Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

silikonová forma a cukroví
Zdroj: Foto: se souhlasem Banquet.cz

Silikon je velmi praktický a oblíbený materiál. Silikonové formy v poslední době šetří čas i při vánočním pečení cukroví. Dobře se s nimi pracuje a díky tomu nemusíte strávit u trouby zbytečný čas.

Jaké jsou klady a zápory silikonové formy

Máte už silikonovou formu na bábovku? Je velmi praktická, a když příliš neřešíte silikon jako materiál (není příliš ekologický), budete s ní nejspíš spokojeni. Formy mají také krásné tvarování. I pečení v silikonové formě je snadné. Před prvním použitím ji jen musíte omýt a usušit. Silikonovou formu můžete obvykle (dle druhu silikonu) i mýt v myčce, což patří k výhodám tohoto materiálu. Problém ale nastává v kontaktu s ostrými předměty. Materiál se může poškrábat a poničit. Silikonové formy na cukroví stojí zhruba okolo 200-300 Kč.

Jak zacházet se silikonovou formou

Silikonovou formu nevymazávejte, není to potřeba, naopak by se mohla stát více lepivou. Hospodyňky, zvyklé na jiný druh materiálu, velice často tuto chybu udělají, když poprvé pečou v silikonové formě. A pak bývají nespokojené, protože formy se víc a víc lepí. Při aktuálních cenách je ovšem důvod navíc formy nevymazávat, ušetříte tak poměrně drahý tuk, byť jde o malé množství.

Se silikonovou formou se hůř manipuluje, obzvlášť když je plná těsta. Nedrží totiž tvar (chvěje se). Ale existují triky, jak si s tím poradit. Proveďte to tak, že si připravíte plech, na něj dáte prázdnou formu, a pak do ní přesunete těsto. Mezi pravidla totiž patří, že silikonová forma se má dávat do trouby na rovné podložce. Tímto způsobem se vám nestane, že by nevhodnou manipulací vyteklo těsto do trouby. Těsto jde po upečení z formy bez problémů vyjmout.

Jak pečovat o silikonovou formu na cukroví

Obvykle není se silikonovým nádobím práce. Čištění nikdy neodkládejte a zbytky jídla v nich nenechávejte uležet. Ihned formy umyjte. Můžete je mýt v myčce i ve dřezu s horkou vodou běžným přípravkem na nádobí. Nikdy nepoužívejte žádné náčiní, které by mohlo materiál poškrábat. Důležité také je, abyste formu potom uklízeli čistou a vyschlou. Nechte formu doschnout na vzduchu i několik hodin. Do skříňky zkrátka smí zcela vyschlá.

Co když silikonová forma lepí

Obvykle se těsto na silikon nelepí a upečené cukroví krásně vyklopíte. Ale právě častým mytím dochází k tomu, že na formě zůstanou drobné kousky potravin a nádobí začne lepit.Toho se zbavíte pomocí horké vody. Do dřezu nalijtte velmi horkou až vařící vodu. Přidejte do ní alespoň lžíci odmašťovacího prostředku na mytí nádobí a dobře směs promíchejte. Formu ponořte do lázně, a nechte ji odmáčet alespoň půl hodiny. Vodu vypusťte, přilijte novou lázeň a znovu pár kapek přípravku na nádobí. Vše promíchejte a měkkou houbičkou formu vymyjte. Ani nyní nepoužívejte ostrou část houbičky. Nakonec formu vypláchněte teplou vodou, osušte utěrkou a nechte doschnout na vzduchu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více