Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dostupný luxus? Dopřejte si piknik! Jak ho připravit a co všechno vzít s sebou?
Zdroj: Pixabay, JillWellington

Po dlouhé době karantény jsou mnozí z nás doslova „hladoví“ po setkáních s rodinou a přáteli. Zároveň se brzy konečně oteplí, a tak nic nebrání tomu uspořádat setkání venku. No a když už venku a s přáteli, co takhle rovnou piknik? Připomeňte si námi, jak vznikl a nechte se nalákat na jeho přípravu. Hladovět u toho rozhodně nebudete!

Pikniková revoluce

Slovo pochází z francouzského výrazu pique-nique, jehož nejstarší tištěné užití se objevuje ve vydání knihy Tonyho Willise Origines de la Langue Française z roku 1692. Výraz se používal pro označení skupinky osob, které večeřely v restauraci a přinesly si vlastní víno. Podle některých slovníků je základem francouzského slova pique-nique sloveso piquer, jež znamená „vybírat“ nebo „vyzobávat“ a rýmující se doplněk nique zase znamená „drobnost“ neboli věc malého významu. Původ slova tedy není s jistotou doložen, co ale víme je, jak dříve pikniky vypadaly. A sice jako významné společenské akce se složitými jídly a luxusními nápoji, jejichž příprava někdy trvala i několik dní. Piknik se konal výhradně uvnitř a jen pro aristokratické vrstvy. Všechno se podle portálu Historytoday.com začalo měnit po Velké francouzské revoluci (1789), která odstartovala revoluci piknikovou.

Mnozí z aristokratických „piknikářů“ totiž v obavách o svůj život uprchli do zahraničí. Usadili se různě po světě a snažili se udržet si svůj starý způsob života; včetně pikniků, které už pochopitelně nebyly tak honosné. Zároveň s tím se tehdy začaly královské parky otevírat veřejnosti, aby si i méně majetní lidé mohli užít jejich krásu. Oblíbenost pikniku se postupně rozšiřovala do celého světa. V Anglii na počátku 19. století založila parta mladých bohatých londýnských frankofilů Piknikovou společnost, v americkém umění bylo zase běžné, že romantická krajinomalba velkolepých scenérií často obsahovala právě skupinu piknikujících lidí v popředí. Piknik pod širým nebem v hezkém prostředí, jako je park, luční louka nebo jiné místo se zajímavým výhledem, se rozšířil i do středních vrstev společnosti a nový fenomén byl na světě. Příprava se časem zjednodušila, ale to podstatné zůstalo: užít si společně s rodinou nebo přáteli hezký čas venku a s dobrým jídlem.

Nezbytná výbava

Chcete vyrazit na piknik, ale ještě jste to nikdy nezkusili? Připomeňme si, bez čeho se neobejdete. Základním vybavením je proutěný piknikový koš, ale může to být i pikniková chladicí taška nebo piknikový batoh, co je vám milejší. Samozřejmě, naskládat jídlo a pití lze do jakéhokoliv koše, ovšem ty piknikové už jsou obvykle vybavené nádobím a různými šikovnými kapsičkami a dalšími vychytávkami. Kromě koše se vám bude hodit pikniková deka s ochrannou spodní vrstvou (ale opět lze použít jakoukoliv deku), dále potřebujete nádobí, příbory, skleničky, ubrousky, případně chladicí vložky a koření. Záleží na tom, jaké jídlo si s sebou vezmete. Obecně se na piknik připravují předem jídla, se kterými už není potřeba nic dalšího dělat. Typicky jsou to různé plněné bagety, hotové ovocné saláty, čerstvá, omytá a předem nakrájená zelenina, koláčky, nebo klidně i smažené miniřízečky. Jelikož se na piknik schází obvykle víc lidí, měla by se i příprava dobrot spravedlivě rozdělit mezi všechny. Anebo to lze udělat ještě jinak.

Bez práce jsou koláče

Nemáte piknikový koš a kupovat si jej nechcete, nebo nevíte, jak přesně svůj první piknikový výlet nachystat? Řešení existuje! Prázdný nebo už rovnou dobrotami naplněný piknikový koš si můžete půjčit, respektive zaplatit. Někde vám k němu přibalí i deku, skleničky, příbory a nápoje. Koš se obvykle půjčuje na vratnou zálohu a pak platíte částku za samotný pronájem koše. A pochopitelně, je-li v ceně jídlo, tak je zpoplatněno také. Piknikové koše už se půjčují na mnoha místech v celé republice. Někdy je nabízejí kavárny, vinárny, bistra nebo hotely, jinde jsou to zámky nebo i muzea.

Pikniky ve městě

Ve městě si musíte nejdříve zjistit, kde se smí piknikovat a za jakých podmínek; na některých místech je například zakázán alkohol. Na druhé straně, městských parků je spousta a ve městě, zejména větším, často najdete právě i půjčovnu piknikových košů. Například v Praze vám piknikový koš připraví hotel Alcron. Těšit se můžete na mini burgery, pečenou zeleninu nebo koblížky, vše tak akorát do ruky nebo na vidličku, chybět nebudou ani nápoje včetně místních signature koktejlů. „Rádi bychom, aby si naši hosté vychutnali kousek Alcronu na jejich oblíbeném místě. Ať je to v parku na piknikové dece s přáteli, nebo s rodinou doma na zahradě," dodává pro Toprecepty.cz Lukáš Hrdý z hotelu Alcron. Prázdný, jen s vínem nebo španělskými delikatesami naplněný nabízí piknikový koš i pražská Vinotéka Podvobraz. Piknikové koše i deky půjčují také Žluté lázně nebo Národní zemědělské muzeum. Podobné služby fungují třeba i v Olomouci, kde půjčovnu piknikových košů otevřel před pár lety univerzitní spolek Zaparkuj.

V zámku a podzámčí

Milujete historickou atmosféru a chcete si užívat jídlo s kulisami třeba středověkých hradeb? Zkuste zapátrat, jestli piknikové koše nepůjčují na zámku ve vašem okolí. Standardně je mají v nabídce například na zámku Loučeň nebo v Novém městě nad Metují. Ale nabídky jsou i jinde v přírodě, třeba v Beskydech. Vyzvednout si naplněné piknikové koše či na výlety praktičtější piknikové batohy můžete například v hotelu Lanterna nebo v bistru Razula na Valašsku. „Budeme připravovat piknikové koše pro dva i celou rodinu, dále třeba fitness koš a sladké variace nebo menu pro děti,“ říká pro Toprecepty.cz Martina Žáčková z resortu Valachy a dodává, že součástí balíčku bude vždy i pikniková mapa, abyste věděli, kde se „uvelebit“. Jak vidíte, piknikům nic nebrání. Záleží teď už jen a jen na počasí. Zabalit si dobroty - nebo nechat si je zabalit - to už je nakonec to nejmenší.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více