Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černé maliny nejsou ostružiny: Toto vzácnější ovoce si vás získá výjimečně aromatickou chutí
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nyttend - Own work, Public Domain

Už jste někdy slyšeli o černých malinách?  Na některých místech naší vlasti se tak sice stále nářečně označují ostružiny, ve skutečnosti jde o specifický druh ostružiníku, který se spíš podobá malinám, a to nejen velikostí, ale i chutí. A mnozí tvrdí, že jsou dokonce i lepší než maliny červené.


Divoké americké maliny

O černých malinách by se dalo říct, že jsou něco mezi malinami a ostružinami. Ve skutečnosti však jde o plody ostružiníku, ostatně stejně jako maliny. Tyto aromatické červené plody totiž rostou na keřích ostružinících, konkrétně na rostlině zvané ostružiník maliník. Červené maliny se pěstují nejen na zahradě, můžete na ně narazit i v lese, to ale pro ty černé u nás neplatí.

Tyto specifické maliny jsou totiž plody ostružiníku ojíněného, který si můžete vysadit na zahradě, ale klidně i jen doma na balkoně. Předností maliníků totiž je, že jsou poměrně nenáročné na pěstování, nejsou náchylné na červivění, vysadit je můžete od jara do podzimu a na sladkém ovoci si pochutnáte již druhý rok po výsadbě.  Navíc se můžete těšit na velkou úrodu, neboť plodí opravdu vydatně.

Aromatické černé plody

Ostružiník ojíněný pochází původem ze Severní Ameriky, kde roste divoce ve volné přírodě. Známý je také jako ostružiník medvědího oka, ostružiník černý, maliník černý a ostružiník skotský. Někdy se plody nazývají rovněž divoké maliny, náprstníky nebo černé čepičky. Tento keř může dorůst výšky až 3 metry a v průběhu letních prázdnin na něm dozrávají menší plody o velikosti 12-15 mm. Barva plodů je zpočátku bílá, posléze se mění na červenou a nakonec na krásně leskle černou. Plody jsou měkké, kulaté a jdou navíc dobře oddělit od květního lůžka.

Zdravější a chutnější než červené maliny

Ostružiník ojíněný je k dostání je v různých odrůdách - Black Hawk, Bristol, Jewel, Cumberland, Morrison, Munger nebo Logan. Nejčastěji se setkáte s odrůdou Black Jewel neboli černý klenot. A klenotem tyto maliny opravdu jsou. Černé maliny chutnají úplně jinak než ty červené nebo než ostružiny. Nejsou tak kyselé, jen lehce nakyslé, spíš příjemné sladké a hodně voňavé a aromatické.

Navíc jsou prý mnohem zdravější než klasické maliny. Vynikají hlavně vysokým obsahem antokyanů a kyseliny ellagové, díky nimž se jim přisuzují protirakovinné účinky, hlavně v případě rakoviny tlustého střeva a konečníku. Kromě toho mají ještě silnější antioxidační vlastnosti než ty červené a vůbec jsou bohaté na spoustu živin. Jsou hlavně výborným zdrojem vlákniny a rovněž vitaminů C a E. Díky tomu se z nich vyrábějí i různé doplňky stravy.

Džem z divokých černých malin

Černé maliny vám zachutnají nejvíc čerstvé, využijete ale i do různých dezertů, kam se dávají maliny nebo borůvky. Dají se skvěle zamrazit, na rozdíl od jiných druhů se nerozpadají po rozmrazení. Často se i zavařují ve formě džemu. Ten si můžete udělat třeba podle následujícího jednoduchého receptu. Budete potřebovat: 4 šálky černých malin, 2 šálky cukru, 2 lžíce citronové šťávy

Postup: Černé maliny očistěte omyjete a vložte do velkého hrnce. Pak k nim přidejte cukr a citronovou šťávu. Maliny vařte na mírném ohni, dokud nepustí šťávu. Během vaření je lžící trochu pomačkejte, záleží na tom, jak moc velké kousky chcete v džemu mít. Jakmile plody pustí šťávu, zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a rychle vařte. Džem zahušťujte dalším vařením po dobu přibližně 8-10 minut nebo dokud nebude dostatečně hustý. Horký džem ihned přelijte do vysterilovaných sklenic a otočte je dnem vzhůru. Případně můžete džem ještě zavařit pro delší trvanlivost.

Zdroje informací:
Celostnimedicina.cz
Healthline.com
Ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427773

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si