Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilovaná ryba se zeleninou
Zdroj: Pixabay, Dana Tentis

Grilování ryb není žádná věda. Máme pro vás tipy, se kterými bude ryba vaší častou surovinou pro grilování. Těšte se na křupavou kůžičku a šťavnaté maso. Takhle jednoduše se to dělá!

Které ryby grilovat

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková říká, že by se ryby měly jíst ideálně třikrát týdně. Slouží totiž jako výborný zdroj bílkovin a tuků. Grilování je jednou ze skvělých úprav, jak si toto maso připravit. Grilovat se dá řada ryb, z těch nejoblíbenějších je to především makrela, kapr, pstruh, tuňák, losos, mečoun, sardinky, platýs. Grilovat můžete i mořské plody – krevety a různé druhy mušlí. Připravte si třeba olihně a salát z chobotnice.

Důležité je koupti si na grilování rybu čerstvou. Jak ji poznat? Čerstvá ryba nesmrdí, je pokrytá slizem a je cítit vodou. Má dobře vypadající lesklé a vypouklé oči, žábry jsou červené nebo fialové. Pokud vybíráte filet, hlídejte, aby byl pevný. Zkuste si to zkontrolovat prstem. Pokud jej lehce zmáčknete, mělo by se maso vráti zpátky. Myslete na to, že čerstvá ryba v dobrém stavu vydrží v lednici maximálně dvy dny.

Jaká je příprava před grilováním

Hlavní zásadou při grilování je čistý gril. Pokud by nebyl, ryba by se připékala a potrhanou kůžičku rozhodně nechcete. Rošt tedy opalte a důkladně vyčistěte. Připravený rošt lehce přetřete ubrouskem namočeným v oleji. Než dáte maso na gril, musí být pořádně rozehřátý. Maso tráví na rozpáleném grilu jen chvíli a to je důvod, proč je tak krásně šťavnaté.

Jak připravit rybu před grilováním

I rybu je před grilováním potřeba upravit. Nejprve ji dobře umyjte a osušte. V případě masitějších ryb na každé straně udělejte zhruba dva až tři zářezy do kůže. Vmasírujte do nich bylinkovou směs se solí a olejem. Díky tomu bude maso chutnější. V případě některých ryb, jako je pstruh, není potřeba nic velkého vymýšlet, stačí sůl (ryby jí snesou relativně hodně) a drcený kmín, případně ještě pepř.

Při nakládání před grilováním hrají důležitou roli bylinky. K rybám se výborně hodí rozmarýn, tymián, bazalka, koriandr, majoránka. Často se také používá citronová tráva. Nikdy by ale ochucení nemělo přehlušit chuť ryby. Čerstvé bylinky smíchejte v potřebné variantě s olejem a vložte do dutiny břišní. V případě filetů touto směsí rybu potřete. Rybáři doporučují nanášet sůl a bylinky až těsně před grilováním a citron používat až k hotové rybě. 

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak grilovat ryby

Než dáte rybu grilovat, oberte z ní pevné kusy z marinády, například stonky bylinek, plátek citronu apod. Různé lístky by při grilování dělaly neplechu a připalovaly by se. Pokud máte držák na grilování ryby, využijte ho. Je to skvělý vynález. Filety grilujte maximálně po jedné straně, pak se zbytečně vysušují. Mohli byste je i potrhat, protože se jedná o jemné maso.

Pokud budete dělat tenounké filety, je lepší připravovat je pod víkem (pokud máte možnost). Nejspíš kousky masa ani nebudete muset obracet. Ryby v celku se lépe grilují na nepřímém žáru. Ohledně doby grilování, vždy záleží na tom, jak je ryba velká. Někdy stačí čtvrt hodiny, jindy budete potřebovat půl hodiny.

Na ryby se při grilování pokud možno nesahá a už vůbec do nich nesmíte píchat vidličkou. Když je ryba hotová, poznáte to tak, že jde snadno odebrat z roštu. A také to poznáte tak, že z ryby začne vytékat bílá nafouknutá hmota. Zkuste obracečkou opatrně podebrat rybu. Pokud to jde špatně, ještě chvíli počkejte a nechte rybu dodělat.

Jinak maso podeberte celé a pomocí druhé obracečky, kterou si ho podržíte, maso obraťte. Než se do ryby pustíte, počkejte, než maso zešťavnatí a změkne. Trvá to do pět minut. Vyzkoušejte skvělou chuť grilovaného lososa s ananasovou salsou.

Zdroje informací:
bezpecnostpotravin.cz
margit.cz
simplyrecipes.com
habe-ich-selbstgemacht.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více