Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sůl v potravinách
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Sůl je ve stravě dětí i dospělých důležitou složkou pro svůj obsah sodíku a chloru. Problém však nastává, když je jí v jídelníčku nadbytek. A to může v době, kdy je sůl téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách, vést k vážným zdravotním problémům.

Kdy sůl škodí nejen malým dětem

Podle portálu Ministerstva zdravotnictví ČR (mzcr.cz) vede nadměrné množství soli ke zvyšování krevního tlaku (hypertenzi) a s tím zvýšené pravděpodobnosti onemocnění srdce a cév, zadržování vody v těle a potížím s ledvinami. Na tyto problémy se zadělává už v raném věku, kdy si velmi malé děti zvykají na slanou chuť a brzy ji začínají přímo vyžadovat.

Doporučení množství soli pro děti

Zdroj: epediatr.cz

Věk

Denní dávka soli v g/den

0 – 6 měsíců

méně než 1

7 – 12 měsíců

1

1 – 3 roky

2

4 – 6 let

3

7 – 10 let

4

11 a více

5

Sůl se nachází i v potravinách, kde bychom ji nečekali

Omezení soli při běžném vaření a pečení je nejsnadnější způsob, jak snížit její konzumaci, skrytá sůl však číhá v mnoha běžně používaných potravinách.

  • Pečivo jistě patří do dětského jídelníčku, vzhledem k obsahu soli je však třeba hlídat jeho množství. Jeden obyčejný rohlík obsahuje přibližně 0,6 g soli, krajíc chleba dokonce téměř 1 g soli, což odpovídá doporučené dávce pro roční dítě na celý den. Pečivo sypané další solí je tedy nejen pro děti zcela nevhodné. Výjimkou není ani sladké pečivo, kde se sůl rovněž hojně vyskytuje a navíc zde najdeme spoustu cukru.
  • Snídaňové cereálie překvapivě obsahují také velké množství soli. Jednou větší porcí některých lupínků se dá denní příjem soli dokonce překročit.
  • Těstoviny, rýže a další přílohy nejsou samy o sobě příliš slané, vaří se však v osolené vodě. Zde výsledný obsah soli v pokrmu můžeme minimalizovat použitím koření místo soli.
  • Uzeniny, jako je šunka, salám nebo párky, by malé děti neměly kvůli vysokému podílu soli vůbec konzumovat.
  • Hodně soli se vyskytuje i v různých ochucovadlech (kečup, hořčice, omáčky) a nakládané zelenině.
  • Kupované směsi koření jsou v podstatě pouze ochucenou solí.
  • Sýry do dětského jídelníčku patří, vybírat bychom však měli pouze ty kvalitní a méně slané. Nevhodné jsou například tavené, plísňové nebo slané sýry balkánského typu. Ideální variantou je výroba domácího sýra, ve kterém můžete množství soli sami regulovat.
  • Obecně bychom z jídelníčku měli vyřadit veškeré instantní a konzervované pokrmy a samozřejmě jídlo z fast foodu.

Čím nahradit sůl bez ztráty chuti?

  • Nejzdravějším způsobem, jak nepřijít o skvělou chuť pokrmu, je místo soli použít čerstvé bylinky, především ty aromatičtější. Libeček, petrželka a pažitka jsou ideální pro ochucení masových i zeleninových vývarů, brambor, pomazánek i zeleninových salátů. Chuť pečených brambor, jiné zeleniny i masa zvýrazníte rozmarýnem, tymiánem nebo majoránkou, těstoviny vylepší čerstvá bazalka i oregano. K různým druhům masa je skvělým doplňkem také šalvěj. Luštěniny je ideální vařit společně s bylinkami, které zároveň usnadní jejich stravitelnost. Mezi takové patří majoránka, saturejka, bazalka nebo tymián.
  • Použijete-li do připravovaného pokrmu čerstvý česnek, sůl můžete úplně vynechat a na chuti se to téměř neprojeví.

  • K běžně používaným dochucovadlům, které nahradí sůl, patří také kmín, zázvor, cibule, medvědí česnek, mletá paprika nebo kari.
  • Používáte kořenící směsi a chcete zároveň snížit obsah soli? Namíchejte si vlastní podle svých chutí. Polévkové koření skvěle ochutí jakýkoli vývar a obsahuje pouze zdravou zeleninu. Smíchat však můžete jednoduše i jednodruhová koření a vytvořit si tak směsi na různé druhy pokrmů. Na těstoviny, pizzu nebo zeleninové saláty můžete použít směs sušené bazalky, tymiánu, oregana a saturejky, chuť pečeného masa zvýrazníte kořením z drceného kmínu, sladké papriky, sušeného česneku, rozmarýnu a tymiánu. Asijský nádech dodáte masu smícháním mletého zázvoru, římského kmínu, namletého hřebíčku, badyánu, skořice a pepře. Starším dětem můžete do směsi přidat i trochu mletého chilli. Pečená zelenina bude neodolatelná se směsí sušeného tymiánu, rozmarýnu, kmínu a kurkumy nebo kari. K rybě se hodí bazalka, oregano, citronová kůra, kopr, kmín a sladká paprika. Doma si můžete vyrobit i houbové koření, které se přidává do polévek, omáček nebo masových směsí. V kořenících směsích budou hrát svou nezastupitelnou roli také hořčičná či koriandrová semínka, pomletý bobkový list nebo rozdrcené nové koření.
  • Sůl na drůbežím mase nebo rybě hravě nahradí šťáva z citronu, limetky či grepu.
  • Překvapivou ingrediencí, kterou lze nahradit sůl v masových směsích, je bílý jogurt, který pokrm nejen ochutí, ale také krásně zjemní.

Zdroje informací:

mzcr.cz
epediatr.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více