Cuketové pesto s česnekem, sýrem a olivovým olejem skvěle dochutí těstoviny i maso. Příprava je snadná
31. 8. 2022 Vaření
Z cukety už jste vyzkoušeli všechno možné. A co takhle cuketové pesto? Nemusíte připravovat jen to bazalkové. Zjistěte, jak se cuketové pesto připravuje krok za krokem a jak ho můžete vyladit k dokonalosti.
Co je pesto
Pesto je chutná a aromatická omáčka, která pochází ze slunné Itálie. Typická je pro oblast okolo Janova. Využít ji můžete nejen na těstoviny, ale i ke grilovaným a pečeným masům nebo na topinky. Dochutíte s ní i dip. Většinou se připravuje pesto bazalkové, ale nic nebrání tomu, abyste si připravili pesto i z jiných surovin. Pesto je velmi praktické, protože urychlí přípravu jídla. Nevaří se, jen se nakonec přimíchá k těstovinám, nebo dalšímu hotovému jídlu. Skvělá je na něm jeho dostupnost. Snadno si ho připravíte doma. Využít při tom můžete i ingredience ze zahrádky. Připravte si cuketové pesto na zimní měsíce.
Mohlo by vás zajímat
Co je třeba na přípravu cuketového pesta
Na přípravu budete potřebovat: 300 g cukety, 20 g ořechů, 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu, 10 g lístků bazalky, 1 nasekaný stroužek česneku, ½ lžičky soli, pepř a ca. 90 ml extra panenského olivového oleje.
Ořechy se v tradičním receptu používají piniové. Dají se ale využít i mandle, kešu, nebo také vlašské ořechy. Poměrně často se jednotlivé druhy ořechů kombinují. Co se týká sýru, mělo by se jednat o aromatický vyzrálý sýr typu parmezán, Pecorino. Variantou, kterou můžete zvolit, pokud budete pesto hned zpracovávat, je sýr typu ricotta.
Náš tip: Připravte si bazalkové pesto podle tohoto videonávodu:
Jak připravit cuketové pesto
Cuketu dobře omyjte, osušte, odřízněte konce a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do síta, trochu osolte a nechte půl hodiny odležet. Zatím z ní vykape přebytečná vlhkost. Ořechy nasucho opražte na pánvi, pak je odložte stranou a nechte vychladnout. Omyjte bazalku a důkladně ji osušte. Vložte do mixeru, spolu s oříšky, polovinou oleje, česnekem, solí, pepřem a sýrem. Vše rozmixujte. Přidejte zbývající olej a mixujte dokrémova. Připravte si čistou skleničku, přesuňte do ní pesto a nechte zchladit.
Připravit si můžete i výborné špenátovo-cuketové pesto.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak pesto skladovat
Nejlépe vydrží ve sklenici s dobře přiléhajícím víčkem v lednici. Do 4 dnů je ale vhodné ho sníst. Déle, až 3 měsíce, vám ovšem vydrží v mrazáku. Pesto zmrazte v malých dávkách, abyste vždy mohli vyjmout jednu kostku na přímé využití.
Zdroje informací:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://anitalianinmykitchen.com
https://www.giallozafferano.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Bavorské dampfnudeln: Úžasné sladké bochánky jsou nadýchané jako peříčko, nejlépe chutnají s vanilkovou omáčkou
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování