Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 skvělých receptů z rýže: Jednoduché risibisi, rýži se žampiony nebo vaječnou rýži si zamiluje každý
Zdroj: zdroj: Freepik, timolina

Je pravda, že i rýže oproti loňskému roku podražila. Přesto se z ní dají „vykouzlit“ levné, ale přitom na chuť výborné pokrmy. Často stačí vařit ji se zeleninou nebo do vařené rýže zeleninu přidat a posypat sýrem.

Co víme o rýži?

Víte, že rýže je jednou z nejrozšířenějších potravin na světě? Již  2 500 let před naším letopočtem se podle dochovaných historických pramenů pěstovala rýže v Číně, na Srí Lance a v Indii. Pak se rozšířila do oblasti Středozemního moře – a to jak do jižní části Evropy, tak na sever Afriky. A rýže je také plodinou, která byla dovezena do Ameriky, kde ji noví osadníci pěstovali od 16. století.

Z rýže můžete připravit rychlá a levná jídla. Pojďte si je s námi připomenout.

Rýže s řapíkatým celerem

Jde o veganské či vegetariánské jídlo, které určitě zachutná i zarytým masožravcům. Budete potřebovat 1 větší cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 160 g kulatozrnné rýže, 1 deci bílého vína, špetku soli, ½ l zeleninového vývaru, 4 kusy řapíkatého celeru.

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte ve velkém hrnci na oleji na středním plameni, dokud nezesklovatí. Přidejte rýži, krátce orestujte, zalijte vínem a nechte odpařit. Poté je přilijte vývar, aby byla rýže potopena. Vařte na mírném ohni asi 25 minut, postupně dolévejte zbytek vývaru a promíchejte.

Zatímco se rýže vaří, omyjte řapíky celeru a nakrájejte je na malé plátky. Přidejte je do rizota cca 10 minut před koncem vaření. Když je rizoto krémové, osolte je a podávejte.

Rýžová polévka

Vydatná polévka doplněná čerstvým pečivem plně nahradí oběd nebo večeři. Potřebovat budete 1 velkou mrkev, 50 g rýže, 1 lžičku másla, 1 l zeleninového vývaru, 1 vejce, sůl a pepř, 1 polévkovou nakrájené pažitky.

Nejprve omyjte mrkev a nakrájejte ji na malé nebo kousky. Rýži propláchněte přes síto, nechte ji dobře okapat a poté ji osmahněte na pánvi s máslem. Zalijte ji zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, přidejte kousky mrkve a na mírném ohni vařte s pokličkou asi 15 minut.

Mezitím v míse rozšlehejte vidličkou vejce. Nakonec stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte vejce a znovu osolte a opepřete. Polévku na talíři ozdobte nakrájenou pažitkou.

Vaječná rýže

Levné, snadné a syté jídlo, na které budete potřebovat 300  g rýže, 4 vejce, 3 lžičky rostlinného oleje, 2 jarní cibulky, sůl a pepř.

Připravte rýži podle návodu (nejlépe den předem) a nechte ji dobře vychladnout.

Na pánvi rozehřejte olej a rýži osmažte. Vejce rozšlehejte, nalijte na rýži, dobře promíchejte a krátce osmažte, dokud vaječná směs neztuhne. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka, přidejte a krátce orestujte. Vaječnou rýži osolte a opepřete.

Risibisi

To je oblíbené jídlo pro malé i velké. Úžasně jednoduchý a zároveň lehký ŕecept, na který budete potřebovat 100 g šunky, 1 lžíci másla, 2 lžíce oleje, 200 g kulatozrnné rýže, 300 g mraženého hrášku,1 cibuli, 1 l kuřecího vývaru, sůl a pepř, 

Nejprve oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno. Šunku nakrájejte na malé kostičky. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte v něm cibuli a šunku. Přidejte rýži a po několika minutách přilijte kuřecí vývar. Po dalších 15 minutách přidejte hrášek. Když rýže změkne, osolte ji, opepřete a přidejte trochu másla, aby byla krásně nadýchaná.

Rýže se žampióny

Skvělou přílohou nebo hlavním chodem je houbová rýže podle tohoto  receptu. Snadno se připravuje a chutná skvěle. Potřebovat budete 2 šálky rýže basmati, 400 g žampionů, 1 svazek petrželky, 1 kelímek zakysané smetany, 1 bio citron, 2 cibule a 1 lžíci másla.

Rýži basmati uvařte podle návodu. Poté ji odstavte z ohně a vmíchejte trochu másla. Cibuli nakrájejte na malé kousky a osmahněte ji na pánvi s máslem. Nakrájejte houby na plátky, přidejte je na pánev k cibuli a orestujte. Pak přidejte zakysanou smetanu, čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a citronovou kůru. Znovu mírně povařte a poté do směsi vmíchejte rýži. Rýži a houby nechte krátce povařit, tím se plně rozvine jejich chuť. Nakonec ji osolte, opepřete a posypte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.

Zdroje informací: gutekueche.at a gutekueche.de.

Témata

Recepty k tomuto článku