Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané ukrajinské buchty pampušky jsou vynikající jako příloha. Dělají se podobně jako české buchty
Zdroj: Wikimedia Commons, By MOs810 - Own work, CC BY-SA 3.0

Název pampušky zní něžně až pohádkově, jde ovšem o jeden z nejoblíbenějších ukrajinských druhů pečiva, které se tradičně podává k polévce boršč, samozřejmě ve slané verzi potřené směsí oleje, česneku a bylinek. Výborné jsou ovšem i samotné, hlavně ty sladké. Ty pak připomínají naše buchty.

Pampušky – buchty naslano

Jako pampušky nebo také pampushky je označován speciální druh kynutého pečiva. Tyto dozlatova vypečené bochánky se hodně podobají českých buchtám, tvarově ovšem spíš vypadají jako koblihy. Stejně jako buchty se pečou, nemají ale jen sladkou podobu, dokonce jsou mnohem častější ty slané, které jsou neplněné, jen potřené směsí oleje s rozdrceným česnekem a nasekaným koprem nebo petrželkou.

Pozor ale na záměnu se slovenským pečivem pampúšiky. Na Slovensku tak totiž říkají koblihám, nejen těm z kynutého těsta a plněným marmeládou, ale vlastně různým smaženým plackám.

Pampušky mají původ v lívencích

Jejich oficiální název zní sice pampuch/pampuchy a je odvozen z polského pampuch, které označuje knedlík vařený v páře. Souvislost má i s německým výrazem Pfannkuchen, jež znamená lívanec. Usuzuje se, že i původ pampušek bude nejspíš německý a na Ukrajinu se dostaly v 19. století s německými kolonisty. Ukrajinci své pečivo ale přímo zbožňují, proto jim stejně nejčastěji říkají zdrobněle pampušky.

Bez pampušek si boršč nevychutnáte

Pravé ukrajinské pampušky jsou výjimečné. Jsou krásné měkké, vláčné a nadýchané jak polštářek. Pečou se z klasického kynutého těsta jako buchty, přičemž se na ně může používat pšeničná, žitná i pohanková mouka. Na Ukrajině je prodávají snad v každém obchodě čerstvě upečené. I ukrajinské pampušky se ovšem někdy smaží.

V restauracích se pak nabízejí místo chleba nebo jiného pečiva jako tradiční příloha k boršči nebo k rybí polévce ucha a samozřejmě se pečou doma a možná jste se nimi seznámili už i u nás na trzích u stánku s ukrajinskými specialitami, obvykle s těmi slanými. Kromě slaných pampušek jsou ovšem oblíbené i ty sladké. Ty se plní buď čerstvým ovocem, nejčastěji lesními plody, kompotem, povidly či mákem a pak se sypou moučkovým cukrem.

Pravé ukrajinské pampušky s koprem

Pokud byste si chtěli vychutnat pravé ukrajinské slané pampušky, zkuste to podle následujícího receptu. Vynikající jsou hlavně s koprem. Jsou tak dobré, že si na nich pochutnáte klidně i bez boršče.

Budete potřebovat: 45 g čerstvého droždí, 125 ml vody, 125 ml mléka, 2 lžičky cukru, 2 vejce, 50 g másla, 1,5 lžičky soli, 450-600 g mouky, 1-2 lžíce rostlinného oleje, 2 hlavičky česneku, 1/2 svazku kopru, 1 lžičku soli a 1-3 lžíce rostlinného oleje.

Postup: Droždí rozdrobte do mísy. Přidejte trochu teplého mléka a vody. Poté vmíchejte cukr a vše promíchejte dohladka. Přilijte zbývající mléko a vodu. Rozšlehejte vejce a přidejte je do těsta. Promíchejte, aby se vše spojilo. Poté přidejte sůl a opět promíchejte. Pak přisypte mouku a těsto nejlépe na pomoučeném vále důkladně propracujte rukama. Velkou mísu vymažte 1-2 lžícemi rostlinného oleje. Přeneste do ní těsto, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte kynout 1-1,5 hodiny.

Potřete si ruce rostlinným olejem a těsto ještě jednou prohněťte. Pokud by se hodně lepilo, přisypte trochu mouky. Těsto rozdělte na stejně velké kuličky a vytvarujte z nich kulaté bochánky. Mělo by jich být asi 18. Plech na pečení vymažte rostlinným olejem. Urovnejte bochánky vedle sebe (můžete je položit těsně vedle sebe a po vykynutí se spojí, nebo můžete mezi houskami nechat volný prostor, aby každá houska měla kůrku). Plech zakryjte potravinovou fólií a opět nechte kynout.

Pod plech s pampušky vložte plech s vodou, aby se vám v troubě vytvořila pára a pampušky pečte při teplotě 160-170 °C přibližně 25 minut. Kopr omyjte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. Smíchejte kopr, petrželku, sůl a rostlinný olej. Promíchejte a nechte omáčku rozležet. Jakmile vyndáte pampušky z trouby, ihned je potřete česnekovou omáčkou a podávejte.

Zdroje informací:
Ukrainian-recipes.com
Roufs, T.G.; Smyth Roufs, K.: Sweet Treats around the World: An Encyclopedia of Food and Culture
Pokhlyobkin, W.: Great Encyclopedia of Cookery

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více