Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

česneková omáčka ke grilovanému masu
Zdroj: Pixabay

Česnek je výbornou surovinou pro množství různých jídel, kterým dodá svou typickou chuť. Jeho výhodou je, že se dá při vhodném skladování uchovávat celou zimu. Přečtěte si, jak ho zpracovat tak, aby vydržel co nejdéle.


Který česnek skladovat

Česnek je v našich končinách nepostradatelnou potravinou. Po staletí se ale také využívá pro zdraví. Možná ho můžete označit i za superpotravinu. Sáhnete po něm nejen při nachlazení, ale také na prevenci, třeba v podobě pomazánek, polévek, ale také jako dochucovadlo nejrůznějších pokrmů. To, že je česnek čerstvý, poznáte podle barvy, když ho oloupete. Pokud je bílá a pevná, je tato skvělá zelenina čerstvá. Jestliže je nažloutlá a snadno se drtí, je česnek přezrálý. S jeho využitím neváhejte a nijak ho už neskladujte. Nejvhodnější česnek na skladování je ten, který je ve výborné kondici.

Jak na skladování česneku

Česnek je ideální skladovat na suchém a tmavém místě. Nesmí navlhnout, aby neplesnivěl. Rozhodně ho nedávejte do lednice. Vadila by mu vlhkost a ostatní potraviny by mohly načichnout. Dobře se skladujte spletený do copu a volně zavěšený. Na jeho uchovávání můžete využít síťku, případně drátěný koš. Pokud má dobré podmínky s neměnnou teplotou, může vydržet až rok. Když ale nemáte vhodné místo na skladování, je lepší česnek zpracovat. Mezi takové možnosti patří mražený česnek, sušený česnek, česneková pasta i česneková sůl. Připravit si můžete i česnekové máslo. Takový česnek je pak předpřipravený pro další využití a vám urychlí práci. 

Jak zamrazit česnek

Mražení česneku je možné, za předpokladu, že oloupané stroužky celé nebo rozmačkané dáte do alobalu, ten pevně uzavřete a alobalový balíček vložíte do dobře uzavíratelného sáčku. Je třeba počítat s tím, že česnek nebude tak aromatický, jak jste zvyklí. Praktickým fíglem je uložení prolisovaného česneku do sáčku, který velmi dobře uzavřete. Pak tupou stranou nože naznačte obdélníky. Po zamrazení půjde kousek lépe odlomit a bude to pro vás pohodlnější. Takto připravený sáček s česnekem vložte ještě do jednoho sáčku kvůli pachu.

Jak usušit česnek

Další možností uchovávání je sušení česneku. Ale i při této variantě není chuť česneku plná. Může ale zase vyhovovat osobám, pro které je čerstvý česnek problém. Sušit ho můžete v elektrické sušičce oloupaný. Ať už na jednotlivé stroužky, nebo na nakrájené plátky při teplotě do 50 °C. Stroužky je třeba sušit alespoň šest hodin. Ve výsledku by měly být křupavé.

Variantou je také trouba. Když budete sušit plátky, dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a párkrát během pečení česnek promíchněte. Tento způsob sušení při 50 °C bude trvat necelou hodinu. Teplotu nezvyšujte, abyste nepoškodili jeho kvalitu. Výsledné křupavé produkty můžete rozmixovat a uložit do dobře těsnící skleničky. Aby usušený česnek vydržel co nejdéle, můžete navrch obsah zasypat solí, která funguje jako konzervant.

Náš tip: Připravte si hustý česnekový krém

Jak připravit česnekovou sůl

Česneková sůl je chuťově výraznější. Tato metoda je ideální pro skladování menších množství stroužků. Na 500 g česneku budete potřebovat alespoň 130 g soli. Proveďte to tak, že stroužky česneku nasekejte najemno nebo je prolisujte, posypte solí (nejlépe mořskou, nebo jinou bez jodu a fluoru, které mohou měnit chuť soli) a dobře ingredience propojte. Dejte do důkladně vyčištěné skleničky a vršek posypte ještě vrstvičkou soli. Dobře uzavřete.

Variantou je také česneková sůl s bylinkami. Tu využijte v případě, že používáte často nějakou bylinku na brambory, maso, ale třeba i na pečenou zeleninu. Hodí se tymián, ale například i petrželka. Když máte čerstvé bylinky, nejdřív je nožem nasekejte nahrubo, stejně si připravte česnek. Zasypte částí soli a dále sekejte. Vznikne směs bylinek, česneku a soli. Dosypte sůl a sekejte, až bude směs odpovídat vašim představám. Bylinky se budou sušit, tedy se seschnou. Směs rozložte v tenké vrstvičce na pečicí papír a nechte v pokoji schnout den až dva. Pak směs dejte do sklenice a dobře ji uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.

Z česnekové soli si můžete připravit třeba výbornou omáčku ke grilovanému masu. 

Jak připravit česnekovou pastu 

Česneková pasta je další z praktických pomocníků v kuchyni. Příprava netrvá dlouho a vydrží řadu týdnů. Aby pasta nezhořkla, je důležité odstranit zelený střed každého stroužku. To platí hlavně při přípravě většího množství. Na cca. 160g skleničku budete potřebovat: 80 g oloupaného česneku, 80 ml rostlinného oleje a 1 lžičku soli. 

Česnek vložte se solí do vysoké nádoby a ideálně tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Přesuňte ho do misky a pomalu přilévejte po troškách olej. Stále míchejte, dokud se vše nepropojí do jemné pasty. Hotovou pastu dejte do zcela čisté sklenice, zalijte trochou oleje a dobře uzavřete. Pastu skladujte v chladu a temnu.
Tip: Abyste udrželi světlou barvu česneku, můžete přidat půl lžičky citronové šťávy.

Ať se rozhodnete pro kteroukoliv variantu zpracování česneku, sahejte do sklenice zcela čistou lžičkou, abyste obsah neznehodnotili.

Zdroje informací:
https://www.t-online.de/leben/
https://www.smarticular.net/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více