Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít květák na maximum: Připravte si květákovou pizzu, hummus, muffiny nebo jednoduché květákové placičky
Zdroj: Toprecepty, rebeka

S květákem se dá v kuchyni vysloveně kouzlit, a pokud ho jen obalujeme, je to trochu škoda. Máme tipy, jak z této zeleniny připravit tak trochu překvapivá jídla. Zkuste je.


Jak využít květák

Obalovaný květák, květáková polévka a mozeček z květáku jsou takové stálice v české kuchyni, co se této zeleniny týká. Lidově se mu říká karfiol. Květák je zásobárnou vitamínů C, B a E, z minerálních látek je to pak vápník, mangan a hořčík.

Pro minimum kalorií a sacharidů bývá součástí receptů zdravé stravy. Zmíněná tři jídla jsou ale jen chabým zlomkem toho, co lze z květáku v kuchyni připravit. 

Květákové placičky

Jsme karbanátkovým národem, a tak člověka nepřekvapí, že jdou připravit i z květáku. Květákové placky jsou báječně křupavé, můžete si je přichystat v různých variantách i rozmanitě obložit zeleninou. Hodí se do nich sýr, bylinky i další zelenina (kořenová zelenina, cibule, ale třeba i sušená rajčata). Jejich příprava není žádná věda. Mohou být bezmasé, ale i pro milovníky masa existují odpovídající recepty.

Náš tip: Připravte si květákové placky, doplněné o sýr a mrkev. Díky tomu jsou krásně šťavnaté a voňavé. Můžete je připravit s klasickým, ale i s uzeným eidamem. Výborný je i parmazán, případně čedar.  

Květáková rýže

Květáková rýže patří mezi netradiční dietní přílohy. Je ale ideální i v tom případě, když potřebujete využít zbytek rýže. Jak na to? Květák nakrájejte na větší kousky (můžete využít i košťál), dejte do mixéru a několika pulsy rozmixujte květák na malé kousky. Měly by být velké jako rýže.

Ale pozor, když budete mixovat příliš dlouho, vznikne vám kaše! Pracujte tedy po částech. Jestliže nemáte vhodný mixér, vemte si na pomoc hrubé struhadlo. Květákovou rýži si můžete dát syrovou, ale pokud si chcete skutečně pochutnat, mírně ji tepelně zpracujte.

Stačí oloupat a nakrájet velkou cibuli, pak sáhnout po velké pánvi, dát na ni lžíci oleje, orestovat cibuli. Pak přidejte květákovou rýži z jednoho květáku, orestujte ji asi tři minuty. Směs osolte a opepřete. Můžete doplnit o pokrájenou nať jarní cibulky, případně o petrželku nebo pažitku. Květáková rýže se prodává i hotová, mražená, ale ušetříte, když si květák nastrouháte nebo rozmixujete doma.

Náš tip: Připravte si krásně barevnou a voňavou květákovou kari rýži s kokosovým mlékem.   

Květáková pizza

Pokud milujeme pizzu, nemusíme vždy připravovat klasické těsto. Zajímavou možností je i pizza z květáku. Květák přitom slouží jako základ na těsto! Obložit si tuto pizzu můžeme tak, jak nám to vyhovuje. Například decentně se šunkou a sýrem, ale můžeme sáhnout i po rajčatech, případně olivách.

Náš tip: Jedna z variant květákové pizzy se dokonce připravuje bez mouky. Vyzkoušejte ji

Hummus z květáku

Hummus, orientální kořeněný dip, se většinou připravuje z cizrny a tahini pasty. Ale není to nutnost. Když máme po ruce květák, můžeme vyzkoušet i tuto variantu. Květákový hummus je vhodné podávat v pokojové teplotě. Navrch ho můžete zakápnout olivovým olejem a posypat troškou sladké, uzené, nebo pálivé papriky. Sluší mu i nasekané lístky koriandru, případně petrželky.

Náš tip: Originální květákový dip si připravte podle tohoto receptu.  

Náš tip: Pokud přece jen máte chuť na originální hummus, můžete si ho v pikantní podobě připravit podle tohoto video návodu:

Květákové muffiny

Muffiny vůbec nemusí být ve sladké verzi. Báječně jim sluší i ta slaná. Květákové muffiny mohou posloužit jako výborná svačinka do školy, do práce, i na cesty. Dát si je můžete i k večeři. I tady se výborně uplatní sýr, pokud bude aromatický (čedar, parmazán), tím lépe. Kromě obvyklého ochucení cibulí, česnekem, solí a pepřem, můžete sáhnout i po koření, jako je třeba tymián, muškátový oříšek nebo květ.

Náš tip: Jen s pár surovinami upečete voňavé květákové muffiny se slaninou a sýrem podle tohoto receptu

Zdroje informací:
https://www.kaloricketabulky.cz  

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si