Vejce na obláčku: Lehoučkou snídani z jedné ingredience zvládne i začátečník
Vejce na obláčku, vejce v mracích, vejce v peřince - všechny tři názvy znamenají jedno vynikající snídaňové jídlo. Jeho příprava je velice jednoduchá a přitom rychlá, samotné pečení trvá kolem 10 minut.
Nejen velikonoční svátky jsou díky pokrmům z vajec oslavou jara a nového života. Žloutky na sněhovém lůžku, zapečené v troubě, připomínají mráčky, ve kterých se schovává sluníčko. Poradíme vám, jak připravit báječnou jarní snídani.
Jak připravit vejce na obláčku
Připravíme si potřebný počet vajec:
- Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme od bílku žloutek, který vložíme do mističky tak, abychom ho neporušili.
- Sníh vyšleháme se špetkou soli do tuha. Po ukončení šlehání do něj můžeme stěrkou přimíchat nasekanou pažitku nebo petrželku.
- Na plech, vyložený pečicím papírem, tvoříme hromádky ze sněhu a v každé z nich lžicí vytvoříme důlek. Dáme péci na 3–5 minut na 180 °C.
- Vyndáme plech z trouby, do každého důlku vložíme opatrně žloutek a dáme opět zapéct na 3–5 minut, dokud špičky sněhu nezezlátnou.
Pokrm podáváme s rozpečeným pečivem, posypaný pažitkou nebo jinými zelenými bylinkami. Do bílkového sněhu můžeme podle chuti vmíchat nadrobno pokrájenou šunku nebo nastrouhaný sýr.
Komentáře