Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vosy na jablku
Zdroj: Pixabay, wal_172619

Podobně jako další nepříjemná zvířata, ani vosy ve své blízkosti nechcete. Posezení venku při jídle by mělo být v klidu a proto se postarejte o to, aby se vosy držely dál. Využijte tyto babské rady.


Vosy na zahradě a doma

Když se vám doma, na zahradě, terase nebo na balkoně objeví vosy, není to nic příjemného. O to horší, pokud je někdo z přítomných alergický na vosí píchnutí, může mu jít i o život. Vosy jsou často velmi obtěžující. Jídlo a lidé jsou pro ně velmi lákaví. Když začnete rychle mávat rukama, mohou se rozzuřit, a to nemusí dopadnout dobře. Inspirujte se způsoby, jak se tohoto hmyzu zbavit.

1. Skryjte atraktivní potravu pro vosy

Vosy se nechají snadno zlákat řadou vůní. Velmi je láká nejen jídlo (obzvláště zralé ovoce a zbytky potravin), ale i některé květiny a nápoje. Když si chcete venku posedět v klidu, zakryjte potraviny víčky, abyste jejich vůni utlumili. Podobně je tomu s nápoji. Také byste měli vědět, že vosy reagují na parfémy, obzvlášť na ty se sladkými vůněmi. Pokud chcete sedět venku v klidu, zvolte jinou vůni. To se ale týká i dalších kosmetických a hygienických produktů. Se sílícím teplem se zvyšuje i intenzita vůní. Když venku připravujete piknik, myslete při jeho chystání na to, aby se vše dalo zakrýt a zavírejte i skleničky, ideálně mějte víčka s brčkem.

2. Připravte vosám pasti

Pasti jsou skvělou možností, jak nepříjemné tvory odlákat a dopřát si nerušené chvíle pohody. Možností je spousta, z těch snadno dostupných můžete využít PET lahev. Ostrým nožem odřízněte třetinu horní části. Do láhve nalijte nějaký sladký nápoj, ale třeba i pivo. Ideálně vhoďte velmi zralé ovoce, bonbony a podobně. Horní část lahve nasuňte do spodní části tak, že hrdlo bude směřovat ke dnu lahve. Oba kusy k sobě připevněte, třeba lepicí páskou a do horní části vytvořte dvě dírky na protažení provázku, díky kterému zavěsíte past na požadované místo. Mělo by být o pár metrů dále, než je vaše posezení. Past můžete vyrobit třeba i ze sklenice po okurkách. Obsah bude stejný jako v předchozím případě a vy jen uděláte dírku do víčka tak, aby se do ní vešla vosa. Ze sklenice už ale nevyletí.

3. Připravte vosám prostředí, které jim nevoní

Vosy nemilují výrazné éterické oleje. Nejznámějším pomocníkem je hřebíček. Existuje několik způsobů, jak ho využít. Můžete vzít půlku citronu a do něj zapíchat několik kusů hřebíčku. Vytvořit můžete i aromatickou směs svařením litru vody s hrstí hřebíčků. Směs nalijete do misky, spolu s nakrájenými stroužky česneku (stačí jeden až dva). Takové aroma je silné a komu by nevadilo … Vosy můžete odpudit i některými bylinkami. Nejznámější je nejspíš výrazná máta, citronový tymián, bazalka, dále třeba i pelyněk. Využít můžete i oleje z těchto rostlin. Pro tento účel vyhovuje i citronová tráva. Často se také hovoří o tom, že když si dáte vitamín B nebo česnek, tak poslouží jako odpuzovač vos. Nejspíš se jich úplně nezbavíte, ale pravděpodobně se od vás budou držet o krok dál.

4. Vsaďte na konkurenci

Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento tip, tak byste měli vědět, že vosy nemají rády konkurenci. Když v prostoru najdou umělé hnízdo, budou si myslet, že se jedná o další roj vos a budou se držet dál. Umělé hnízdo dejte pár metrů od posezení. Většinou stojí okolo 200 Kč.

5. Zbavte se hnízda

Likvidace vosího hnízda není snadná a rozhodně je nebezpečná. Jak jste si mohli přečíst a nejspíš i víte, vosy nemají rády prudké pohyby a neklid. Pokud byste nepostupovali s rozvahou, mohli byste špatně dopadnout. Vosy je nejlepší likvidovat večer, vzhledem k jejich umírněné aktivitě. Rozhodně by se do této akce neměly pouštět osoby alergické na vosí píchnutí. Pokud si na likvidaci vos netroufáte, raději se obraťte na odbornou firmu. Ceny začínají nad tisícikorunou.

Zdroje informací:
https://www.countryliving.com/home-maintenance/cleaning/a32688407/how-to-get-rid-wasps/
https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Wasps
https://www.express.co.uk/life-style/garden/1458694/What-attracts-wasps-5-things-to-deter-wasps-EVG

Témata

Sdílet článek

Přečtěte si