Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řídká kaše bryja, prastaré jídlo Slovanů i Keltů, je vynikající s hruškami a s jablky. Vylepšíme ji smetanou nebo oříšky
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Máte doma velkou úrodu jablek a přemýšlíte, jak je zpracovat? Pokud máte chuť na něco sladkého, ale na pečení nemáte náladu, připravte si bryju. Tato řídká ovocná kaše je populární ve Slezsku, kde byla od pradávna typickým jídlem chudých. To ji ovšem rozhodně neubírá na kvalitě.


Pokrm chudých horalů

Bryja je tak trochu něco mezi krupicovou kaší a kompotem. Jde primárně o povařené ovoce, zjemněné trochou mléka a lehce zahuštěné moukou. Pro celou kaši je typická i vůně aromatického koření, jako je skořice a hřebíček. Bryja bývá hlavně jablečná a hrušková, můžete se ale setkat i se švestkovou. Bryja byla tradičním pokrmem nejchudších horalů, často se připravovala jako obyčejný pokrm na každý den, který byl stále na kamnech, a každý si dal, když měl hlad nebo chuť. Kromě toho ovšem byla i tradičním vánočním jídlem.

Bryja se původně připravovala z obilovin, nejčastěji z ječmene, prosa, ovsa, pšenice, žita, které se nejprve namočily a poté se sušily a pražily, čímž vznikl perlový ječmen a jáhly. K nim se pak přidala voda a vše se povařilo do podoby husté kaše. Na dochucení i zahuštění se v současnosti a převážně do vánoční verze používá najemno nastrouhaný perník.

Bryja z ovoce nebo z pastináku?

Bryja je údajně germánského původu, kaše z obilovin ostatně byly pro staré Germány základní potravinou. To platilo i pro Slovany a Kelty. Původní bryja nebyla sladká, ale slaná. Vařené obiloviny ve formě kaše se dochucovaly bylinkami. Posléze se do kaše začaly přidávat i různé luštěniny, např. hrách nebo čočka. Často se připravovala z vývaru, v němž dominoval pastinák, a v některých polských rodinách se tak bryja vaří dodnes. Zajímavé je, že i když šlo o poměrně hutný obilný pokrm, i tak si jej lidé rádi vychutnávali s brambory, chlebem, nudlemi nebo knedlíky. Bryja se může podávat teplá i studená. Jako mnoho jiných receptů vznikl ten na bryju z nouze, když naši předci přemýšleli, jak spotřebovat zapomenuté a vysušené těsto v misce.

Sváteční kaše s vůní perníku

Současné luxusnější verze bryji se připravují s mlékem a smetanou, kaše se navíc vylepšuje oříšky a sušeným ovocem. Občas se název bryja používá i pro speciality rovněž zvané moczka nebo perníková polévka. Recepty na tyto pokrmy si jsou hodně podobné a jejich základem je ovoce, pouze s tím rozdílem, že jako moczka je označována opravdu vánoční specialita zahuštěná perníkem, který jí dodává aromatickou vůni a evokuje sváteční atmosféru. Tato omáčka díky sušenému ovoci trochu připomíná náš vánoční pokrm muzika. Ovoce zaručuje bryje sladkou chuť, ta mléčná se občas dochucuje i medem, klidně ale můžete použít i jiné sladidlo.  

Bryja jako rychlá snídaňová kaše

Pokud vás bryja zaujala, můžete si připravit její verzi s mlékem. Jde o vynikající alternativu klasických snídaňových kaší.

Budete potřebovat: 200 g jablek, hrušek nebo švestek, 300 g 18% smetany, 2 lžíce pšeničné mouky, skořici, cukr nebo med a špetku soli.

Postup: Ovoce vařte na mírném ohni v malém množství vody. Poté přilijte smetanu smíchanou s moukou, podle chuti dochuťte skořicí, cukrem a solí. Podle původního polského receptu se doporučuje podávat s vařenými bramborami nebo nudlemi, ale určitě si ji vychutnáte i samotnou.

Zdroj:
Slaskiesmaki.pl
Dorotakaminska.pl
Łabońska, E.: Śląska kucharka doskonała

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více