Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Téměř bezpracné masopustní koblihy z trouby: Ochucené vanilkou a rumem voní na dálku a jsou neskutečně nadýchané
Zdroj: Toprecepty, DomaJeDoma

Koblihy k masopustnímu veselí tradičně patří. Toto období vždy bylo plné různých jídel. Masopustní koblihy z trouby jsou dobrotou, kterou musíte vyzkoušet. Jak na ty nejlepší?

Kdy se slaví masopust?

Masopustní období začíná 6. ledna, na Tři krále, a jeho konec nastává o půlnoci před Škaredou středou, což je přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Masopustní čas letos končí 21. února. Toto období je plné zábavy, jídla a dobrého pití, než dojde na šestitýdenní půst. Pak se totiž křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu patří nejen zabijačky, ale i příprava nejrůznějších dobrot, včetně koblih. Masopust se v různých regionech slavil různě, odlišné jsou i recepty na koblihy. Masopust není jen naší lokální záležitostí, slaví se třeba v Německu, Itálii a ve Španělsku.

Co jsou masopustní koblihy

První písemná zmínka o kobližníkovi se objevuje zhruba ve 14. století, 100 let potom, co se objevila zmínka o oslavě masopustu na našem území. Kobližník byl pekař specializovaný na koblihy. Původně nebyly plněny povidly, ale kdoulí, kořením, například řeřichou, případně šalvějí. Naši předkové si během masopustu dopřávali sladké křupavé koblihy smažené na másle.

Tradičně se koblihy nesmažily v oleji, využívalo se sádlo s přepuštěným máslem. Výsledkem pak tedy byla mírně jiná chuť. Výborné byly i díky náplni z povidel, tvarohu, nebo máku. Podle tradice je napíchnuté na hůlce pak na Valašsku nesla jedna z masopustních postav, zvaná pohřebenář. Tradiční koblihy byly tučné, protože byly smažené ve vrstvě tuku. Tehdy to ale nebylo nic, za co by se měl člověk stydět, naopak se na nich nesmělo šetřit. 

Jak plnit koblihy

Nabízejí se dvě varianty plnění koblih. První spočívá v tom, že vytvoříte dvě tenčí kolečka. Na jedno dáte marmeládu, přiklopíte druhým kolečkem a po krajích je opatrně přitisknete. Většinou se ale využívá rychlejší možnost, a to ta, že vyválíte silnější těsto a koblihy připravují neplněné. Po osmažení/upečení je potřete máslem s rumem. Díru do nich uděláte vařečkou a pak pomocí cukrářského sáčku koblihu naplníte.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak na masopustní koblihy z trouby

Můžete si připravit koblihy tradiční v tučné lázni, ale také koblihy z trouby, které jsou méně pracné. Nedávají se totiž do nádoby na smažení s olejem. Naskládají se jen na pekáč. Na masopustní koblihy z trouby si připravte: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g droždí, špetku soli, kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu a marmeládu. Na potření – máslo a lžičku rumu, cukr moučku na posypání.

Jak na to? Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí si připravte kvásek. Dobře droždí rozmíchejte. Směs nechte v hrnku kynout na teplém místě. Nádobu přikryjte utěrkou. Když kvásek nabude, vytvoří se bublinky (trvá to asi 10 minut), můžete připravit těsto.

Přichystejte si mísu, smíchejte v ní rozpuštěné máslo, zbytek cukru, citronovou kůru a žloutky. Přilijte kvásek a dobře promíchejte. Pak opatrně přisypávejte mouku. Těsto je třeba velmi dobře zpracovat tak, aby bylo na závěr hladké a vláčné. Ideální je do práce zapojit hnětač kuchyňského robotu. Po skončení mísu přikryjte a nechte těsto kynout zhruba hodinu.

Z vykynutého těsta vyválejte placku - záleží, pro který způsob plnění marmeládou se rozhodnete. Buď budete plnit až po upečení, pak vyválejte silnější placku, zhruba 2 cm. Jestli budete plnit syrové těsto, udělejte ji tenčí. Vykrájejte kolečka. Můžete si na pomoc při vykrajování vzít skleničku. Pokud budete plnit syrové těsto, dejte na polovinu z koleček lžičku marmelády, a přikryjte druhým kolečkem. Okraje dobře přitiskněte.

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Hotové koblihy naskládejte na plech a nechte je asi 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 180°C a dokynuté koblihy můžete s plechem dát do teplé trouby. Pečte dozlatova. Stačí zhruba 12-15 minut. Do hrníčku dejte rozpuštěné máslo a smíchejte ho s rumem. Upečené koblihy potřete máslem s rumem. Pokud nemáte koblihy plněné, tak do nich udělejte díru a sáčkem je naplňte. Na závěr je můžete pocukrovat.

Náš tip: Máte přece jen raději klasiku? Pak si připravte tyto výborné smažené koblihy:

Jak dozdobit koblihu

Většinou se kobliha na závěr cukruje moučkovým cukrem, můžete ji ale také ozdobit například rozpuštěnou čokoládou.

Zdroje informací:
https://www.ceskezvyky.cz
https://www.novinky.cz/clanek
https://sever.rozhlas.cz

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více