Dr. Voštěpův chleba

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 26 názorů

Suroviny

Na bigu:
100 ml vody
70 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
vše dobře promícháme, 2 hodiny necháme v teple a pak zakryté uložíme do lednice, kde vydrží i 3 dny
Dále je třeba:
280 ml (g) vody
8-9 g droždí
350 g hladké mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu.

  2. Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout.

  3. Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu.

  4. Tento chlebík bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci.

  5. Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba.

  6. Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut).

  7. Hotový chlebík necháme vychladnout jako obvykle, na mřížce.

Poznámka

Kůrka je křupavá, a chleba přesto měkký. Druhý den kůrka svou křupavost ztratí, chleba je výborný minimálně 4 dny (zjišťováno na pro tyto účely odloženém krajíci )

Chleba je lehounký, voňavý, sytící a má úžasnou chuť.

http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dr. Voštěpův chleba

  • magdalenka magdalenka

    Dosť dlho som obchádzala tento recept...až včera som vymiešala bigu - priznám sa, nebola mi veľmi sympatická. Nechala som ju v chladničke oddychovať, ráno som ju vybrala, ohriala na linke a zamiesila na tento chlieb. (Ráno biga mala ešte divnejšiu konzistenciu. :-8) A stal sa zázrak - chlieb aj napriek tomu, že som ho pripiekla, je úžasný!
    Bude patriť k obľúbeným určite!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Johanka128: moc děkuji za vyzkoušení receptu i lákavou fotografii:-K:-K

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    Je paradni :-) muj prvni opravdovy chleba. Dcera 3.5 roku odmitla veceri a vyzadala si chlebicek <3 budu pect znovu. Cerstvy mi pripomina takove to, kdyz babicky vytahly z pece cerstve upeceny chleba a rozvonel se celym domem :-K

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Chleba je výborný, od zveřejnění receptu chleba nekupuji a jiný už nedělám.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janek53: dík za fotky :-)

    Odpovědět

  • jozka 2 jozka 2(neregistrovaný)

    davno,pekavali sme chleba doma a pamatam si,ze po vybrati ho mamka kazdy bochnik potrela rukou zmacanou vo vode,moze byt aj slana voda a potom sa zakrili bochniky obrusom do vychladnutia z toho cesta,ked sa piekol chlieb urobili sa aj 4 posuchy tzv.poplanky este teple sa vo vnutri pomazali maslom,no to bola dobrota.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Izzizbizi, janek53: :-D:yes:

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Perfektní, už mám nachystanou další bigu. Snad stihnu vyfotit:-p

    Odpovědět

  • Izzizbizi Izzizbizi

    cathleen: Já ho upekla a je báječný!!!! Skvěle voní a ta křupavá kůrka je úžasná. Určitě budu péct pravidelně. :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    :-) jsem zvědavá, kdo na něj najde odvahu....když jsem ho dělala podruhé, měl dojet syn se ženou a prckem. Tož jsem zadělala z 1,5 dávky, víc se do mého litiňáku nevejde. Upekla, děcka ochutnaly, pak znovu, a "zbytek" si vyprosily s sebou domů. Ani kůrčičku jsme s manželem neoblízli! :-D

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :yes::yes::-K krásný

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkný chleba:-p+:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    yossi: :-) jasně, dělávám. Ale tenhle chleba má v sobě vody hodně (i proto tak hezky vyskočí a je okatý) a peču ho v rozehřátém litinovém hrnci s pokličkou - tam se zapaří sám.
    Ti, kdo vyzkouší péct třeba na kameni nebo bobrovkách, by si hrnek s vodou do trouby dát měli.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Werdula: droždí čerstvé, z kostky ;-)

    Odpovědět

  • Werdula Werdula

    Vypadá báječně, jen se chci zeptat, to drozdiz čerstvé nebo sušené:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: dr.voštěpův chleba recept na chleba litinový hrnec na pečení chleba recepty ze zbylého chleba chleba fifty fifty dr.voštěpův pečení chleba top recepty chleba recept ze zbylého chleba recept chleba dr,voštěpův chléb recepty z litinové ho hrnce recepty na chleba zbyly chléb rwcepty zbylý chléb recept krupava kurka na chlebu chleba s bigou bigu na chleba bigu na chleba chleba v litinové domaci chleb do truby