Den másla
Národní den
Den másla najdete v kalendáři 17. listopadu. Vychutnat si ho můžete například na čerstvém pečivu s křupavou kůrkou. Navíc se máslo tradičně pojí s českou kuchyní, která by se bez něj obešla jen stěží. Omáčky díky němu mají jemnou chuť, nedocenitelné je také při pečení koláčů či buchet, kterým dodá vláčnost a správnou vůni.
Máslo je mléčný výrobek. Jde o mléčný roztíratelný tuk, který se vyrábí zkoncentrováním mléčného tuku. České máslo tradičně obsahuje většinou 82-86 % mléčného tuku. Při nákupu másla, pokud chcete koupit to pravé máslo, dávejte pozor, ať se nenapálíte a nekoupíte nějakou jeho napodobeninu s rostlinnými tuky. Rostlinné tuky místo mléčných se používají v tzv. máselných náhražkách – ve směsných tucích a margarínech.
Jan vyrobit čerstvé domácí máslo?
Máte také možnost si vyrobit čerstvé domácí máslo pěkně po vlastní ose, je hotové doslova za pár minut. Co do počtu ingrediencí jde o velice jednoduchý recept – zahrnuje totiž jen jednu! Budete potřebovat jen smetanu ke šlehání s minimálním podílem tuku 30 %. Dále musíte být vybaveni šlehačem nebo tyčovým mixérem, cedníkem a samozřejmě mísou. Jak vyrobit domácí máslo vám osvětlí následující stručný postup:
- Smetanu nalijte do nádoby a šlehejte a šlehejte.
- Ze smetany vznikne postupně tuhá šlehačka, po chvíli se začnou ze šlehačky tvořit hrudky – to se odděluje kýžený mléčný tuk od tekutého podmáslí.
- Tekutinu můžete postupně slévat, aby zbytečně nestříkala na všechny strany.
- Když se přestane uvolňovat další podmáslí, přemístěte hmotu do cedníku položeného na mísu a snažte se ručně vymačkat další tekutinu.
- Máslo se pro co nejlepší výsledek snažte důkladně prohníst pod tekoucí studenou vodou.
- Pokračujte až do chvíle, kdy bude odtékat pouze čirá voda.
- Výsledný produkt nechte v ceníku oschnout. Potom jej vytvarujte do kostky nebo válečku, zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici.
Výsledné domácí máslo by vám mělo vydržet při dobrém skladování v lednici kolem 20 dní. Výhodou je, že výše zmíněným postupem získáte nejenom máslo, ale také podmáslí. A to se vyplatí.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den másla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 3 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 13 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Máslo vs. margarín: Zjistěte, co z toho je lepší pro naše zdraví
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží