železa, vitamínu D, omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (obzvláště u veganů). Někdy konzumované potraviny obsahují větší množství cukru a mohou být vysoce průmyslově zpracované, obojí není pro zdraví příznivé.
Vegetariáni a vegani by si měli hlídat příjem živin, nechat kontrolovat jejich hladinu v krvi a případně brát doplňky stravy. Jak uvádí specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková: „Vegani by měli cíleně přijímat potraviny fortifikované vitamínem B12 anebo doplňky s B12. Denní potřebné množství vitamínu B12 je pro dospělého pouhých 2,4 mikrogramu, ale jeho deficit může vést k velmi závažným poškozením od anémie až po nevratné poškození nervů.“ Specialistka také upozorňuje na hladinu vitamínu D. Případnou suplementaci doplňky stravy je vhodné doplnit i vitamínem K2, který kromě jiného napomáhá zabudování vápníku do kostí.
Když se lidé rozhodnou, že nebudou jíst maso ani žádné živočišné produkty, mají většinou etické důvody. Ať už je za ním filozofie, láska ke zvířatům nebo šetrné chování k planetě, bývá veganství…

Jak může vypadat veganská večeře
Milovníci polévek si mohou dopřát třeba skvělou falešnou dršťkovou z hlívy. Veganská a vegetariánská strava je plná nejrůznějších salátů. Připravit si můžete třeba tento salát, ve kterém najdete třeba i klíčky mungo fazolí, čočky, hrášku. Díky nim je pokrm plný cenných enzymů. Milujete lasagně? A věděli jste, že je možná i jejich veganská varianta, dokonce v raw podobě? Také plněné brambory nemusí být pouze s masem, ale výborné jsou i s rostlinným jogurtem a spoustou bylinek.
Zdroje informací:
medicalnewstoday.com
healthline.com
digitalcommons.andrews.edu
Margit Slimáková, Osobní receptář pro zdraví a pohodu, BizBooks, 2021
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více