Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vraťte se do časů zlaté éry české gastronomie s festivalem Masarykovo menu od 9. září do 29. září 2013!

Vraťte se do zlatých časů české gastronomie, kdy Praha patřila k největším kulinářským velmocím a učili se u nás vařit kuchaři z Francie a dalších zemí. Restu.cz (dříve Alakarte.cz) pro Vás pořádá první ročník festivalu Masarykovo menu, kde můžete ochutnat největší pochoutky z doby první republiky v režii vyhlášených šéfkuchařů. Rezervujte si speciální tříchodová menu plná nezaměnitelných chutí na www.masarykovomenu.cz.

Konfitované kachní stehno

Ačkoliv je trend prvorepublikové kuchyně v gastronomickém prostředí na vzestupu, málokde mohou dnes hosté ochutnat pravou českou kuchyni v její autentické podobě. Prvorepubliková kuchyně se rodila v době prudce stoupající životní úrovně, v Praze se otevíraly restaurace, taneční bary, kavárny, cukrárny… A velkou inspirací tehdejších kuchařů bylo především anglické a francouzské kulinářské umění. Ochutnat tak můžete kupříkladu labužnické menu s francouzským flérem - krémové polévky, pečené mušle, šneky či zvěřinu. Velké oblibě se těšily ale i tradičnější pokrmy jako například sladké i slané nákypy, husté vývary a vepřové maso na různé způsoby. Výjimkou ale nebyla ani jídla, která si dnes v českém prostředí dokážeme jen stěží představit, například želví polévka. Tehdejší gastronomii bychom mohli pomyslně rozdělit na kuchyni „lidovou“ a „měšťanskou“, v rámci festivalu Masarykovo menu ale ochutnáte obojí. Vychutnejte si tak zlatou éru první republiky, a to v podobě nezaměnitelných chutí tradičních pokrmů, v podání vyhlášených šéfkuchařů.

Králík na červeném víně

„Někteří si pod gastronomii první republiky nepředstaví nic jiného, než jen omaštěný brambor a mléko, naším cílem je ale představit autentickou prvorepublikovou kuchyni a ukázat lidem, co znamená jíst česky“, připomíná Pavel Suchánek, zakladatel Restu.cz. A jak dodává ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková, strava byla tehdy naopak velice pestrá a každý se stravoval dle možností vlastní kapsy. Obecně mnohem více se jedly hlavně ryby, a to ať už sladkovodní, nebo mořské. Na venkově se tak hodně vařilo z vypěstovaných a lokálních surovin, ale hospodyňky se nebránily ani novinkám přicházejícím z města. „Právě pro období první republiky je také charakteristická snaha o vyvážený jídelníček a tzv. „zdravou stravu“. Při přípravě jídel se už tehdy počítalo s nutriční hodnotou, kaloriemi a důraz byl kladen i na obsah vitamínů. Svědčí o tom také dochované recepty, dobové příručky a časopisy, například i o stravování pro vegetariány atd.“ dodává ředitelka muzea.

Telecí kýta se slaninou

Festivalu se účastní tematicky zaměřené restaurace jako například restaurace U Modré kachničky II na Praze 1. Právě tam budete moci ochutnat uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí, s bramborovým nákypem, ale i takové klasické lahůdky jako jsou gratinované dršťky s ementálským sýrem, nebo pečená Reneta plněná pomerančovým džemem se smaženými koblížky.

Bažantí prsíčko s lesními hřiby a kaštany

„Pro festival jsem zvolil spíše tradičnější menu z té lidové prvorepublikové kuchyně. Suroviny jako jsou dršťky, jazyk a další vnitřnosti byly tehdy naprosto běžné, dnes k tomu mají mnozí odpor. Je to zejména pozůstatek minulého komunistického režimu. Tyto suroviny se dělaly většinou na jeden způsob a dělalo se to také většinou špatně a tím pádem se vnitřnosti zařadily mezi podřadné suroviny. Ale právě z vnitřností jako jsou dršťky nebo jazyk se dají vykouzlit perfektní lahůdky, a to je velice dobře vidět zejména v kuchyni první republiky. Byla to doba ovlivněná francouzskou kuchyní a tyto věci se dělaly dobře a zajímavě a hlavně měly spoustu různých úprav. Není to jen dršťková polévka a jazyk s křenem, bohužel ty další recepty byly dlouho opomíjené a zapomenuté. Tenkrát to fungovalo tak, že když se vařilo z masa, tak se ten vepř zpracoval celý od rypáku po ocas a využilo se opravdu vše“, vysvětluje šéfkuchař U Modré kachničky II Michael Váňa.

Srnčí kýta na smetaně

Festivalu Masarykovo menu se ale kromě restaurace U Modré kachničky II účastní dalších čtrnáct podniků, a to Ambroisie Caffé Restaurant, Costa Praga, Mon Rouge Pif, Restaurant Galerie, Chateau St. Havel, Konírna restaurant, Restaurant U Ševce Matouše, Dock House, Nota Bene, La Republica Restaurant, Babiččina zahrada a tři restaurace v Brně, a to Sunset restaurant, Bohéma a Pavillon. Návštěvníci festivalu se tak mají opravdu na co těšit.

Hřebínek z muflona s lanýžovým chlebem

Vybrané speciality budou k dostání pouze v rámci festivalu Masarykovo menu, a to od 9. září do 29. září 2013. Proto neváhejte a rezervujte si svůj stůl na www.masarykovomenu.cz.

 

Důležité informace:                                                                                                                                   

Datum: 9. září – 29. září 2013

Cena tříchodových menu: 290Kč/ 390Kč/ 490Kč

15 zúčastněných restaurací

Rezervujte na www.masarykovomenu.cz

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více