Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší houbovou omáčku: K dokonalé chuti a konzistenci pomůže obyčejné pomazánkové máslo
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Přinesli jste si z lesa košík plný hub a přemýšlíte, co vše z nich udělat, než si je nasušíte nebo naložíte do octa? Až vyčerpáte možnosti jako je smaženice a bramboračka, nastává ten pravý čas na houbovou omáčku, hlavně pokud jste měli při hledání štěstí na hříbky. Z nich je totiž houbovka nejlepší.

Houbovku s masem nebo jen s noky?

Houbová omáčka patří k tradičním českým omáčkám. Je úžasně smetanová, krásně aromatická, voní lesem a její chuť vás přenese do dětství a připomene vám prázdniny u babičky. Úžasná je její variabilita, můžete ji podávat jako všechny podobné smetanové omáčky s plátky hovězího masa a s knedlíkem, stejně tak se k ní ale hodí i osmažené či podušené drůbeží maso v kombinaci s těstovinami, ale dobrá je natolik, že si ji vychutnáte klidně i jen samotnou, třeba s bramborovými nočky nebo s oblíbenu přílohou rakouské, bavorské či maďarské kuchyně, s vaječnými nudlemi špeclemi.

Jednoduchá prázdninová omáčka

Příprava houbové omáčky je poměrně jednoduchá a vzhledem k tomu, že nutně nevyžaduje maso, zvládnete ji uvařit na oběd či večeři za chvíli hned po návratu z lesa, a to klidně i v chatařských podmínkách či na kamnech na chalupě. Dokonalá houbová omáčka musí být krásně jemná, smetanová, hladká, krémová a plná hub. Jak toho dosáhnout? Stačí dodržovat při jejím vaření pár zásad.

Do houbové omáčky jsou nejlepší hříbky

Základem houbové omáčky jsou samozřejmě houby. S nimi při přípravě omáčky nešetřete, dodávají ji tu správnou chuť a aroma. Nejlepší jsou bílé hříbky známé jako praváci, klidně je ale můžete nahradit i hřiby s hnědou hlavičkou nebo křemenáči, kozáky či liškami. Ti, kteří houbaření příliš nefandí, si ale můžou klidně do obchodu skočit pro žampiony. Důležité je, aby byly houby pevnější a nerozmáčené, aby se vám nerozvařily na kaši. Pokud máte ještě sušené houby z loňska, klidně omáčku uvařte i z nich nebo houby nakombinujte s čerstvými. Sušené houby je nutné předem namočit, aby změkly. Tak vám vznikne houbový nálev, který můžete použít místo vývaru do omáčky, což jí dodá mnohem výraznější houbovou chuť.

Neobvyklou chuť omáčce dodá víno a bylinky

Houby je třeba nejprve důkladně očistit, nakrájet na kousky a osmahnout na pánvi na másle. Máslo dodá omáčce jemnou chuť, chcete-li ale, aby byla omáčka výraznější, můžete sáhnout i po sádle. Dietnější verze dosáhnete  pomocí rostlinného oleje. Houby osmahněte pěkně dozlatova, aby získaly barvu a chuť. Pak je podlijte trochou vývaru a poduste, aby se odpařila tekutina a houby trochu změkly. Houby můžete tak podusit na cibulce, omáčka bude díky tomu opět výraznější, houby můžete případně zakápnout i trochou bílého vína pro lepší aroma. Omáčce sluší i bylinky jako je tymián, který ji dodá vůni a trochu středomořský charakter, jen už to pak nebude ta klasická česká houbová omáčka.

Pro dokonale hladkou omáčku

Zatímco se houby dusí, je třeba si připravit základ omáčky. Aby byla omáčka patřičně hustá, musíte si nejprve připravit jíšku z másla a mouky, kterou na másle osmahnete pěkně dozlatova. Hotovou jíšku pak už stačí jen zalít vývarem a povařit. Vývar ovšem přilévejte pomalu a za stálého míchání, aby vám v omáčce nevznikly žmolky. Pokud by vám přece jen nějaké vznikly, není třeba panikařit, omáčku ještě můžete přecedit přes jemné sítko a bude krásně hladká. Kromě hub dodá omáčce tu správnou chuť i vývar. Zvolit můžete hovězí i kuřecí, záleží jen na tom, s jakým masem budete omáčku podávat. Do verze bez masa pak můžete klidně použít i zeleninový. Intenzivnější houbové chuti dosáhnete s houbovým vývarem. Vývar by měl být nejlépe domácí, v případě nouze ale klidně použijte i bujon z kostky.

Zkuste houbovku zjemnit pomazánkovým máslem

Do omáčkového základu pak už stačí jen přidat houby a máte téměř hotovo. Poslední třešničkou k dokonalosti omáčky je pak smetana. Ta je nejlepší co nejtučnější, neboť se vám při vmíchávání do vývaru nesrazí. Nejvhodnější je proto smetana ke šlehání, pokud ale chcete tuku tolik ubrat, můžete omáčku zjemnit i smetanou na vaření. Výborně se rovněž hodí i kysaná smetana, kterou omáčku navíc trochu okyselíte. Místo ní ale můžete nakonec omáčku zakápnout i trochou citronové šťávy. Přímo báječně v omáčce funguje i pomazánkové máslo. Vyzkoušet to můžete podle následujícího receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více