Polévky v mnoha podobách, a vývary především, do jídelníčku dětí neodmyslitelně patří. Připadá vám, že vaříte pořád dokola ty samé? Originální zavářky a vložky do polévek vám rozšíří repertoár!
Pokaždé jiný vývar
Zavářky a vložky do polévek jsou perfektním způsobem, jak udělat obyčejný vývar atraktivnější. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pojďme si nejdříve vysvětlit trochu teorie.
- Zavářka se do polévky přímo zaváří, tedy neupravuje se zvlášť. Mezi zavářky patří např. nudle, písmenka, kapání, knedlíčky, noky nebo vejce.
- Vložka do polévky se připravuje zvlášť a vkládá se do talíře až při servírování, nebo se podává samostatně. Patří sem např. celestýnské nudle, svítky, smažený hrášek, krutony apod.
Článek z magazínu
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už naše prababičky. Poctivý vývar chutná každému, navíc umí dodat energii, takže bývá občas označován jako přírodní lék. Kromě toho má v kuchyni i další…
Blýskněte se netradiční polévkou
Klasickým vývarem s nudlemi nebo játrovými knedlíčky jistě neurazíte, ale chcete-li překvapit rodinu či návštěvu něčím netradičním, vyzkoušejte neokoukané zavářky a vložky, které udělají vývar výjimečný a pokaždé trochu jiný. Použít je můžete do masových, zeleninových i rybích vývarů.
Morkové knedlíčky
Na morkové knedlíčky použijte uvařený morek, nejlépe ještě teplý. Na morek ze 2 kostí potřebujete 1 žloutek, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíci nasekané petrželky, špetku muškátového oříšku, trochu soli a pepře. Jak na to?
Morek protlačte přes síto, abyste se zbavili případných úlomků kostí. Smíchejte se žloutkem, petrželkou, strouhankou a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Je-li směs moc řídká, přidejte ještě trochu strouhanky. Chcete-li morkové knedlíčky nadýchané, ušlehejte z bílku tuhý sníh a do směsi jej opatrně vmíchejte. Z hmoty vytvarujte malé knedlíčky, které povařte 4 – 5 minut ve vroucí vodě, sceďte a následně přidejte do polévky. Knedlíčky můžete povařit přímo v polévce, ale může se stát, že se vývar zakalí.
Kapří knedlíčky
Na 4 porce kapřích knedlíčků vhodných do rybího nebo zeleninového vývaru budete potřebovat 200 g syrového kapřího masa bez kostí, 1 vejce, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, strouhanku, sůl a pepř. Jak na to?
Rohlík nakrájejte na malé kostičky, namočte na 10 minut do mléka a přebytečné mléko vymačkejte. Kapří maso pomelte na masovém strojku, přidejte rohlík, vejce, petrželku, špetku soli a pepře. Podle potřeby zahustěte trochou strouhanky, ale jen tolik, aby šly tvarovat malé knedlíčky. Ty povařte 3-4 minuty ve vroucí vodě, nebo přímo v polévce.
Článek z magazínu
Štědrovečerní večeře se blíží a tradiční českou pochoutkou na slavnostním stole je kapr. Kádě s živými rybami jsou v tomto období na mnoha venkovních místech a i obchodníci v supermarketech se…
Masový puding
Do této netradiční polévkové vložky zužitkujete zbytky pečeného telecího, hovězího nebo kuřecího masa. Na 4 porce potřebujete 80 g nadrobno nakrájeného pečeného masa, 3 vejce, 50 g másla + kousek na vymazání formy, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 1 lžíci nadrobno nakrájené petrželky, 2 lžíce strouhanky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku. Jak na to?
Rohlík nakrájejte na malé kostičky, namočte na 10 minut do mléka a přebytečné mléko vymačkejte. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Maso důkladně promíchejte se žloutky, rohlíkem, změklým máslem, petrželkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opatrně vmíchejte sníh z bílků a hmotu rozprostřete do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Formu postavte do hrnce s vodou tak, aby voda dosahovala do ¾ výšky formy a nechte vařit asi 30 minut. Masový puding vyklopte, nakrájejte na menší kousky a přidejte do horké polévky.
Bylinkové kapání
Voňavá zavářka se hodí do jakéhokoli vývaru. Na vylepšení 4 polévek potřebujete 60 g hladké mouky, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 lžičku kerblíku nebo petrželky, ½ lžičky pažitky, ½ lžičky libečku, špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Jak na to?
Mléko prošlehejte vidličkou s vajíčkem, přidejte mouku, bylinky nasekané na co nejmenší kousky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Těstíčko by mělo být tekuté. Pokud tomu tak není, přidejte ještě trochu mléka. Polévku přiveďte k varu a těstíčko do ní pomocí hrubého struhadla nebo cedníku pomalu „kapejte“. Polévku ihned zamíchejte, aby se kousky neslepily. Kapání povařte 1-2 minuty.
Článek z magazínu
Hledáte způsob, jak posunout zdravé vaření na další úroveň? Láká vás zkusit v prvních jarních dnech zahradničení? A co třeba vaření s čerstvými bylinkami z domácí zahrádky? Pěstování bylin ve vašem…
Bavorské masové taštičky
Masové taštičky nejen ozvláštní hovězí či vepřový vývar, ale také díky nim bude polévka sytější. Na 1 porci stačí 2-3 taštičky, ingredience v receptu vyjdou na přibližně 4 porce.
Na těsto budete potřebovat 200 g hladké mouky, 1 velké vejce, špetku soli a 2 lžíce studené vody. Na náplň si připravte 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 150 g čerstvého špenátu, trochu oleje, špetku muškátového oříšku, majoránku, sůl a pepř. Jak na to?
Těsto zpracujte rukama z mouky, vejce a špetky soli. Postupně přidávejte po malých lžičkách vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte 1 hodinu v lednici odpočinout. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, špenát na menší kousky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek a po chvilce mleté maso. Lehce osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a muškátovým oříškem a nechte maso ze všech stran zatáhnout. Přidejte špenát a nechte vydusit vodu. Směs nechte pár minut vychladnout a přimíchejte do ní vejce. Těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj menší kolečka. Můžete použít skleničku o průměru cca 5 cm obrácenou dnem vzhůru. Do středu kolečka dejte trochu masové náplně, kolečko přeložte na polovinu a pomocí vidličky přimáčkněte okraje. Taštičky vložte do vroucí vody, vařte 3-4 minuty a sceďte. Servírujte na talíře, kde je zalijete polévkou nebo samotným vývarem.
Zdroje informací:
chefkoch.de
kniha Česká hospodyně
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.