Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borčš, vareniky nebo pampušky patří mezi typická ukrajinská jídla. Jak se správně připravují, na to jsme se zeptali v restauraci Babiččina zahrada, a to přímo dvou odbornic na slovo vzatých, profesionálních ukrajinských kuchařek.


Jak se vaří správný boršč 

Jak už jsme psali dříve, za  „svůj“ národní pokrm považují boršč kromě Rusů a Ukrajinců i Bělorusové, Poláci, Moldavané, Rumuni nebo Litevci. Co je na téhle na první pohled úplně obyčejné polévce tak zvláštního, že si ji tolik národů od Baltu až po Ural přivlastňuje? Je to zřejmě lahodná kombinace čerevné řepy a další zeleniny, masa, koření a případně zakysané smetany. Někteří tvrdí, že do boršče patří 3 druhy masa, jiní, že dokonce sedm, ale v restauraci Babiččina zahrada dělají boršč pouze z mladých vepřových žebírek

"Boršč má tolik variant, kolik je žen," říká pro Toprecepty.cz majitel restaurace Yurij Kolesnik, který už přes dvacet let žije v Praze. V jeho restauraci ochutnáte boršč v jednoduché, ale výtečné verzi, kterou fantasticky doplňují 3 suroviny. Kysaná smetana, slaná buchta pampuška a speciální papriková uzená slanina. Polévce někdy dodají při vaření parádní chuť i sušené švestky, prozradil nám pan Kolesnik. Nás ale nejvíc zaujaly slané buchty pampušky. Příloha, která u nás zatím moc obvyklá není, byť slané vdolky se za první republiky k omáčkám nebo polévkám tady také podávaly. Pampušky jsou nadýchané, díky potření česnekovým olejem s petrželkou krásně vláčné a k boršči se skvěle hodí.

Recept na pampušky od Tatiany

Recept a rady na pampušky jsme si vyžádali přímo u zdroje, tedy v restauraci Babiččina zahrada. Na pekáč těchto slaných buchet budete potřebovat: 1 kg hladké mouky, 500 ml vody, 50 g droždí, 50 g cukru krupice, 20 g soli a asi deci oleje. Příprava je snadná, byť možná jiná, než jste u kynutých těst zvyklí. Jak na to? Polovinu mouky smíchejte s vlažnou vodou, přidejte droždí a cukr, zamíchejte, přikryjte a nechte 40 minut odpočinout. "Až pak vmíchejte zbytek mouky a olej, "říká kuchařka Tatiana.

Z vykynutého těsta formujte koule o velikosti 30 g a skládejte je jednu vedle druhé do vymazaného pekáče. Přikryjte a nechte opět vykynout. Troubu mezitím předehřejte na 200 stupňů a vložte do ní na dno plech. "Těsně před vložením pekáče do trouby vlijte na plech asi skleničku vody. Pak ihned vložte pekáč s buchtami a pečete zprudka 12 minut," prozrazuje svoje triky Tatiana. Trouba se totiž díky vodě zapaří a pampušky budou vláčnější a nadýchanější.

Upečené pampušky vyndejte a přikryjte je navlhčenou utěrkou. Takto je nechte zcela vychladnout. Těsně před podáváním potřete pampušky směsí nasekané petrželky, česneku, soli a oleje. Vychladlé pampušky můžete skladovat v chladu až tři dny a pořád budou chutnat skvěle. 

Recept na vareniky 

Taštičky z moučného těsta, plněné různými nádivkami, už se u nás zabydlely podobně jako boršč. I vareniky jsme měli možnost ochutnat v Babiččině zahradě a lepší jsme ještě neměli. U tohoto jídla jsou, jak nám prozradil pan Kolesnik, důležité dvě věci: jednak správně udělané těsto, a pak správně udělaná náplň z kvalitních surovin. V našem případě z brambor. Ty nesmějí být moc vodnaté, protože jinak nechutnají dobře a ani se s ostatními surovinami dobře nespojí. 

Na vareniky budete potřebovat (na 30 kusů): Na těsto: 280 g mouky, 90 g mléka, 90 g vody, 10 g soli a 30 g slunečnicového oleje. Jak na to? Vodu, mléko a sůl přiveďte k varu. Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, přilijte vroucí olej a vařící mléko s vodou a vše míchejte, dokud směs trochu nevychladne. Pak hněťte asi 5-7 minut. Poté těsto zabalte do potravinové fólie, nebo je dejte do nádoby s víkem, a dejte odpočinout na 30 minut do chladničky. 

Mezitím si připravte náplň. Na tu budete potřebovat 1,5 kg brambor, 20 g soli, cibuli a olej. Brambory oloupejte, nakrájejte na velké kostky a uvařte doměkka, pak je rozmačkejte. Nechte vychladnout. "Do brambor vmíchejte dosklovita osmaženou cibuli i s použitým olejem," radí kuchařka Valentina.

Těsto rozválejte na tloušťku 2-3 mm, vykrájejte kolečka o průměru 5 cm, do každého kolečka dejte 10-15 g nádivky a prsty ji přitiskněte. "Takto připravené vareniky ihned zavářejte do vroucí, lehce osolené vody, anebo je dejte na plech vysypaný moukou, přikryjte je potravinářskou folií a dejte do mrazáku. Budete je mít připravené k pozdějšímu použití," říká Tatiana. V mrazničce ale mohou být vareniky maximálně týden, jinak začně těsto praskat.

Vareniky se vaří ve vroucí vodě asi 5 minut  a po uvaření se vyjmou a vloží do hrnce s rozpuštěným máslem. Následně se posypou osmaženou cibulí a slaninou. 

Doobrá je i sladká verze, třeba s višněmi. "Musíte ale použít mražené višně," radí Valentina a dodává, že kompotované by do těsta pustily moc vody. Těsto na sladké i slané verze je stejné a je jen na vás, jakou náplň si zvolíte. My přejeme dobrou chuť! 

Náš tip: Podívejt se do galerie, jak to v restauraci vypadá i která jídla zde můžete ochutnat.

Fotogalerie - Restaurace Babiččina zahrada

Ukázat 14 fotografií

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

16. 8. 2022 05:53

Polský boršč také není špatný. Pokud vím, kuchaři ani z jedné těchto zemí válku nazačali :-))

BlaV.

14. 8. 2022 19:42

elunda: já mám boršč ráda, ale dělám špatný (ruský) + milujeme pelmeně (sibiřské) :-((

elunda

13. 8. 2022 17:00

Bože,bože! Už jsem měla obavy,že jste zapomněli na Ukrajinu!:-Q

Přidat komentář

Přečtěte si