Horký nápoj Mokrý vrata: Jak na vylepšenou verzi svařáku podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka?
29. 12. 2022 Vaření
V zimním obdobím přijde vhod se něčím zahřát i zevnitř. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco jiného než tradiční svařák nebo grog, možná vás osloví drink, který vařil Jaroslav Sapík v pořadu Jiřího Babici. Mokrý vrata mají opravdu grády a po tomto nápoji vám bude teplo spolehlivě.
Svařené víno je nejlepší nápoj na zahřátí
Svařené víno patří k nejoblíbenějším zimním nápojům, hlavně v předvánočním čase, kdy si jej nejčastěji kupujeme na adventních trzích. Stejně tak jej oceníte i na horách, jako vnitřní kamínka funguje horký alkoholický drink přímo úžasně. Svařák takto skvěle působí nejen proto, že jde o teplý nápoj, ale i díky koření, jež mu dodává chuť. Ne náhodou se do něj používá koření, jež vyniká svými zahřívacími schopnostmi, jako je skořice, hřebíček, badyán a někdy i kardamom.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit svařák?
Základní verze svařáku je založena jen na již zmiňovaném koření, navíc se často přidává i citrusová kůra pro chuť. Kromě toho najdete i spoustu receptů na různé vylepšené druhy svařáku. K oslazení tohoto aromatického nápoje lze použít místo cukru i karamel, javorový sirup či med, které mu dodají opět jinou a výraznější příchuť. Zahřívací a trochu i léčebné účinky svařáku pak podpoří zázvor a občas se do něj přidává i sušené ovoce – rozinky, švestky, brusinky, případně i čerstvé (např, jablka či pomeranče).
Mohlo by vás zajímat
Mokrý vrata vylepšuje rum i griotka
Přestože pro někoho je svařák díky vínu silný až až, někteří si jej ještě zvýrazňují různými lihovinami – rumem, whisky, ovocnými pálenkami nebo fortifikovaným vínem (portské). Právě na spojení různých druhů alkoholu je založen i nápoj Mokrý vrata, který pro Jiřího Babicu připravil ve společném pořadu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. Pokud byste jej chtěli vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: kvalitní silné červené víno (cca 500 ml), cukr podle chuti, kolečko citronu, 50 ml rumu, 50 ml griotky, kousek skořice
Postup: Víno nalijte do hrnce a zahřejte. Přidejte cukr, kolečko citronu a zamíchejte. Ve chvíli, kdy se nápoj pomalu začíná vařit, přilijte panáka rumu a griotky a na dochucení skořici a nechte chvíli zahřívat. Přelijte do sklenic a podávejte s plátkem cuitronu.
A proč se nápoji říká Mokrý vrata? Když jej totiž vypijete třeba po návratu z lyžovačky, vmžiku se opotíte, jak se říká „jako vrata od chlíva“ a je vám teplo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)