Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Granátové jablko
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

V sezóně sklizně našeho českého ovoce není poptávka po exotice tak veliká, jako je tomu po zbytek roku. To se však s příchodem zimy mění, neboť kvalitní vitamíny jsou potřeba celoročně a exotické ovoce dovážené z teplých krajin neztrácí na chuti tak, jako uměle pěstované české druhy. Granátové jablko je považováno za superpotravinu a má všestranné využití ve sladkých i slaných pokrmech.

Granátové jablko - superpotravina na zimní období

Plod marhaníku granátového se k nám přiváží ze Středomoří od podzimu po téměř celou zimu, kdy je období sklizně této zásobárny vitamínů a antioxidantů. Granátové jablko dosahuje průměru přibližně 12 cm a jeho vnitřek se skládá z mnoha stěn tvořících komory se stovkami malých jader v barvě minerálu zvaného jak jinak než granát. Právě jádra jsou jedinou jedlou částí granátového jablka.

Granátové jablko je zmiňováno už ve Starém zákoně jako zakázané ovoce, které bylo příčinou vyhnání Adama a Evy z ráje.

Výběr a skladování granátového jablka

Granátové jablko musí být na pohled nepomačkané, bez prasklin a otlaků, slupka bývá pevná, lesklá a hladká. Barva zralého plodu je zpravidla temně červená, ale může být i nažloutlá. Ve správných podmínkách, tedy chladu a suchu, vydrží granátové jablko až několik týdnů, nejlépe však uděláte, pokud jej zpracujete co nejdříve, časem totiž ovoce vysychá.

Získali jste více zralých plodů za výhodnou cenu? Šťávu i se zrníčky lze také zamrazit a použít v létě do osvěžujících nápojů.

Jak dostat zrníčka z granátového jablka?

Rozpůlení granátového jablka a vydlabání zrníček lžičkou je sice nejrychlejší způsob, ale přišli byste tak o spoustu drahocenné sladkokyselé šťávy z porušených zrníček. Navíc riskujete velmi odolné skvrny na oblečení. Lepší metodou je odkrojení obou konců, rozlomení plodu bez použití nože a vyjmutí zrníček pomocí lžíce, kterou poklepáváte na slupku shora. Většina zrníček spadne do připravené misky a zbytek jednoduše dostanete ze slupky rukama.

Anebo vyzkoušejte postup podle následujícího videa: 
 

 

Oživení sladkých i slaných pokrmů

Zrníčka granátového jablka se skvěle hodí do snídaňové kaše nebo smoothie, kterým dodá spoustu vitamínů a minerálních látek. Krásná barva přímo vybízí k použití na zdobení dezertů, kterým navíc dodá kyselost příjemně doplňující sladkou chuť. Často se zrníčka používají na dochucení a ozdobení zeleninových salátů, vynikající je třeba kombinace s pečenou červenou řepou, rukolou a kozím sýrem. Zamíchat je rovněž můžete do směsí s kuskusem, rýží nebo pohankou. Hodí se dokonce i k masu, zejména drůbežímu, hovězímu a rybímu. Šťáva ze zrníček je také základem pro grenadinu, která se přidává do mnoha míchaných drinků.

Granátové jablko bývá častým doplňkem k libanonskému tradičnímu pokrmu zvanému baba ghanoush [baba ganuš], který je lilkovou variací na hummus. Na 4 porce krémového dipu potřebujete 1 velký lilek, ¼ šálku tahini pasty, 2 stroužky česneku, 3 lžíce citronové šťávy, 2 větší špetky soli, 1 lžíci hladkolisté petržele, zrníčka z ½ granátového jablka a olivový olej. Jak na to?

Lilek propíchejte na více místech vidličkou, upečte ho v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 - 40 minut doměkka a nechte vychladnout. Lilek zbavený slupky rozmixujte společně s citronovou šťávou, tahini pastou, česnekem a solí dohladka. Baba ghanoush podávejte s pitou nebo tortillou nasucho opečenou na pánvi a na talíři ozdobte granátovým jablkem, petrželkou a olivovým olejem.

Tepelně upravené granátové jablko

I když se granátové jablko používá především ve studené kuchyni nebo jako doplněk z tepelně upraveným pokrmům, za vyzkoušení určitě stojí také méně tradiční úprava lososa. Šťáva z granátového jablka v kombinaci se sójovou omáčkou vytvoří na rybě lesklou slano-sladko-kyselou glazuru. Na 4 porce budete potřebovat 600 g lososa s kůží, 2 lžíce kvalitní sójové omáčky, zrníčka z 1 granátového jablka a 1 stroužek česneku. Jak na to?

Ze zrníček granátového jablka vylisujte šťávu. To lze jednoduše i tak, že zrníčka rozmixujete a přecedíte přes sítko. Ke šťávě přimíchejte prolisovaný česnek a sójovou omáčku a v této směsi nechte porce lososa 1 hodinu marinovat. Lososa položte kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 6 minut. Během pečení přiveďte zbytek marinády k varu a nechte zredukovat na hustou omáčku. Tou potřete předpečeného lososa a vraťte do trouby na dalších 5 – 8 minut (podle tloušťky filetů). Glazovaný losos se podává s grilovanou zeleninou, bramborovou nebo dýňovou kaší nebo libovolným salátem.

Zdroje informací:

feelgoodfoodie.net
primaverakitchen.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více