Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené nápoje pro dlouhé zimní večery. Zachutnají i zahřejí
Zdroj: Pixabay

Zimní večery nebývají jen dlouhé, ale také studené. Mnohdy se nemůžeme dočkat, až se za námi zavřou dveře našich domovů a chladné venkovní počasí necháme za zády. Pro takové chvíle se vyplatí znát recepty na chutné nápoje, které vás během dlouhých (a chladných) zimních večerů nejen zahřejí, ale také rozmazlí vaše chuťové pohárky.

Tradiční svařák je zimní klasikou

Jakmile začne zima a odstartují první zimní trhy, můžeme si při procházce městem vychutnat tradiční svařák. Možná se i vám hlavou začnou linout tóny známé písničky „mám rád svařené víno červené…“ a jakmile se napijete, tělem se vám rozline příjemné teplo.

Svařené víno, kterému se lidově přezdívá „svařák“ je horký nápoj připravený z vína, aromatického koření, cukru a nejčastěji také plátku citronu. Zpravidla si jej připravujeme z červeného vína, ale vychutnat si můžeme i svařák z vína bílého. Stačí jej doplnit o voňavou skořici, hřebíček nebo třeba badyán či muškátový květ.

Zatímco dnes si svařák vychutnáváme zejména proto, abychom se zahřáli a potěšili chuťové buňky, dříve se svařák připravoval z trochu jiného důvodu. Cílem bylo „napravit“ nepovedené, nekvalitní víno, které by se jinak nedalo pít.

Punč je typicky vánočním nápojem, jeho původ ale překvapí

Nejen na Vánoce, ale samozřejmě kdykoli během chladných zimních měsíců neodoláme příležitosti pochutnat si na dobrém punči. I když si tento horký nápoj složený z vína, rumu, vody a voňavého koření neodmyslitelně spojujeme s vánočními svátky a tradičními trhy, které se v tomto období konají, původ punče by mnohé z vás překvapil.

Věděli jste, že punč je původem z Indie? Odtud se během 17. století dostal do Velké Británie a odtamtud se postupem času rozšířil do zbytku Evropy. Vánoční punč je tak pro nás možná klasikou, jeho kořeny však sahají do druhé nejlidnatější země na světě.

Na punči je skvělé nejen to, že dokáže zahřát, když si na něj odskočíme do vánočního stánku. Ale zároveň je úžasný i v tom, že pokaždé může chutnat trochu jinak. Do klasického receptu patří červené víno a rum doplněné o skořici, cukr, pomeranč a citron. Punč se ale dá připravit i v nealkoholické variantě.

V zimě zahřeje i šálek dobrého čaje nebo horké čokolády

Během zimních měsíců se rádi uchylujeme k popíjení takové klasiky, kterou je čaj. Na výběr máme z mnoha druhů, každému tak může zachutnat něco jiného. Většina z nás ví, že čaj pochází z Číny, dnes se pije snad ve všech koutech světa. 

Mezi oblíbené nápoje, na kterých si v zimě dokážou pochutnat zejména děti, je horká čokoláda. Připravit si ji doma není vůbec náročné, je to otázka pár minut. Poctivá domácí horká čokoláda ovoněná skořicí či vanilkou a navrch ozdobená kopečkem šlehačky – kdo by dokázal odolat?

Ozvláštněte si klasickou kávu

Co si budeme povídat – navzdory všem chutím a zvykům či tradicím patří mezi nejoblíbenější horké nápoje vůbec káva. Ta se pije po celém světě a i zde si můžeme vybírat, který druh kávy si získá právě naše chuťové pohárky. Přitom stačí málo a na první pohled obyčejnou kávu si můžete příjemně ozvláštnit a udělat z ní dokonalé zimní pití.

Opomeneme-li zažitou irskou kávu s trochou whisky a kopečkem sladké šlehačky navrch, můžeme do kávy přidat špetku mletého zázvoru, kardamomu nebo třeba kakaa. A co takhle káva s kouskem rozpuštěné čokolády? 


 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více