Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort k prvním narozeninám
Zdroj: Freepik, senivpetro

První narozeniny jsou velká událost, jejíž záznam by neměl chybět v žádném rodinném albu. K této slavnostní příležitosti nesmí scházet ani dort přizpůsobený chutím oslavence i tomu, co už smí, a co se ještě ve stravě malých dětí nedoporučuje kvůli stravitelnosti a riziku alergické reakce.

Co do dortu k prvním narozeninám nepatří?

Oslava narozenin určitě není čas k tomu zkoušet nové potraviny, které ještě dítko předtím neochutnalo. V lepším případě může dortík odmítnout, v tom horším se může objevit alergická reakce, kterou určitě nechcete řešit v tento slavnostní den.

Do jídelníčku ročního dítěte kromě samozřejmých složek, jakými jsou umělá barviva a aromata, ještě nepatří tvaroh, ořechy, čokoláda, kakao, tučné máslové a smetanové krémy, celozrnná mouka, mák, exotické ovoce, citrusy, med a řepný cukr. Že vám toho do narozeninového dortu nezbylo moc na výběr? Přesvědčíme vás o opaku.

Z čeho tedy udělat narozeninový dortík s jedničkou uprostřed?

I přes četná omezení v ingrediencích lze vytvořit dortík, který bude dítěti chutnat po známých dobrotách. Oblíbené jsou dortíky s jablky, hruškami, banány, meruňkami, broskvemi či sladkou mrkví. V jednom roce už můžete vyzkoušet i jahody, maliny a borůvky. Na korpus si vystačíte s dětskými piškoty nebo sušenkami určenými pro malé děti, a jako spojovací prvek poslouží bílý jogurt, který lze ochutit ovocným pyré nebo domácí marmeládou. Skvěle chutná i oslazený smetanový sýr.

Pokud už jste v jídelníčku vyzkoušeli pečivo z pšeničné mouky, můžete se směle pustit do piškotového korpusu, který dozdobíte ovocem. Pouze je vhodné ubrat cukr alespoň na polovinu nebo jej nahradit jiným sladidlem, například javorovým sirupem nebo hroznovým cukrem. Použít můžete také ovesnou, rýžovou či kukuřičnou mouku.

Tipy na skvělé dortíky

Množství ingrediencí odpovídá menšímu dortíku, který se vejde do malé dortové formy o průměru 12 cm. Budete-li chtít dort podávat i gratulantům, použijte tří až čtyřnásobnou dávku podle velikosti formy.

Jogurtový dortík z ovesné mouky s ovocem

Na lehoučký pečený jogurtový dortík budete potřebovat 100 g ovesné mouky, ¾ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, ½ lžičky skořice, 1/3 hrnku hustého řeckého jogurtu, 1 středně velký zralý banán, ½ hrnku borůvek, 1 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje a ovoce na ozdobu. Jako náplň a polevu můžete zvolit například smetanový sýr smíchaný s trochou zavařeniny. Jak na to?

Troubu předehřejte na 170 °C a formu na dortík vyložte pečicím papírem. Smíchejte všechny sypké suroviny a zvlášť všechny ostatní. Banán do směsi rozmačkejte vidličkou. Vše smíchejte dohromady a rozprostřete do formy. Pečte asi 25 – 30 minut, až se na zapíchnutou špejli těsto nebude lepit. Dortík nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí dortík překrojte napůl, pomažte náplní, spojte a potřete polevou. Nechte v lednici zatuhnout a ozdobte ovocem.

Nepečený jablečný dortík

Na jablečném dortíku si malý oslavenec určitě pochutná. Potřebujete na něj 250 g sladkých oloupaných jablek, 1 lžičku hroznového cukru, ½ balení vanilkového pudinku, dětské piškoty nebo sušenky a ovoce na ozdobu. Jak na to?

Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na menší kousky, zalijte v hrnci trochou vody, aby byla pouze ponořená a povařte asi 10 minut do zhoustnutí. Přidejte hroznový cukr a pomocí metličky za stálého míchání také vanilkový pudink rozmíchaný v troše vody. Povařte ještě asi 3 minuty a stále míchejte. Do formy vyložené potravinářskou folií vyskládejte piškoty, na které nalijte jablečnou směs. Vršek uhlaďte lžící a ozdobte ovocem. Dortík dejte ztuhnout do lednice.

Vyzkoušet můžete také narozeninový dortík z mléčné rýže ochucený banánem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

mjandhungryman.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více