

Dvacetiminutový švestkový koláč
Suroviny asi 20 kousků-1 plech
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku sladkého mléka (nebo kyselého mléka)
- 1/4 hrnku oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- švestky
- Drobenka:
- máslo
- hrubá mouka
- krystalový cukr
Postup přípravy receptu
Ze všech ingrediencí: polohrubé a hrubé mouky, cukru, mléka, oleje, prášku do pečiva a vejce uděláme těsto (je řidší a tekoucí), vylijeme ho na plech s pečícím papírem.
Na těsto poskládáme vypeckované švestky a posypeme drobenkou (uděláme jí tolik, kolik jí máme rádi), žmolíme máslo s cukrem a hrubou moukou.
Pečeme 15 minut na 200°C.
(hrnek je 250 ml)
Poznámka od kuchařky
Recept mám po mamince a celá rodina ho máme moc rádi. Je nízký, křehoučký, jako cukroví a dá se dělat s libovolným ovocem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dvacetiminutový švestkový koláč
-
Hezký den :) včera jsem upekla koláč z dvojité dávky na veliký plech a je výborný.
-
a jdu na něj
-
Vlaďko, jsem ráda, že koláč u Vás zdomácněl, já sem ho letos ještě nepekla, ale taky na něj dojde
-
Opět jsem upekla tuto "rychlovku" a je fakt super
, tentokrát s meruňkami kokosovou drobenkou
,
-
Luxie: Luxie, jsem ráda, že jsi koláč vyzkoušela a že chutnal. Je tam málo těsta a to ovoce co se tam použije je hodně cítit v ústech a tak je krásně šťavnatý. Ten jahodový musí být také dobroučký
-
Musím poděkovat za recept, přesně koláč podle naší chuti
udělala jsem ho jahodový (čerstvé jahody) a všem chutnal.
-
hazel: Není zač děkovat, mám radost Hazel že chutnal
-
konecne meli v obchode svestky,sice ty italske,ktere jsou 2x tak vetsi nez ty ceske . Hned jsem z nich upekla tento kolac.
Povedl se me a vsem nam chutna , urcite udelam znovu nez svestky z mizi z obchodu. Dekuji za recepis. -
bystrouska: Vlaďko, jsem ráda, že chutnalo
-
Koláč je výborný
, "umíchala" jsem ho během reklamy včera večer
. Dnes jsem koláček posnídala a je opravdu velmi křehký a dobrý
. Dávka je akorát do dortové formy průměr 26cm
.
-
casino: nechápu, jak tak zkušený kuchař/pekař jako vy, casino, mohl od 1 hrnku mouky a 1/2 hrnku cukru očekávat plný plech dobroty, co nasytí celou ves
celkem už mám z vašich příspěvků přehled, o tom, co vy a vaše rodina rádi, my zase jíme koláče ne pro zasycení, ale jeden kousek na dezertním talíři nám jako sladká tečka ke kafi stačí. Navíc ne všichni pečou pro početné rodiny, pro dva lidi je toto množství dostačující, při plechu 20x25cm je z toho milých 20ks o hraně cca 5cm. Takže si klidně dám i dva kousky a pořád zbyde na oba dva dost a můžeme i hltat
-
Nemám rád Šmouly a hrnkové recepty a plechy rád mastím a vysypávám a mastím na čas a teplotu, protože každý trouba prý peče jinak
Použil jsem šlehač a až na drobnosti jsem rcp v podstatě dodržel (sůůůl)
Pekl 20´/200°C a pak ještě posypku trošku pozlatil pod grilem
Na standardní plech jsem spotřeboval 18 trnek a můžete hádat kolik bylo kousků
U nás se koláče pečou spíše k zasycení, podávám je na podnosu a každý si vezme podle sebe.
No, tady ale aby jeden každému přihrál dezertní talířek se čtyřmi kousky a zaševelil mu do ouška: Nehltej! Šetři si to!! Víc nedostaneš!!!
***
Asi to vyjde nastejno, že, ale na posypku jsem použil:
https://www.toprecepty.cz/recept/47267-jablecny-ko...
Edit:
Jóóó a drobenky jsem použil skoro dvacet deka, že aby toho bylo víc, když už je těsta jen troška... -
Bibinka: dovolila jsem si - dělávám ho dost často, je fajn
-
hosta: Jituš, díky za odpověď pro Pavlu
-
Pavla: také jsem ho několikrát dělala, je to dobrá rychlovka - mléko můžeš dát normální, můžeš ale dát i kyšku nebo kefír, podmáslí, klidně i jogurt.