Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mravenci na melounu
Zdroj: Pixabay, Bru-nO

Zbavit se mravenců v domácnosti není vždy jednoduché. Běžně dostupné chemické prostředky často končí jako zbytečný pokus, protože tato urputná zvířátka se stávají odolnými. Vsaďte na naše tipy a nedejte mravencům šanci.

Mravenci v bytě

O tom, že mravenci jsou v přírodě důležití, není žádných pochyb. Doma je ale prostě nechcete. Mravenci v bytě zkrátka nejsou vítaní, a protože domluva nestačí, je třeba přistoupit k razantnějším metodám.

Vsaďte na prevenci

Než se rozhodnete pro kterýkoliv způsob likvidace, je třeba provést určitá opatření, aby byl výsledek efektivní. Mravenci totiž míří do domovů, aby hledali potravu. Potřebujete především vyřešit, jak se zbavit mravenců v kuchyni? Právě tyto prostory jsou pro ně velmi lákavé s ohledem na již zmíněný zdroj potravy.

Lákají je hlavně zdroje cukru, ať už to jsou volně dostupné sladkosti, ale také třeba ovoce. Základem je proto, abyste všechny potraviny měli v uzavřených dózách. O kapkách ze sladkých nápojů ani nemluvě. Otřete povrch lahve, aby nebyl politý sladkou šťávou. Pokud si myslíte, že v papírových obalech jsou vaše potraviny v bezpečí, v případě mravenců to tak úplně neplatí. Mravenci je totiž prokoušou, proto je lepší potraviny přesypávat do speciálních dóz.

To se netýká mouky. Tu příliš nemilují. Na ploše – pracovní desce, jídelním stole a podobně by se nemělo objevit nic, co by mohlo přilákat hladové a pracovité mravence. Nejsou nároční a stačí jim třeba i drobečky. Postarejte se proto o pravidelný úklid. Vsaďte na čištění octem. Bílý ocet je silnější a můžete ho více naředit, pak tolik není cítit. Na druhou stranu pach octu nevadí pouze lidem, ale také mravencům.

Vyžeňte mravence pomocí koření a bylinek

Mravenci nemají rádi vůni některých druhů koření a bylinek. Mezi ně určitě patří hřebíček (zalijte horkou vodou alespoň 15 kusů a nechte den odstát, pak výluh včetně stále ponořených hřebíčků postavte na příslušné místo), levandule, máta, rozmarýn, libeček, tymián, majoránka a dokonce i bazalka.

Může je tedy rozmístit v bytě podle toho, jak se vám to bude hodit. Skvělé jsou také aromatické olejíčky s tea tree, mátou, vetiverem nebo citronellou. Jestli máte možnost zasadit před vstupem do domu cibuli nebo česnek, budete tak moci držet mravence dál od bytu. Vůbec jim nevoní. 

Vyžeňteňte mravence pomocí křídy a mouky

Známými nepřáteli mravenců jsou křída a mouka, které můžete používat samostatně. S jejich pomocí můžete vytvořit okolo domu tenkou cestičku. Křída (pro tyto účely ji rozdrťte) je vyrobena ze skořápek mořských živočichů, které obsahují pro mravence nevábný uhličitan vápenatý.

Připravte mravencům pastičky a odpuzovač

Už jsme zmínili ocet ve vztahu k mravencům. Toho můžete využít, speciálně v případě jablečného octu. Nalijte trochu octu do mističky, v blízkosti jejich vstupu do vašeho obydlí. Budou se držet dál  Skvělou pastí pro mravence je směs kvasnic s cukrem nebo medem, která je rychle přiláká. Zdánlivá laskomina ale pro ně bude představovat konec života.

Citrusy

Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…

Zahubte mravence pomocí citronové šťávy

Vymačkejte šťávu z citronu a dejte ji do rozprašovače. Postříkejte s ní všechny místa, kudy mravenci vstupují do vašeho obydlí. Nastrouhanou kůru z citronů můžete rozmístit v malých mističkách u všech oken a dveří.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více