Levná hrstková polévka podle tradičního receptu zasytí rodinu a nezruinuje rozpočet
14. 10. 2022 Vaření
S klesajícími teplotami si čím dál více dáváme polévky na prohřátí. Často je ideální sáhnout po těch přesnídávkových. Mezi ně určitě patří i tradiční hrstková polévka. Připravte si ji podle našich tipů.
Co je hrstková polévka
Hrstková polévka je luštěninová polévka, která byla v našich krajích připravována hlavně v chladných obdobích. Kouzlo této tradiční přesnídávkové polévky spočívá v tom, že každé luštěniny, případně obiloviny, se dává zhruba hrst. Právě pro její hutnost a sytost ji naši předkové milovali.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do hrstkové polévky
Barevně i surovinami pestrá polévka se tedy skládá hlavně z luštěnin. Nemusíte vždy používat ty samé, ale střídejte různé druhy čočky, fazolí, hrachu. Využít můžete i pohanku, oves, hodí se kroupy a podobně. Právě ovesné vločky krásně polévku zahustí. Než využijete luštěniny, je lepší je nechat přes noc namočit, aby pak byly pro organismus stravitelnější. Použitou vodu pak vylijte. Namočením také výrazně zkrátíte dobu vaření.
Když použijete velké sušené fazole, je třeba počítat s tím, že je budete vařit déle, než ostatní luštěniny. Na přípravu této polévky se především hodí drobnější druhy, jako je čočka, loupaný půlený hrách, dále kroupy, jáhly, bulgur. Pokud chcete použít fazole, kratší dobu se vaří drobné fazole mungo.
Náš tip: Hrstkovou polévku si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu.
Jak připravit hrstkovou polévku
Na hrstkovou polévku budete potřebovat 1500 ml vody nebo zeleninového vývaru, 50 g loupaného hrachu, 50 g drobných fazolí (mungo, můžete vynechat), 50 g čočky, 50 g krup, 200 g mrkve, 100 g smíchané petržele a celeru, 100 g cibule, ovesné vločky na zahuštění, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 1 lžičku sušené majoránky, sádlo a sůl na dochucení.
Den předem dejte přebrané luštěniny a kroupy do mísy a zalijte je studenou vodou. Nechte v chladu do druhého dne. V teple by totiž mohly začít kvasit. Druhý den oloupejte cibuli a nakrájejte na kostičky, oloupejte a pokrájejte i česnek. Na tuku orestujte cibuli i česnek, přidejte bobkové listy a majoránku a chvíli orestujte.
Očistěte a nakrájejte kořenovou zeleninu, přidejte do hrnce a chvíli restujte. Slijte směs luštěnin a krup, přidejte vločky a zalijte vodou/vývarem a vařte, dokud luštěniny nezměknou. Nakonec polévku dosolte, můžete přidat i zelenou ozdobu v podobě majoránky nebo pažitky. Skvěle také chutná nasekaný libeček, nebo můžete přidat pokrájené celerové listy.
Pokud polévka zbude, počítejte s tím, že do druhého dne zhoustne. Bude chutnější a příště ji můžete mírně naředit převařenou vodou nebo vývarem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
ELLEphoria 2024: Tetovaný chef Marek Pavala vás naučí znovu milovat domácí jídlo