Časté chyby při přípravě listového těsta: Poradíme vám, jak se jich vyvarovat
Málokterá kuchařka má tolik odvahy, aby se pustila do přípravy vlastního listového těsta. Příprava je sice složitější, ale těsto je pak kvalitní a krásně lístkuje. Koupené těsto ji může také pěkně potrápit, pokud nedodrží několik pravidel.
Listové těsto musí být křehké, nadýchané a jeho papírově tenké vrstvy se musí lehce nadzvedávat a oddělovat od sebe. Špatně zpracované nebo upečené těsto nelístkuje a je gumové. Jak na to, abychom připravili dokonalý listový zákusek?
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby u listového těsta
- Nekvalitní suroviny jsou hlavním důvodem, proč není těsto nadýchané - používejte pouze dobré máslo a mouku dvounulku.
- Měkký tuk způsobuje, že těsto nelístkuje. Máslo musí být vychlazené. Do těsta se přidává ledová voda a neustále se chladí v lednici.
- Málo rozvalované a překládané těsto málo lístkuje. S každým přeložením roste počet vrstev, které se pečením promění v lístky.
- Příliš mouky k podsypání způsobí, že těsto bude tvrdé a nepoddajné. Používejte silikonové a dřevěné vály nebo pečicí papír.
- Chlazení nepodceňujte a dejte těsto mezi vyvalováním a překládáním do ledničky. Hotové těsto nechte přes noc odpočívat v chladu.
- Vkládání plechu do studené trouby zaručí, že těsto nevyběhne a nelístkuje. Vyhřejte troubu na 200 °C a po vložení ztlumte na 180 °C.
- Zbytky těsta, které znovu zpracujete, už nelístkují - upečte odřezky pro děti nebo těstem vyložte formu a upečte koláč.
Ze zbytku těsta můžeme připravit šátečky s náplní (tvaroh, povidla, marmeláda nebo kakaová pomazánka) - ukážeme vám jejich přípravu v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 37 minutami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Klobásy
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Komentáře