Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Největší evropské koblihy jsou ty polské s názvem paczki: Plněné pudinkovým krémem s vaječným likérem nemají chybu
Zdroj: Wikimedia Commons, By MichalPL - Own work, CC BY-SA 4.0

Když se řekne kobliha, představíme si ty kulaté plněné marmeládou. Na podobných si pochutnávají i v sousedním Polsku a i jejich častou náplní je marmeláda, dokonce i méně tradiční šípková. Kromě klasických náplní je pro polské koblihy neboli paczki typická i náplň pudinková. Koblihy jsou díky ní vláčné a chutnají prostě skvěle. 

Koblihový den v Polsku

Stejně jako u nás jsou koblihy typickým pečivem spjatým s masopustem, platí to i u našich severních sousedů. Jen místní koblihy se jmenují paczki. I v Polsku se koblihy tradičně smaží ke konci masopustu, na Tučný čtvrtek a hlavně v úterý, kterému se podle oblíbeného moučníku říká Paczki Day (neboli koblihový den).

Koblihy byly poslední dobrotou, kterou si lidé dopřávali před postním obdobím a jako bonus do ní navíc využili suroviny, jichž se v následujících čtyřiceti dnech půstu museli vzdát (převážně tuk, cukr a vajíčka). Kromě nich Poláci smaží i obdobu našich božích milostí, ty ale nazývají faworki. Tento zvyk prý v Polsku trvá již od 17. století, od dob vlády polského krále Augusta III. a místní koblihy nyní na konci masopustu nabízejí v každé pekárně. 

Koblihy s překvapením

Polské koblihy mají k těm českým poměrně blízko, připravují se z poctivého kynutého těsta ze spousty vajec a někdy i smetany. Bývají i hodně sladké a často se přelévají ještě cukrovou polevou, kdyby náhodou obyčejný moučkový cukr na posypání nestačil.

Jsou většinou hodně velké, říká se, že co do velikosti dokonce patří k největším koblihám v Evropě. Dřív se smažily na sádle stejně jako staročeské koblihy, postupně se ale přešlo ke smažení na oleji.

S koblihami se pojí ještě jeden zajímavý starý polský zvyk, a sice dávat do některých z nich oříšek nebo mandli. Ten, kdo na takové překvapení narazil, měl zajištěno štěstí na celý rok.

Čím naplnit polské koblihy paczki?

Oblíbenou náplní polských koblihů paczki je ta pudinková. Když klasický pudink ještě doplníte vaječným koňakem, chutnají tyto koblihy přímo pohádkově. A jak je připravíte?

Budete potřebovat: 550 g pšeničné mouky, 14 g sušeného droždí nebo 30 g čerstvého droždí, 250 ml vlažného mléka, 2 vejce, 2 žloutky, 70 g jemného cukru, velká špetka soli, 80 g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 lžíci vodky nebo vanilkového extraktu a 1,5 litru oleje na smažení. Na „vaječňákovou“ náplň si připravte: 350 ml mléka, 250 ml vaječného likéru, 6 žloutků, 80 g cukru, 35 g pšeničné mouky a 35 g kukuřičného škrobu. Na polevu: 1,5 hrnku moučkového cukru, 4 polévkové lžíce vaječného likéru a horkou vodu.

Postup: Mouku nejprve prosejte, smíchejte se sušeným droždím (v případě čerstvého droždí si nejprve připravte kvásek s rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky). Přidejte ostatní suroviny na těsto a důkladně prohněťte. Ke konci přidejte rozpuštěné máslo. Hněťte několik minut, dokud není těsto hladké a vláčné. Z uhněteného těsta vytvarujte kouli, vložte ji do mísy, přikryjte a dejte na teplé místo, aby zdvojnásobila svůj objem (trvá to asi 1,5 hodiny). 

Pak těsto na vále opět krátce prohněťte, rozdělte na kousky o váze asi 65-70 g a vytvarujte z nich kuličky. Odložte je na plech poprášený  moukou, zakryjte a ještě nechte v teple kynout, dokud koblihy nezdvojnásobí svůj objem (asi 25 až 40 minut v závislosti na okolní teplotě). Po vykynutí smažte koblihy v oleji rozehřátém na
175 °C asi 1,5 až 2 minuty z každé strany. Ihned po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce. 

Mezitím si připravte pudinkovou náplň. Mléko přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte vaječný koňak. Vyšlehejte cukr se žloutky, přidejte mouku, škrob a pokračujte v mixování, dokud nezískáte hladkou hmotu. Ty vlijte do mléka s vaječným koňakem a promíchejte, aby se rozpustily případné hrudky. Poté směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu, dokud pudink nezhoustne. Přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala pudinku, a odstavte do úplného vychladnutí.

Vychladlé koblihy ze strany nařízněte a pomocí cukrářského sáčku naplňte pudinkem. Nakonec utřete moučkový cukr s vaječným likérem, dokud nevznikne hladká poleva. Tu případně zřeďte trochou horké vody a pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete konzistence polevy (nesmí být ani příliš řídká, aby nestékala, ani příliš hustá. Polevou pak přelijte koblihy a nechte zaschnout. 

Náš tip: Máte-li raději klasické koblihy s marmeládou, můžete si je usmažit podle našeho video receptu


 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více