Mascarpone, čerstvý sýr jemné chuti, se připravuje z tučné smetany. Snadno přejímá chutě a vůně dalších surovin, proto se velmi dobře hodí do lahodných krémů a dezertů. Podle našich tipů si můžeme vyzkoušet ty nejoblíbenější.
Mascarpone v nejoblíbenějších dezertech
Mascarpone a další suroviny, které potřebujeme na přípravu krému, musí mít stejnou teplotu. Nejčastěji přidáváme šlehačku, zakysanou smetanu nebo tvaroh. Díky mascarpone ochutnáme mnoho svátečních nepečených dezertů, kterými potěšíme rodinu i návštěvu.
Nejznámější pochoutkou, do které se používá mascarpone, je světoznámé italské tiramisu. Tuto dobrotu si snadno připravíme a určitě se k ní rádi budeme vracet. Tiramisu z našeho receptu voní po kávě a mandlích. Jeho povrch je ozdobně poprášen kakaem. Před podáváním dezert necháme přes noc odležet v chladnu.
Na tento moučník nejprve upečeme kakaový korpus. Po zchladnutí ho zdobíme sladkým krémem z mascarpone a zakysané smetany, který jsme ještě zjemnili šlehačkou. Řez potřeme krémem. Povrch jemně poprášíme skořicí a ozdobíme přelivem ze zavařeniny a citrónové šťávy.
Tento dezert vypadá luxusně, ale jeho příprava není složitá. Na korpus potřebujeme sušenky výrazné chuti, které smícháme s mandlovými lupínky a máslem. Z mascarpone, tvarohu a smetany připravíme náplň, kterou zpevníme želatinou. Po odležení dezert zdobíme pomerančovou marmeládou.
Pokud hledáme něco rychlého, snadného a hlavně chutného, je tento pohár dobrou volbou. Budeme ho mít během chvilky. Potřebujeme pouze mascarpone, vanilkový cukr, smetanu ke šlehání a hořkou čokoládu. Kdo chce, pohár ještě doplní ovocem a přidá sušenky nebo kopeček šlehačky.
Nejprve upečeme korpus, tentokrát do něj použijeme sníh z bílků i prášek do pečiva. Na vychladlý korpus rozetřeme krém z mascarpone a vaječného likéru, který zpevníme želatinou a doplníme ušlehanou smetanou. Krém si rozdělíme do dvou vrstev, mezi které narovnáme ovoce.
Ze sušenek Lotus připravíme lahodný dezert, který plníme krémem z mascarpone a šlehačky a jehož povrch sypeme směsí z rozmixovaných rumových perníčků a ořechů. Tuto luxusní dobrotu si oblíbíme pro chuť i jednoduchost přípravy. Opět je třeba počítat s časem na odležení.
Na upečený a vychladlý kakaový korpus rozetřeme krém, který tentokrát připravíme z mascarpone, tvarohu a rozmixovaného ananasového kompotu. Nakonecpřidáme horní vrstvu z ananasové šťávy a dortového želé. Necháme ztuhnout a při podávání ještě jednotlivé kousky dozdobíme.
Jak nahradit mascarpone
Moučníky s mascarpone patří mezi zvlášť oblíbené. Jakmile je ochutnáme, rádi se k nim vracíme. Nicméně mascarpone není zrovna levné, proto kuchařky často přemýšlí, jak ho v receptech nahradit. Inspiraci a praktické nápady najdeme v našem následujícím článku:
Macarpone je vhodné i do slaných jídel. Může být součástí chutných pomazánek - stačí použít malé množství, podobně jako když přidáváme máslo. Hodí se do směsí na dochucení a zdobení těstovin na talíři i do zapékaných pokrmů, často společně se zeleninou, sýry a kořením.
Komentáře